Alle kazen waar geen rauwe melk of au lait cru op staat. Altijd veilig zijn: Boursin, cottage cheese, crème fraîche, roomkaas, kwark, mascarpone, MonChou, Paturain, Philadelphia, ricotta, smeerkaas.
Ricotta: kaas die er niet alleen prachtig uitziet als kaas op zich, maar ook iedereen aan tafel laat watertanden. Zowel zoet als hartig te gebruiken, zowel koud als heerlijk warm.
De meeste ricotta die je in de supermarkt koopt is gemaakt van gepasteuriseerde melk en is daarom toegestaan om te eten tijdens de zwangerschap. Het risico die zwangere vrouwen lopen met het eten van kaas is dat deze besmet is met de Listeria bacterie.
Wist je dat ricotta eigenlijk geen kaas is? Ricotta wordt gemaakt van de overblijfselen van kaas. De wei die overblijft bij het maken van mozzarella, wordt opnieuw gekookt en zo ontstaat een nieuwe wrongel (klonterige melk). Ricotta is Italiaans voor 'opnieuw gekookt'.
Ricotta is een Italiaanse verse kaas die gemaakt wordt van de wei (de wat lichtzure vloeistof) die overblijft tijdens het maken van verschillende soorten koe-, schapen- en geitenkaas. Ricotta betekent letterlijk 'opnieuw gekookt'. Door het opnieuw verhitten van de wei ontstaat er een wat korrelig product: ricotta.
Houdbaarheid Ricotta
Verse ricotta kun je maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren, en dan ook nog eens alleen als je het bakje waarin de kaas zit, goed hebt afgesloten. Laat je het bakje open in de koelkast staan zul je zien dat de kaas snel begint te schimmelen, of uit zal gaan drogen.
Toen ik voor het eerst over dit recept las, werd het aangeduid als ricotta. Maar heel officieel maak je hiermee eigenlijk hüttenkäse (cottage cheese dus). Ricotta wordt officieel namelijk gemaakt van restjes wei die overblijven na het maken van andere kaas. Cottage cheese bijvoorbeeld.
Het Philadelphia productassortiment
Philadelphia is meer dan een echte goede roomkaas, er is een hele reeks smaken en vetgehaltes, snacks en spreads. Bekijk hieronder ons volledige assortiment om uw favoriete Philadelphia te vinden.
De kleine cijfertjes
In '48+'-kaas is het vetgehalte van de droge stof 48%. Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
MonChou wat zuurder en mascarpone wat romiger, maar dat is subjectief. MonChou bevat ongeveer 30% vet en mascarpone 40%. MonChou bevat bijna twee keer zoveel eiwit (9% tegen 5%) als mascarpone. MonChou bevat 0,5% zout en mascarpone doorgaans niet.
Ricotta bevat weinig zout en vet
Een eetlepel (15 gram) telt 0,11 gram zout, 0,3 gram suiker, 2,5 gram vet en 30 kilocalorieën. Hoewel ricotta dus geen échte kaas is, past hij in het rijtje 'gezonde' kaas zoals cottage cheese (hüttenkäse) en mozzarella. Laatstgenoemde bevat veel eiwitten, calcium en vitamine B12.
Controleer of de mozzarella gemaakt is van verhitte melk. Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Ricotta Kaas
Om ricottakaas te gebruiken voor dipsauzen, meng gelijke hoeveelheden ricotta en yoghurt of Griekse yoghurt. Om ricotta als roomkaasvervanger in andere recepten te gebruiken, kun je gewoon dezelfde hoeveelheid ricotta gebruiken als de roomkaas die in het recept wordt gevraagd.
Deze ricotta is een verse Italiaanse kaassoort, die luchtig van structuur is en fris en mild van smaak. Dit maakt ricotta tot een ideaal ingrediënt voor de bereiding van talloze recepten.
Cottage cheese = hüttenkäse
Cottage cheese is hetzelfde als hüttenkäse: een hele jonge ongerijpte kaas. De kaas wordt gemaakt van wrongel, een massa van net samengeklonterde eiwitten uit melk. Bij de normale kaasproductie wordt het wrongel uitgeperst om er zoveel mogelijk vocht uit te krijgen.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Oude kaas bevat namelijk zo'n tien procent meer vet en dus ook meer calorieën dan jonge kaas. In de lang gerijpte kaas zit minder vocht, maar meer droge stof. Het meeste daarvan is verzadigd vet en daar kun je beter niet te veel van eten. Dit vergroot namelijk de kans op hart- en vaatziekten.
Op het keto dieet wil je een roomkaas kiezen die laag in koolhydraten is. Hierdoor valt het bekendste merk, Philadelphia, direct af. Original Philadelphia bevat 4 gram koolhydraten per 100 gram.
MonChou is een heerlijke verse roomkaas, vooral bekend van de MonChoutaart. Heerlijk romig, gemaakt van weidemelk en vegetarisch! MonChou is een uniek ingrediënt waarmee je eindeloos kunt variëren en de lekkerste taarten kunt bakken.
Monchou is een zacht en luchtige roomkaas die voor veel verschillende gerechten wordt gebruikt. Of het nu om taarten, pasta's, quiche of sauzen gaat, Monchou kan het allemaal. De basis voor deze kaas is magere melk en room. Monchou is een merknaam van Campina, de grootste zuivelverwerker van Nederland.
Hüttenkäse wordt veel gebruikt als gezonder alternatief voor andere kaassoorten, zoals bijvoorbeeld ricotta. Het heeft een hoog eiwitgehalte, maar relatief laag vetgehalte. Het kan daarbij op dezelfde manier worden verwerkt als andere verse kazen, zoals kwark en roomkaas.
Mascarpone. Mascarpone is eigenlijk geen roomsoort, maar een Italiaanse kaas die gemaakt is van room. Het lijkt qua consistentie dan ook op roomkaas en je gebruikt het ongeveer hetzelfde. Het percentage vet is zo'n 40% en je maakt er heerlijke tiramisu of mascarpone room van.
Hüttenkäse is rijk aan eiwitten en bevat slechts 3,9% vet. Daarom is Hüttenkäse ideaal als broodbeleg, maar ook als basis voor gezonde en makkelijke recepten. Je kunt er heerlijk mee combineren: op je boterham, in salades, in warme gerechten, bij de borrel of in je toetje.