Let op: je mag keukenrol en papieren zakdoekjes niet zomaar door de wc spoelen. Dit kan voor nare verstoppingen zorgen en dat wil je natuurlijk niet. Dit kun je oplossen door een prullenbakje naast de wc te plaatsen, waar je het papier in kunt doen na het afvegen.
Toiletpapier in toilet
Vochtig toiletpapier is meestal afbreekbaar. Toch is het beter om vochtig toiletpapier niet door te spoelen, om verstoppingen te voorkomen. Alle andere doekjes voor persoonlijke hygiëne, zoals babydoekjes en make-up reinigingsdoekjes, zijn niet afbreekbaar. Die moet u in de afvalbak doen.
Veel producten voor je hygiëne en persoonlijke verzorging zijn niet geschikt om door het toilet te spoelen. Denk hierbij aan maandverband, tampons, babydoekjes, billendoekjes en doekjes om je make-up mee te verwijderen. Gooi deze gewoon in de vuilnisbak.
Je kunt meer niet, dan wel door de wc spoelen. Als je het bij wc-papier, ontlasting en water houdt, kan het eigenlijk niet fout gaan. Ontlasting en toiletpapier worden gemakkelijk afgebroken onderweg naar het riool. Toiletpapier valt uit elkaar als het nat wordt, waardoor het niet in de leidingen blijft hangen.
Stichting Rioned raadt aan alle doekjes in een prullenbakje te doen en niet door de wc te spoelen. Ook de vochtige doekjes waar op staat dat ze door de wc mogen, aangegeven met een etiket op de verpakking. Staat er een plaatje van een open wc, dan mag het doorgespoeld worden.
Alleen toiletpapier en doorspoelbare vochtige doekjes die bedoeld zijn voor persoonlijk gebruik op het toilet mogen worden gespoeld. Alle andere doekjes horen in de afvalbak. Doekjes die niet geschikt zijn voor doorspoelen en toch in het toilet gegooid worden, veroorzaken verstoppingen in het riool.
Vochtige doekjes voor andere persoonlijke hygiëne zoals babydoekjes, doekjes voor het verwijderen van make-up of wet wipes mogen absoluut niet door het toilet worden gespoeld. Deze doekjes lossen niet op in water en dienen dan ook in de prullenbak te verdwijnen.
In landen zoals Thailand, Iran, Japan en Korea gebruiken 90% van de mensen water om de billen op te frissen, ze weten bij wijze van spreke niet eens wat toiletpapier is. In China vind je vaak een ouderwets gat in de grond, en in India hebben honderdduizenden mensen niet eens toegang tot een toilet.
Loodgieter. Ook Rioolservice Breda waarschuwt voor het doorspoelen van keukenpapier: “Zeker niet doen! Keukenpapier lost totaal niet op en dat heeft veel invloed op je leidingen.
Een bedrijf gaat het uit het riool halen om te recyclen. We spoelen ieder jaar 180.000.000 kilo wc-papier door het toilet. Nu wordt dat uiteindelijk verbrand, maar je kan het ook weer gebruiken. Bijvoorbeeld in asfalt, kunststof kozijnen en gevelplaten.
Water met schoonmaakmiddel mag je door de gootsteen of het toilet spoelen. Lever oude medicijnen in bij je apotheek, spoel ze niet door het toilet. Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig.
Op me kamer knipte ik alles zeer kort en deed de afgeknipte schaamharen in een plastic zakje, zo'n klein boodschappen zakje uit een winkel, die zien wat donker en die frommel je daarna in elkaar en gooi je gewoon in de afvalbak. De laatste korte haartjes scheerde ik af onder de douche en dat spoelt gewoon prima weg.
“Dranken en vloeibare restjes eten mag je erdoor wegspoelen, maar vaste etensresten horen in de bak voor gft”, aldus de organisatie op de eigen website. Volgens Milieucentraal mag dit soort voedsel ook door de wc worden gespoeld. “Schep wel altijd eerst het vet van de soep af”, voegt Gastkemper toe.
Neus snuiten
Zelfs ongekleurde en onbedrukte zakdoekjes (waarmee je je neus hebt gesnoten) mogen bij het gft. Als het keukenpapier of zakdoekje gekleurd is een printje heeft, dat doe je dat bij het restafval. Dit geldt ook voor wc-papier.
Het keukenpapier is een volgende.” Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol en servetten. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het gewoon in de vuilnisbak.
Kokend water
Zorg dat je minstens 2 liter water laat koken. Giet dit meteen in de wc-pot en trek dan de wc door. Heet water zorgt er vaak voor dat bijvoorbeeld wc-papier of ontlasting in kleine stukken uiteen breekt.
Je zou denken dat keukenpapier met drie lagen sterker is en beter absorbeert dan papier met slechts twee lagen, maar dat is een misvatting. Van de 19 huishoudrollen die we hebben getest, zijn er zowel twee- als drielagige papieren die een goed rapport krijgen. De beste drie hebben slechts twee lagen.
Je komt ze voornamelijk tegen in openbare toiletten omdat het goedkoper is en veel gemakkelijker te onderhouden en schoon te maken. Een Frans toilet is ook hygiënischer omdat je niet met je billen op een vieze bril hoeft te zitten. En je bent sneller klaar omdat je niet even lekker kunt gaan zitten.
Zuid-Europa: niet doorspoelen!
Toch wordt het onfrisser als je het papier wél doortrekt. De pijpleidingen in deze landen zijn vaak erg smal waardoor ze snel verstoppen en de pot overstroomt. Met alle viezigheid van dien. Hotels en restaurants in gebieden met smalle leidingen hangen voor toeristen vaak een briefje op.
Het rioleringssysteem in Griekenland is er niet op gebouwd dat er toiletpapier in het toilet gegooid kan worden. Dit veroorzaakt verstoppingen. In elk toilet staat een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien.
Onder vochtige doekjes verstaan we alle vochtige doekjes: billendoekjes, schoonmaakdoekjes, make-updoekjes en vochtig toiletpapier. Staat er op de verpakking dat u het doekje gewoon kunt doorspoelen? Doe dit niet! Gooi vochtige doekjes in de vuilnisbak.
In veel landen is het wassen na de toiletgang de normaalste zaak van de wereld. Vochtig WC-papier of reinigingsdoekjes zijn echter geen goed idee. Ten eerste bevatten ze stoffen die de huid kunnen uitdrogen en irritaties kunnen veroorzaken en bij gevoelige mensen zelfs allergische reacties kunnen uitlokken.
Let op, hier komt een belangrijke tip: vochtig toiletpapier gebruik je ná droog toiletpapier. Het is dus een extra stapje in je toiletroutine. Gebruik één, maximaal twee velletjes per keer. Dat is ruim voldoende om je heerlijk schoon en fris te voelen.