Je kunt pompoen ook invriezen.Blancheer de rauwe pompoen eerst 2 tot 3 minuten.Bij minimaal -18° is de pompoen dan tot 12 maanden houdbaar.
Of moet je hem toch eerst bereiden of blancheren? Het antwoord is volmondig 'ja'. Je kunt rauwe pompoen invriezen!
Net als veel andere groenten zijn ze goed in te vriezen. Ze zijn zeker een maand of tien te bewaren in de vriezer en lenen zich uitstekend voor lekkere pompoensoep. Door het invriezen verandert de structuur van de pompoen wel, dus iets als roosteren van de flespompoen na het invriezen is niet zo'n goed idee.
De flespompoen is jaarrond verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van een flespompoen: Bewaar de pompoen op een koele plek, zo is de pompoen 1-2 maanden houdbaar. Eenmaal gesneden, kun je de pompoen ongeveer 3 dagen bewaren in de koelkast.
De flespompoen herken je aan de lange flesvormige nek. Deze pompoen heeft een vlezige pulp en een zoete nootachtige smaak. Doordat de schil erg zacht is hoef je de pompoen niet te schillen voor het bereiden. De flespompoen is ideaal om te roosteren voor in een salade.
Je kunt het beste vaststellen of Pompoen niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Pompoen rotte plekken heeft, beschadigd, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Bewaar ongesneden flespompoen maximaal een maand lang op een koele, donkere plek. Bewaar de flespompoen niet in de koelkast als de schil nog heel is. Door het vocht in de koelkast wordt de pompoen zachter en begint hij snel te rotten. Om de pompoen langer vers te houden bewaar je hem in een kast of kelder.
Volgens sommige mensen kun je pompoen rauw eten, maar dat is toch een variatie die we je moeten afraden. Rauwe groente is echt niet per se altijd gezonder, en rauwe pompoenen strekken qua smaak (veel minder intens) en vooral qua textuur (zeer vezelig en hard) duidelijk minder tot aanbeveling dan het gegaarde product.
Hoe lang bevroren pompoen koken? Het vruchtvlees in stukken of blokjes snijden. Water in een grote pan aan de kook brengen, en het vruchtvlees gedurende 3 minuten laten koken.
De flespompoen is zowel geschild als ongeschild te verwerken. Begin in beide gevallen wel met een wasbeurt onder de kraan. Haal de zaden eruit. Je kunt ze overigens wel eten, maar dan geroosterd.
Wanneer de pompoen droog en afgekoeld is, leg je hem in de vriezer. Bij minimaal -18˚C is de pompoen tot 12 maanden houdbaar.
POMPOEN BEWAREN IN DE KOELKAST
De beste bewaartemperatuur is tussen de 10 en 15 gaden Celsius, op deze manier zijn ze 2 maanden houdbaar. De pompoen in stukken gesneden? Bewaar ze dan in de koelkast. Dek de stukken af met plastic folie, stop ze in een vershoudbakje en ze zijn nog enkele dagen houdbaar.
Pompoensoep kun je drie tot vier maanden bewaren in de diepvriezer, die ten minste -18 graden koud is of kouder. Ontdooide pompoensoep, of net gemaakte pompoensoep, kun je normaliter maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
Ongesneden pompoen kan op een koele plaats enkele maanden worden bewaard. Na het snijden is een pompoen in de koelkast maximaal een week houdbaar. Zorg dat hij verpakt is in aluminium- of vershoudfolie. Je kunt pompoen ook invriezen.
Rauwe paprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft paprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.
Welke pompoen wel? De winterpompoen, Japanse hokkaido, groene kabocha en de flespompoen kun je zonder problemen eten. De schil van die laatste heeft echter wel een specifieke smaak, dus kan bij voorkeur makkelijk verwijderd worden met een dunschiller.
Pompoenen zijn niet alleen een lekker idee, maar ze zijn ook nog eens ontzettend gezond. Ze behoren tot de oudste bekende gewassen en ze komen van oorsprong uit Zuid Amerika. Ze vallen onder de komkommer-familie. De komkommer, courgette en meloen zijn nichtjes/neefjes van de pompoen.
Als u ze nog wenst te bewaren leg ze dan in een donkere, goed verluchte kamer op kamertemperatuur. (Maximaal 5 à 6 weken) Let op voor muizen of ongedierte. Te vroeg geoogste exemplaren kun je laten narijpen achter glas. Ook de pitten zijn eetbaar en hebben een decoratieve waarde.
Pompoenen zijn te oogsten vanaf eind augustus, maar de meeste pompoenen oogst je in de maand september. De exacte oogsttijd heeft vooral te maken met de periode waarin je de pompoenen hebt gezaaid, en natuurlijk de groeiomstandigheden.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Wanneer een flespompoen rijpt, verandert de stengel van kleur, van groen naar bruin. Als de stengel groen is, laat de pompoen dan iets langer aan de rank. Wanneer de pompoen klaar is om te worden geoogst, zal de stengel niet alleen bruin zijn, maar ook droog.
Pompoen is daardoor geen enorme calorieënbom. Een kom pure pompoensoep van 250 milliliter bevat slechts 78 calorieën. Door een mooie hoeveelheid vezels is pompoensoep wel lekker stevig en verzadigend. Bovendien is pompoen rijk aan diverse gezonde voedingsstoffen.
Pompoen bevat met name veel vitamine A. Maar ook vitamine C, vitamine B2 en vitamine E zijn goed vertegenwoordigd. Verder zitten er in pompoen kleine hoeveelheden vitamine B5, B6, B1, B3 en B11.