Een andere methode om je verse kruiden te bewaren is invriezen. Dat kan met eerder genoemde kruiden, maar ook met basilicum, bieslook, marjolein, munt, oregano, kervel en dragon. Was de takjes en dep ze droog.Leg ze daarna in een plastic zakje in de vriezer.
Oregano kun je het beste in de groentela van je koelkast bewaren, daar blijft het enkele dagen goed. Je bewaart oregano in de originele verpakking, in een open plastic zakje of vershoudfolie. Je kunt oregano ook prima drogen.
Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Oregano is één van de favoriete planten van vlinders. Niet alleen het blad maar ook de bloemen zijn eetbaar!
Gemalen specerijen zijn 2-3 jaar houdbaar en gedroogde groene kruiden zoals gedroogde oregano en tijm blijven 1 tot 3 jaar mooi van geur en smaak.
Oregano schoonmaken
Was de takjes onder stromend water, en haal de blaadjes van de steel. Je kunt het klein hakken zodat de smaak iets sterker wordt, maar dit hoeft niet.
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
Kruiden gaat niet over datum zoals vlees en melk dat wel kunnen doen. Eet je kruiden die volgens de datum die op het potje staat 'niet goed' meer zijn, dan zul je er niet ziek van worden.
In de diepvries kun je munt in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren. Munt kun je ook invriezen of drogen.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Overwinteren. Oregano (Origanum) is goed winterhard mits hij in goed water doorlatende grond staat. Oregano in een pot houdt niet van veel nattigheid in de winter. Zet de plant in een pot daarom op een plek waar hij weinig regen vangt gedurende de wintermaanden.
Hij moet goed gedraineerd, wat droog, alkalisch en rijk aan voedingsstoffen zijn. Officieel is oregano een meerjarige plant, maar in Nederland overleeft hij maar één seizoen, omdat de meeste oreganosoorten niet winterhard zijn. Plant het kruid daarom ieder voorjaar opnieuw in jouw moestuinbak of moestuintafel.
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen. Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Als we oregano in een pot kweken, moeten we het volgende weten: Naast het kopen van goed gekweekte planten, kan oregano worden gekweekt uit zaden en stekken.
Het heet dan Origanum of Marjolein. Deze vaste plant bloeit ook prachtig in de zomermaanden en trekt vlinders aan in uw tuin. Het kruid oregano kunt u heerlijk gebruiken in Italiaanse of Griekse gerechten, maar ook in de zelfgemaakte kruidenthee.
Kweken van oregano
Zorg voor een plek, half in de zon en half in de schaduw, op goed gedraineerde grond, die rijk is aan voedingsstoffen. Zaai de oregano in het voorjaar direct in de volle grond van de moestuin. Oregano is een zogenaamde “lichtkiemer”, de zaadjes van de oregano hebben licht nodig om te ontkiemen.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Bewaar een bosje bieslook in vochtig keukenpapier maximaal 1-2 dagen in de koelkast. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je bieslook in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Schep de verse pesto in een vorm voor (grote) ijsblokjes. Laat ze vastvriezen en verzamel ze daarna in een afsluitbaar diepvrieszakje. Zo zal je langer en beter de smaak behouden. Gebruik nadien telkens een hoeveelheid naar wens, sluit het zakje goed af en stop het opnieuw in de vriezer.