Vliesbehang & glasvezelbehang verven. Vliesbehang schilderen doe je met muurverf. Meestal kun je volstaan met twee lagen verf, maar in sommige gevallen zul je drie of zelfs vier lagen verf nodig hebben. Dit is afhankelijk van de kwaliteit verf, de kleur van de ondergrond en de kleur van de afwerklaag.
Mocht je naden hebben tussen het plafond en het behang, dan kun je dit wegwerken met acrylaatkit. Het vliesbehang kun je dan vervolgens met muurverf overschilderen. Afhankelijk van de kleur van de ondergrond en de kleur verf die je gebruikt moet je rekening houden dat je twee tot drie lagen aan moet brengen.
Vliesbehang is overschilderbaar behang, want je kunt het gemakkelijk verven met muurverf. Voorstrijk is niet nodig bij vliesbehang, aangezien het behang reeds voorgeschilderd is. Met behulp van een kwast kun je de randen doen, vervolgens gebruik je een roller voor het grote oppervlak.
Voor het verven van vliesbehang kun je diverse soorten verf gebruiken, bijvoorbeeld Sigmapearl Clean Matt of Sigmatex Superlatex Mat.
Verder is het goed om te weten dat je bijna ieder type behang wel kunt verven, behalve afwasbaar behang en vinylbehang. Afwasbaar behang heeft een kunststof toplaag, waardoor de verf niet goed hecht. Bij vinylbehang kan de muurverf na een tijdje gaan kleven. Dit komt door de weekmakers die in het vinyl zitten.
Vliesbehang, ook wel snelbehang genoemd, is een behang met een papieren of vinyl toplaag.De rug van het behang is van "vlies". Het draagt ook de naam snelbehang omdat het op een muur kan worden aangebracht zonder dat het moet ingelijmd worden of zonder enige wachttijd.
Tips voor vliesbehang verven
Houd er rekening mee dat wanneer je de verf gaat kopen dat glasvliesbehang twee lagen nodig heeft voor het mooiste resultaat. Tussen deze twee lagen door moet het behang ook 24 uur drogen.
Geen textuur mogelijk: Vliesbehang heeft geen textuur mogelijkheden zoals traditioneel behang, waardoor sommige interieurs er vlakker uit kunnen zien. Verwijdering: Hoewel vliesbehang gemakkelijk te verwijderen is, kan het nog steeds een uitdaging zijn om het volledig te verwijderen zonder resten achter te laten.
Je kunt alleen verven over behang als het behang goed vastzit. Zitten er stukken los? Lijm deze dan eerst vast met behanglijm. Breng genoeg lijm aan, maar veeg overtollige lijm direct weg.
Mogelijke oorzaken zijn onder andere vochtproblemen, slechte muurvoorbereiding, onjuist aangebrachte lijm, veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid, of gewoonweg ouderdom.
Vliesbehang is gemakkelijker te installeren en te verwijderen en is goedkoper dan glasvezelbehang. Het is verkrijgbaar in verschillende patronen en texturen. Glasvezelbehang is echter veel sterker en duurzamer en kan worden gebruikt op muren en plafonds in openbare gebouwen en scholen.
Vliesbehang is eigenlijk een gewoon soort behang van 52 cm breed. Het is al afgewerkt en na het behangen hoef je er niets meer aan te doen. Het wordt vliesbehang genoemd omdat de achterkant van vlies gemaakt is. En dat terwijl de voorkant van papier is en bijvoorbeeld een motief heeft.
Doordat vliesbehang doorschijnend is, heb je snel de kans dat het oude behang die een druk patroon heeft met een lichte egale kleur gaat doorschijnen zodra je het vliesbehang erop plaatst. Vandaar dat behang over behang bij vliesbehang geen goed idee is.
Vliespapier verwijderen
Door met een plamuurmes voorzichtig achter een hoekje te steken kun je een beginnetje maken en vervolgens zo de hele baan in een keer van de muur trekken. Vliespapier is een zeer duurzame behangsoort en zal in de meeste gevallen dan ook vele jaren op de muren zitten.
Vliesbehang verwijderen is niet moeilijk. Je trekt simpelweg de stroken droog van de wand. Je hoeft niets af te stomen, voor te weken of af te krabben en je kunt direct weer opnieuw behangen.
Gebruik bij voorkeur een verf op waterbasis die geschikt is voor oppervlakken met een lage hechting, zoals behang. Acrylverf is een goede optie, omdat deze snel droogt en niet vergeelt. Maak het behang schoon: Het is belangrijk bij vliesbehang schilderen om het behang grondig schoon te maken voordat u begint.
Niet iedere Muurverf is geschikt voor het schilderen van glasweefselbehang. Kies een professionele muurverf van bijvoorbeeld SPS, Sigma, Wijzonol of Sikkens. Alleen kwalitatief hoogwaardige muurverf is geschikt om te gebruiken bij deze verfklus. De kleurkeuze is eindeloos dankzij de magie van de verfmengmachine.
Het renovlies behang is de ideale keuze om de muur voor het oog strak af te werken. Goedkoper en praktischer dan stucwerk, terwijl je bovendien de mogelijkheid hebt om het behang in iedere gewenste kleur te verven. Je kunt het behang verven, waardoor je ook de banen nog nauwelijks zal zien.
Het beste kun je met een muurvuller eventueel ontstane gaten en scheuren opvullen.Deze strijk je vervolgens glad af en schuur je na het drogen, zodat de muur klaar is om weer behangen te worden, of geverfd. Let als je gaat schilderen goed op dat de geplamuurde stukken niet gladder zijn dan het overige stucwerk.
Wat is goedkoper vliesbehang of stucen? Renovliesbehang is gemiddeld genomen 15% goedkoper dan het laten stucen van uw muren. Echter is het eindresultaat van stucwerk vele malen mooier dan dat van behang.
Vliesbehang: Dit is een ander sterk en duurzaam type behang dat verkrijgbaar is in verschillende diktes. Het kan worden gebruikt om oneffenheden op de muur te verbergen en is gemakkelijk aan te brengen.
Werken met vliesbehang of met regulier behang maakt nogal verschil. Vliesbehang is standaard al behoorlijk dikker dan regulier behang. Binnen het aanbod van vliesbehang kun je echter kiezen voor dik vliesbehang. Is regulier vliesbehang 150 gram, daar is dik vliesbehang zelfs 180 gram.
Grote temperatuurverschillen na het behangen
Gunther: 'Bepaalde vliesbehangen kunnen lichtjes krimpen door temperatuurverschillen. Heb je een donker vliesbehang geplakt op een witte ondergrond, dan zullen de naden onmiddellijk opvallen. Je kan die naden opkleuren met wat verf, maar het verschil zal zichtbaar blijven. '
Door vliesbehang te gebruiken schilder je nooit rechtstreeks op baksteen.Daardoor wordt er ook veel minder verf opgezogen door de ondergrond. Dit is een groot voordeel, want het zorgt ervoor dat je enerzijds minder verf hoeft te kopen en anderzijds dat je sneller klaar bent met schilderen.
Het is namelijk ook goed bestand tegen water en daardoor dus een ideale keuze voor vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer. Vliesbehang heeft, zoals de naam al zegt, een vlieslaag, soms in combinatie met vinyl. Deze behangsoort is erg stevig, scheur en krimpvast en makkelijk afwasbaar.