De beste natuurlijke manier om je haar en huid gezond te houden is koud douchen. Warm water kan je huid laten uitdrogen. Wanneer je huid in aanraking komt met koud water, trekken je spieren en bloedvaten samen. Je poriën sluiten ook beter af, waardoor vuil op afstand blijft.
Koud en warm
Als je net gesport hebt is het slim om onder een koude douche te stappen of even in een koud bad te gaan zitten. Even afzien misschien, maar door de kou vernauwen de bloedvaten tijdelijk, wat een positief effect heeft op het herstel. Heb je al spierpijn, dan is het juist beter om de spieren warm te houden.
Volgens de kou-expert kan het ervaren van (extreem) lage temperaturen je immuunsysteem versterken. Je lichaam maakt meer witte bloedlichaampjes aan, wat je weerstand verhoogt. En hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe minder snel je ziek wordt.
Als je lichaam dit langer dan 5 minuten moet doen, wordt het moe en zul je het ijsbad verlaten zonder dat euforische gevoel. Daarom raden we aan om één tot twee minuten in een ijsbad te gaan zitten.
Voordeel 4: Goed tegen spierpijn klachten
Een warm bad kan verlichting bieden bij een dergelijke spierpijn. De warmte van het bad draagt bij aan een betere bloedsomloop. Door een betere doorbloeding in je spierweefsel heb je minder last van spierpijn en herstel je sneller.
Een bad nemen moet volgens de dermatoloog gerust kunnen, maar liever niet vaker dan drie keer per week. Om het voor je huid een beetje plezierig te houden, is het belangrijk om niet te lang te blijven liggen, want hoe langer je in bad ligt, hoe meer je huid uitdroogt.
Het goede nieuws is dat een ijskoude douche een prima alternatief biedt. Het is niet helemaal hetzelfde als de onderdompeling in een ijsbad (en je krijgt niet hetzelfde beoogde effect), maar een paar minuten onder de koude waterstroom kan wel degelijk invloed hebben op je herstel en je prestatievermogen.
Uit het onderzoek blijkt dat de aanmaak van eiwitten die je nodig hebt om je spieren te laten herstellen, wordt geremd door het nemen van een ijsbad. En als er één ding cruciaal is voor spierherstel, is 't wel voldoende eiwitten. Winterzwemmen is dus wel lekker, maar als sporter niet bevorderlijk voor spierherstel.
De voordelen van een ijsbad voor hardlopers
De eerste methode om de gevolgen van je training te beperken is koelen in een ijsbad, ook wel bekend als cryotherapie. Koelen vernauwt de bloedvaten en vermindert de metabolische activiteit waardoor zwelling en weefselafbraak wordt vermindert.
Stap na je sportsessie in een koud bad of neem een koude douche. Er is gebleken dat je lichaam hierdoor sneller weer op temperatuur is en het helpt tegen spierpijn en ontstekingen. Wanneer je een koude douche neemt, gaat je hartslag en bloeddruk omhoog en krijg je een snellere ademhaling.
Voor het naar bed gaan, is het handig om een warme douche te nemen. Dan gaan de bloedvaten in de huid openstaan en kan je je interne warmte afvoeren. Geen koude douche dus, want dan vernauwen die bloedvaten juist.
Een bibberkoude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets-workout van 1 uur. Blootstelling aan kou bevordert bovendien de aanmaak van 'bruin vetweefsel', het 'goede' vet dat energie en 'slecht' wit vet snel verbrandt en helpt ons warm te houden. Het is beter voor je huid en haar.
Verbeterde Circulatie: Het gebruik van koud water zorgt voor vasoconstrictie, waarbij de bloedvaten samentrekken. Dit vermindert de doorbloeding van de huid en spieren, en zorgt vervolgens voor vasodilatatie, waarbij de bloedvaten zich weer verwijden.
VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden. Na de eerste 48 uur is het goed om de spieren 20 minuten per keer te verwarmen.Hierdoor ontspannen en herstellen ze beter. Ook als spieren overbelast of verrekt zijn kunnen ze baat hebben bij warmte.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang je lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaarder te verduren.
De koude douche:
Start met een warme douche en sluit af met 30 seconden koud te douchen. Bouw geleidelijk op tot 1 minuut. Doe dit minimaal 30 dagen achter elkaar. Een keer is geen keer.
De ideale temperatuur voor een ijsbad ligt tussen de 4 en 6 graden. Door het koude water raakt je lichaam in shock. Het bad mag dus niet te koud zijn. Water onder de 4 graden is te koud en raden we af.
Uit een onderzoek uit 2007 door moleculair bioloog Nikolai Shevchuk blijkt zelfs voorzichtig dat koud douchen een positief effect kan hebben op depressies. Het zorgt voor een toename van het stresshormoon noradrenaline, en mensen met te weinig noradrenaline zijn vaker emotioneel instabiel.
"Onderdompeling in koud water kan de eiwitsynthese van spieren belemmeren, dus als spiergroei een prioriteit is, kun je de koudestress het beste vóór de work-out of minimaal vier uur na de work-out toepassen", zegt hij.
Ook laat in de avond is een koude douche niet de beste optie. Door de energieboost die je ervan krijgt kan het zijn dat je minder goed slaapt als je nog laat onder de koude straal hebt gestaan. Als je koud wilt gaan douchen, kan je dit dan ook het beste zo vroeg mogelijk op de dag doen.
Duur van het bad: Hoe vaak en hoe lang? Het gezegde "Je hebt vast te heet gebaad" is geen toeval: te lang in bad gaan kan de bloedsomloop belasten en de huid uitdrogen. Daarom mag een bad niet langer dan 20 minuten duren.
Ontspanning. Of een bad nemen gezond is, daar is al veel onderzoek naar gedaan. Uit een onderzoek uit 2002 van de Universiteit van Wolverhampton blijkt dat de psychologische effecten gunstig zijn. We maken tijdens het badderen het gelukshormoon serotonine aan en dat zorgt voor ontspanning.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.