Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
Afzetting van de laatste keizer
Odoaker die opgegroeide aan het hof van Atilla maar zelf geen Hun was, werd rond 470 aanvoerder van de Germaanse troepen binnen het Romeinse leger. In 476 trok hij alle macht naar zich toe en liet de laatste keizer, de veertienjarige Romulus Augustulus, afzetten.
Over waarom het rijk afbrokkelde zijn veel theorieën: van aanvallende barbarenstammen tot decadentie onder de Romeinse elite en van economische tegenspoed tot de opkomst van het Christendom.
In 451 werden ze echter bij een aanval op het West-Romeinse Rijk in de Slag op de Catalaunische Velden verslagen door een leger bestaande uit Romeinen, Franken en Visigoten onder leiding van Flavius Aetius, een van de laatste grote Romeinse veldheren. Hiermee kwam een eind aan de mythe van de onoverwinnelijke Hun.
DE ROMEINSE LIMES IN NEDERLAND
2000 jaar geleden, van ongeveer 40 tot 400 na christus, liep de grens van het grote Romeinse Rijk midden door wat nu Nederland is. Het was het Romeinse leger niet gelukt om héél Nederland te veroveren. De rivier de Rijn werd toen gekozen als grens.
Attila was koning van de Zwarte Hunnen. Attila de Hun kreeg het voor elkaar dat ook Goten, Slaven en Alanen zich bij zijn troepen voegden. Hierdoor kreeg hij een sterk leger en breidde hij zijn rijk fors uit. Op het toppunt van zijn macht liep Attila's rijk van de Kaukasus tot aan de Rijn.
De omgeving van Rome heette Latium en de bewoners Latijnen. Daarom noemen we de taal de van Romeinen Latijn. Rome werd een wereldmacht en daardoor werd Latijn de belangrijkste voertaal.
China was toen al zo'n twee millennia een keizerrijk. Denk ook aan het Romeinse en Byzantijnse keizerrijk, het Perzische keizerrijk, de Europese keizers tussen Karel de Grote en de Habsburgers, het Osmaanse rijk, en de Japanse keizers – de langst bestaande dynastie ooit.
“Over de gemiddelde leeftijd van de Romeinen heerst bijvoorbeeld veel discussie”, zegt demograaf Patrick De Boosere (VUB). “We moeten ons daarvoor behelpen met aantekeningen op grafstenen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat men toen tussen de 26 en 30 jaar oud werd.
Op weg naar een Keizerrijk
Hoewel oud-consul en veldheer Julius Caesar als 'dictator voor het leven' (dictator perpetuus) zou kunnen worden gezien als de grondlegger van het Keizerrijk, is diens achterneef Octavianus de eerste keizer van het Romeinse Rijk.
Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. Deze periode noemen we de Oudheid.
In West-Europa bleef het rijk bestaan tot 476, toen de 'barbaarse' generaal in Romeinse dienst Odoaker de laatste West-Romeinse keizer afzette en zichzelf tot koning van Italië liet uitroepen. Het oostelijk deel van het rijk, ook wel het Byzantijnse Rijk genoemd, bleef nog tot 1453 bestaan.
Het gebied boven de Rijn is veelal in handen van Germaanse stammen, waaronder de Friezen in het noorden en de Cananefaten in het westen. Vanaf de derde eeuw krijgen de Romeinen het steeds lastiger in deze regio. De limes verzwakt en de invloed van de Romeinen hier neemt af.
Rome werd volgens de mythe gesticht op 21 april van het jaar 753 v. Chr. door Romulus en Remus, afstammelingen van de Trojanen die onder leiding van Aeneas, zoon van Venus en Anchises, uit het brandende Troje waren gevlucht, dit is ook het begin van de Romeinse tijdrekening.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
1. Het Britse rijk: het grootste ooit. Met land op alle continenten (zelfs op Antarctica) was het Britse rijk het grootste aller tijden. Rond het begin van de twintigste eeuw besloeg het Verenigd Koninkrijk bijna een kwart van het landoppervlak van de aarde en 20 procent van haar inwoners.
1. Het Britse Rijk. Het Britse Rijk steekt met kop en schouders uit boven welk ander wereldrijk dan ooit in de geschiedenis.
De oorspronkelijke Romeinen behoorden breder gezien tot de Latijnen. Dit volk trok in het tweede millennium voor de jaartelling vanuit Midden-Europa naar Italië. De Latijnen vestigden zich in het gebied aan de Tiber met haar zeven heuvels, dat zij Latium noemden.
Een Romeins legioen bestond uit zo'n 5300 man en was ingedeeld in een aantal kleinere eenheden. In het vroege Romeinse Rijk waren de legioenen allemaal anders van vorm en structuur, maar in 107 v. Chr. werd dat gelijkgetrokken tijdens een grote reorganisatie van het leger.
Eigenlijk zijn ze allebei niet uitgestorven, alleen veranderd. Dat is normaal, want talen veranderen in de loop van de eeuwen altijd. In dat veranderingsproces heeft het Latijn nieuwe namen gekregen, maar het Grieks niet. Het Nieuwgrieks lijkt ook nog wel op het klassieke Grieks, maar de verschillen zijn groot.
De Mongolen maakten van de composietboog hun belangrijkste wapen, terwijl bij veel andere ruitervolken dit nog bijvoorbeeld de lans was. De composietboog komt voor het laatst voor in de geschiedenis in het Ottomaanse rijk. De Ottomanen pasten de composietboog nog verder aan, waardoor het wapen nog effectiever werd.
Sinds 1930 heet de stad Istanbul. De naam Constantinopel komt van het Griekse Konstantinoupolis, dat letterlijk 'Stad van Constantijn' betekent. Constantinopel werd gesticht door keizer Constantijn de Grote (ca. 285-337).
Naam van de bekende Hunnenkoning (omstreeks 406-453). De betekenis zou 'vadertje' zijn, van het woord atta (Gotisch atta), dat overal ter wereld in de kindertaal kan ontstaan; vergelijk Gotisch *Attila, Oudhoogduits Ezzila, Middelhoogduits Etzel. Het kan ook een vleivorm zijn van een Germaanse adel-naam (zie adel-).