Kan renovlies behang gestuct worden? Wij raden u altijd aan om het oude renovliesbehang te verwijderen voordat u kiest om uw muren te laten stucen door een stukadoor. Je kunt er namelijk niet vanuit gaan dat het renovliesbehang overal goed vast zit.
Wilt u graag stucen op behang dan kan dit alleen als u over glasvezelbehang gaat stucen. Stucen over glasvliesbehang is tevens alleen mogelijk als het glasvlies nog goed vastzit aan de muur en niet loslaat.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Stucen in combinatie met behang
Natuurlijk stucwerk kan niet over (glasvezel)behang worden heen gestuct. Alle behang- en lijmresten dienen grondig verwijderd te worden alvorens begonnen kan worden met het aanbrengen van het stucwerk.
Renovliesbehang is gemiddeld 30% goedkoper dan je huis laten stucen. Dit komt vooral omdat behangen veel sneller gaat dan stucen.
Eventuele losse of schilferige verf moet worden verwijderd voordat u het renovlies behang aanbrengt. Kortom, hoewel renovlies behang kleine oneffenheden kan verbergen, is het altijd het beste om de muur zo glad mogelijk te maken voordat u het behang aanbrengt. Dit zorgt voor een strak en glad eindresultaat.
Wij van Stephan Baas Schilders kunnen je hier uitgebreid over informeren in onze showroom. Over het algemeen kan renovlies behang tot wel 15 jaar meegaan zonder te scheuren, barsten of los te laten, als het goed is aangebracht en goed wordt onderhouden.
Voorstrijk gebruiken voor het stucen is van belang wanneer je een goede hechting van je stucwerk wil krijgen. Door voorstrijk aan te brengen creëer je een egaal zuigende ondergrond en/of een betere hechting voor je stucwerk. Je stucwerk kan hierdoor optimaal verharden en blijft lang goed.
Stucwerk aanbrengen (stucen) kan op nagenoeg iedere ondergrond: spack, spachtelputz, gibo- of ytong muren, stuc- of gipsplaten, kalkzandsteen, beton ..wanden en plafonds. Op hout stucwerk aanbrengen is niet mogelijk (lees: ten strengste afgeraden) – niet iedere ondergrond is hiervoor dus geschikt.
Als de lijm goed vast zit op de muur kunt u de lijm simpelweg op de muur laten en de stuclaag daarover heen aanbrengen. Uiteraard moet er wel eerst voor gestreken worden.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Een gestucte muur verven zonder voorstrijk is bijvoorbeeld geen goed idee. Zuigt de muur het vocht niet op, dan hoeft dit dus niet per se. Toch raden wij het gebruik van een voorstrijkmiddel wel aan. Als je gaat verven zonder vooraf voor te strijken, is er een grotere kans op strepen en glansverschillen.
Waarom is stukadoor zo duur? Stukadoren is een intensief beroep. Een stukadoor zal gemiddeld (maar) 20-30 m2 per aan sausklaar stucwerk per dag produceren, waardoor de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk zo hoog is.
Nadelen van renovlies bij behangen
Niet makkelijk helemaal naadloos te krijgen is. Snijd minder makkelijk. Minder makkelijk om de hoeken te vouwen. Minder makkelijk te schuren en plamuren.
Renovlies is gemaakt van papier, terwijl glasvlies van glasvezels is gemaakt. Renovlies is net zo strak als stucwerk. Glasvliesbehang kan dit ook zijn, maar je kunt ook kiezen om een licht reliëf aan te laten brengen. Renovlies is sterker en stootvaster dan glasvliesbehang.
Vliesbehang over oud behang
Vliesbehang is stripbaar, wat betekent dat de toplaag losgetrokken kan worden van de onderlaag. Nadat je de toplaag van het oude behang nat hebt gemaakt en afgestoken, kan je het nieuwe vliesbehang rechtstreeks op de oude onderlaag aanbrengen.
Stucwerk in de badkamer
Daarnaast is een gestucte wand ook hygiënischer. Een gestucte wand is namelijk volledig waterdicht en heeft geen voegen. Hierdoor is een gestucte muur bestand tegen schimmel of rotting.
In de regel is het mogelijk om op elke ondergrond te stucen. Wel geldt voor bepaalde ondergronden dat alvorens het stucen kan beginnen een voorbehandeling nodig is. Het stucen over tegelwerk is een vraagstuk dat vaak voorkomt.
“Het doel van voorstrijken is dat je een egaal zuigende ondergrond creëert of een betere hechting zodat je stucwerk optimaal kan afbinden en verharden.
Ga je een gestucte muur verven zonder voorstrijk, dan zul je meer verf nodig hebben aangezien een hoop verf opgezogen zal worden. Daarnaast moet je een gestucte muur verven om de vorming van banen en strepen te voorkomen. Een muur voorstrijken gaat deze werking tegen. Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Voorstrijk.
Je hebt zeker voorstrijk nodig op stucwerk, beton, steen en gipsplaten. Het is goed om te weten dat vooral muren in nieuwbouwhuizen veel vocht opnemen, omdat het nieuw stucwerk is. Met voorstrijk voorkom je dat de verf onregelmatig wordt verdeeld over de muren en er kleurverschillen ontstaan.
Kies ik voor voorstrijk of primer? Het verschil tussen deze twee producten is dat primer ervoor zorgt dat de ondergrond beter hecht aan de verf en dat voorstrijk zorgt voor een minder grote zuigende werking van de ondergrond.
2 keer renovlies sausen met overige kleuren
Bij donkere of felle kleuren brengen we altijd 2 verflagen aan. Na de eerste keer sausen komen we vaak nog kleinigheden tegen, deze vallen pas op na de eerste verflaag met kleur. Door het renovlies behang tweemaal te sausen met kleur krijg je het beste resultaat.
Om het proces van het verwijderen van renovlies te vergemakkelijken, kunt u de lijm eerst losweken. Dit kan worden gedaan met warm water en afwasmiddel of een commercieel verkrijgbaar afbijtmiddel. Breng het product aan op de muur en laat het een paar minuten intrekken om de lijm te laten weken. Dit duurt wel eventjes.
Renovlies, voor wanden zonder scheuren. Met Renovliesbehang kan een wand net zo strak als stucwerk worden opgeleverd, maar dan zonder risico van scheuren. Want in nieuwbouwwoningen werken de muren nog wel eens. Omdat Renovlies iets kan uitrekken (een muur niet) blijven scheurtjes achter het Renovlies.