Ga je voor authentiek Italiaans, dan komen druivenrassen als verdicchio, trebbiano, cortese en vernaccia in aanmerking. Pinot Grigio of Sauvignon Blanc uit het noordoosten van Italië kunnen ook. Voor een uitheemse metgezel kun je denken aan Spaanse Albariño of Godello of een lichtvoetige Franse Chablis of Muscadet.
Maar welke wijn past nu het best bij schaal- en schelpdieren? Over het algemeen zit u goed met een stuivend frisse witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc, een Spaanse Verdejo, een Duitse Weissburgunder of een Oostenrijkse Riesling. En oesters vragen om een heerlijk mineralige Chablis.
Pure rauwe coquilles zijn het lekkerst met een strakke, mineralige witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan Chablis, Albariño, Assyrtiko, Vinho Verde of witte Etna. Pure gebakken of gegrilde coquilles doen het beter met rijkere witte wijnen, omdat ze dan iets karamelliseren.
De beste keuze is een goed droge, uitgesproken frisse witte wijn. De klassieke partners voor fruits de mer zijn Chablis, Muscadet of Picpoul, of natuurlijk – als je het echt serieus wilt aanpakken – Champagne.
Mooie combinaties: pinot blanc uit Alsace of uit de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Krachtige en smaakvolle witte wijnen doen het dan weer heel goed bij scampi's met saus. Denk aan grote witte bourgognes, witte rioja of chardonnay-wijnen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Garnalen, oesters, krab en mosselen Ga voor een lichte, frisse witte wijn , zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Gamba's Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc , Verdejo, Riesling of rosé wijn. Krab Ga voor een complexe witte wijn, zoals een Bourgogne of halfdroge Riesling.
Pouilly-Fuissé wijnen gaan erg goed gepaard met schaal- en schelpdieren (garnalen, kreeft), foie gras en wit vlees. Door hun aromatische kracht is het ook zeker geen gek idee om deze wijn te serveren bij Aziatische gerechten zoals sushi. Lees ook welke wijnen er nog meer bij vis passen.
Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
Maar de basisregel is de volgende: een lichte, houtgerijpte, witte wijn zoals een Chardonnay, Chablis of een Sauvignon Blanc past over het algemeen goed bij coquilles.
Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook. Een schot in de roos bij gambas al ajilo is een geurige Sauvignon Blanc of Verdejo, of een fruitige droge Spaanse rosé.
Past Champagne niet binnen je budget, dan is de Cremant de Bourgogne of Cremant de Limoux een hele goede optie. Wel kiezen voor een Brut (droog), want een zoet(ere) bubbel past minder goed bij de garnalenkroket.
“Een verkwikkend frisse Pinot Grigio met zijn zuivere smaak vraagt gewoon om schelpdieren. En de zachte afdronk gaat hand in hand met de romige smaak van de pasta."
Je kunt ze ongeveer 3 maanden in de diepvries bewaren.
De soep heeft iets van een ziltige smaak en daar past een (lichte) wijn met een frisse zuurgraad zoals een riesling beter bij dan een ronde chardonnay.
Een frisdroge rosé uit de Loire, Provence of Languedoc kan een gegrilde kabeljauw echt laten schitteren. Geserveerd met een 'beurre blanc', de klassieke Franse saus op basis van roomboter, witte wijn en wijnazijn, krijgt de kabeljauw een heel ander karakter.
Hoe smaken coquilles? Het vlees van coquilles heeft een boterzachte structuur met een nootachtige smaak. Liefhebbers willen de smaak zoveel mogelijk intact houden en voegen daarom niet te veel kruiden toe. Bij voorkeur eet je coquilles vers op de dag van aankoop.
Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Bij Gambas kun je het beste een frisse witte wijn met lekkere zuren drinken. Vermijd witte wijnen met houtrijping en houd rode wijn al helemaal uit de buurt.
Mooie combinaties: pinot blanc uit Alsace of uit de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Krachtige en smaakvolle witte wijnen doen het dan weer heel goed bij scampi's met saus. Denk aan grote witte bourgognes, witte rioja of chardonnay-wijnen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Welke wijn bij avocado met garnalen? De ideale match bij dit gerecht is een frisse Sauvignon Blanc. Vooral Nieuwe Wereld-varianten uit Chili of Nieuw-Zeeland werken erg goed bij avocado. Een fruitige Riesling is ook een goede optie.