Zo vragen veel mensen zich al tijden af waar je op het eiland kunt poepen en plassen. „Gewoon in de zee, of ergens in de bosjes. Er is geen wc en er is ook geen wc-papier. Dus je moet dat gewoon met bladeren doen of afspoelen in de zee.
Niks lekkerder dan op warme dagen in de zee of een meertje plonzen. Maar op flink wat zwemplekken in Nederland zijn de afgelopen twee jaar té veel poepbacteriën gevonden. 'Ga lekker zwemmen', adviseert zwemwaterexpert Anniek de Jong.
Plassen in zee of gewoon naar de wc? De conclusie van de American Chemical Society: iedereen doet het (maar komt er niet voor uit) maar schadelijk voor de zee is het niet. Sterker: het is eigenlijk wel goed voor de oceanen. Onze urine bestaat voor 95 % uit water en twee gram natrium en chloride.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd. Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
De chloor in het water reageert op bacteriën en menselijke eiwitten en daardoor ontstaan zogeheten trichlooramines. Daar reageren sommige mensen gevoelig op. Door na het zwemmen te douchen en je goed af te drogen, is die kans kleiner.
Je zwemt ook in poep
Helaas drijven er ook poepdeeltjes in zwembaden. En nee, daarvoor hoef je niet écht de behoefte te doen. Mensen hebben standaard gemiddeld 0,14 gram niet-afgeveegde poep aan hun billen zitten. Wanneer je gaat zwemmen, komt deze niet-afgeveegde poep in het water.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt. Indien je dus een zeevis in zoet water zet dan zal deze niet overleven.
Het levert geen problemen wat betreft hygiëne op
Zelfs gezonde mensen hebben lage hoeveelheden bacteriën in hun urine zwemmen. Maar aangezien er flink wat water bij een simpele douche komt kijken stroomt dat allemaal mee het putje in. Bovendien sta je vaak daarna nog flink te soppen met je douchegel.
"Urine bestaat net als de zee voor 95 procent uit water, en verder vooral uit natrium en chloride", zo legt de ACS in de videoboodschap uit. "Sterker nog: de ammonium in de urine bevordert zelfs de groei van zeeplanten." Bovendien plassen vissen en andere zeedieren zelf ook doorlopend in het water.
“Als je via een slok een bacterie binnenkrijgt, kan je kort erna - in de namiddag of 's avonds - beginnen overgeven of ernstige diarree krijgen. Dat is een reactie van je lichaam. Het zet zich schrap tegen de bacteriën uit het zeewater komen. Deze klachten drogen het lichaam bovendien extra uit.
De zon geeft ons een beter humeur en maakt ons energieker. Daarnaast zorgt het voor de broodnodige vitamine D. En omdat je meestal blootsvoets in het zand loopt, maak je contact met de natuur en dat heeft een positief effect op je humeur. Bovendien zou de zeelucht een positieve invloed hebben op het immuunsysteem.
Zwemmen tussen de poepbacteriën en de tampons. Op 50 stranden aan zee, meren en rivieren in ons land is de afgelopen twee jaar een te hoog gehalte aan poepbacteriën gemeten. Daar kun je flink ziek van worden - zoals overgeven en diarree. Voor kinderen en ouderen kan het zelfs gevaarlijk zijn.
Niet wetenschappelijk bewezen
Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat urine echt goed voor je is. Het enige waar het uit is opgebouwd is water, zout, ammoniak en andere reststoffen. Volgens wetenschappers zit daar niets in waar je lichaam wat aan heeft.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Bij de meeste mensen is de urine normaal gesproken steriel (dat wil zeggen: vrij van ziektekiemen of bacteriën). Ook als er wel bacteriën in de urinewegen zijn, betekent dat niet altijd dat u een urineweginfectie krijgt. Urine wordt door de nieren geproduceerd tijdens het zuiveren van het bloed.
Uitdroging kan een sterke urinegeur veroorzaken
Als urine donker van kleur is met een sterke geur, kan dit wijzen op uitdroging. Sterk geconcentreerde urine, veroorzaakt door een lage vochtinname, ruikt vaak sterk. Wanneer urine te geconcentreerd is, irriteert het ook de blaaswand.
Volwassen konijnen en veel andere knaagdieren, gorilla's en honden eten hun eigen poep of die van een ander op. De poep bevat vitaminen die er in de eerste verteringsronde niet uit gehaald konden worden. Varkens werden in het oude China gebruikt voor klaar-terwijl-u-wacht wc's.
Gezonde urine is lichtzuur en heeft een zwakke, bouillonachtige geur. Voeding (uien en knoflook bijvoorbeeld), kruiden, voedingssupplementen, onvoldoende inname van vocht en geneesmiddelen kunnen allemaal de urinegeur beïnvloeden, net als een (urineweg)infectie.
Vies water! Hoe sterker een zwembad naar chloor ruikt, hoe groter de verontreiniging is. Doordat chloor zich bindt met verontreinigingen in het water, krijg je chloramines die de typische 'zwembadgeur' afgeven. Van het inslikken van een drupje urine word je natuurlijk niet ziek.
Niet zwemmen met diarree
Vrijwel altijd was er dan sprake van onvoldoende chloordesinfectie of een defect in de zwemwaterbehandelingsinstallatie. Norovirus wordt in principe geïnactiveerd door het chloor in zwembaden.
Het grootste zwembad ter wereld vind je in Chili en hoort bij het San Alfonso del Mar resort. Het zwembad is ruim een kilometer lang en is op het diepste punt 35 meter diep. In het zwembad gaat 250 miljoen liter water, dat uit de aangrenzende zee gehaald wordt. Via een computersysteem wordt het water direct gefilterd.
Daarom is het belangrijk de huid van uw naaste zo goed mogelijk te beschermen tegen incontinentie . Urine en/of ontlasting kunnen de huid beschadigen als dit niet wordt gecontroleerd. De gebieden die de meeste bescherming nodig hebben zijn de heupen, genitaliën en tussen de bekken en het rectum (perineale huid).
De uroloog vergroot de blaas met een stuk dikke of dunne darm van ongeveer 25 centimeter. Hiervoor maakt hij een snede in uw onderbuik vanaf net boven de navel tot aan het schaambeen. De twee uiteinden van de rest van de darm hecht de uroloog weer aan elkaar.
U doet het waarschijnlijk zelden tot nooit, maar in de tuin plassen is helemaal zo gek nog niet. Urine bevat namelijk stikstof en fosfaat, en beide zijn goed voor de plantjes. Fosfaat wordt op dit moment vooral uit mijnen gehaald, maar die raken langzaam maar zeker uitgeput.
De enige manieren om meer drinkbaar water beschikbaar te maken, is door ontzouting en hergebruik. In regio's waar grondwater en oppervlaktewater schaars zijn, wordt al heel lang zeewater ontzout. Koeweit bijvoorbeeld haalt al zijn drinkwater uit zeewater.