Begint u vanaf 3 januari 2022 met werken voor een uitzendbureau? Dan duurt fase B maximaal 3 jaar of 6 contracten. In deze fase heeft u een uitzendcontract voor bepaalde tijd. Er geldt geen uitzendbeding.
Jij krijgt telkens een tijdelijk contract als je aan het werk gaat. Het uitzendbureau mag zelf bepalen hoe lang deze contracten duren. Er zit wel een maximum aan: je mag als uitzendkracht in fase B maximaal zes tijdelijke contracten overeenkomen binnen een periode van vier jaar.
De eerste dag geldt als wachtdag, je hebt dan dus geen recht op loon. Vanaf de derde dag heb je recht op 90% van het loon. Deze regeling geldt gedurende het eerste ziektejaar. Vanaf het tweede ziektejaar heb je nog recht op 80% van je loon.
fase B. Als de uitzendkracht direct na fase A of binnen zes maanden daarna weer uitzendwerk verricht bij hetzelfde uitzendbureau, komt hij in fase B. In fase B wordt gewerkt op basis van een of meer 'gewone' arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd (zonder minimumduur).
Na verloop van fase A, komt u in fase B. Als u binnen 26 weken na afloop van fase A opnieuw wordt uitgezonden door dezelfde uitzendonderneming, komt u ook in fase B. Deze fase duurt vier jaar of zes contracten. Bij het zevende contract of na vier jaar komt u in fase C.
Fase A kan maximaal 52 gewerkte weken duren. In deze fase telt elke gewerkte week mee voor de opbouw van 52 weken. Het maakt hierbij niet uit hoeveel uren je werkt in een week. Bij een onderbreking van 6 maanden of langer begint de telling opnieuw.
Uitzendovereenkomst zonder uitzendbeding
In fase B en C en fase 3 en 4 geldt er nooit een uitzendbeding. Zonder uitzendbeding heb je als uitzendkracht meer rechten. Zo kan het uitzendbureau je niet zomaar ontslaan en krijg je loon bij ziekte en soms ook als er (tijdelijk) geen werk voor je is.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Als u zelf de uitzendovereenkomst wilt beëindigen, kunt u dit in fase A (meestal de eerste 78 weken van de uitzendovereenkomst) met onmiddellijke ingang doen. Wel hoort u dit het uitzendbureau minimaal een (1) werkdag van tevoren te melden zodat zij kunnen proberen om voor vervanging bij de inlener te zorgen.
Veruit de meeste uitzendkrachten zitten in fase 1/2 of fase A. Dit betekent dat zij makkelijk ontslagen kunnen worden, maar ook zelf vrij zijn om te kunnen stoppen met het werk. Recht op loondoorbetaling bij ziekte hebben ze niet: ze kunnen wel een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV.
Fase B of fase 3 duurt maximaal 4 jaar of 6 contracten. Begint u vanaf 3 januari 2022 met werken voor een uitzendbureau? Dan duurt fase B maximaal 3 jaar of 6 contracten. In deze fase heeft u een uitzendcontract voor bepaalde tijd.
Dit is er in fase B veranderd: verkorting van fase B tot maximaal zes contracten in maximaal drie jaar (tot 3 januari 2022 was dit vier jaar) voor uitzendkrachten die vóór 3 januari 2022 zijn gestart in fase B geldt tot 2 januari 2023 de termijn van maximaal vier jaar en/of maximaal zes contracten.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Een uitzendkracht werkt onder dezelfde arbeidsvoorwaarden als vaste medewerkers. Dit brengt voor jou als opdrachtgever/inlener bepaalde verantwoordelijkheden met zich mee. Sinds 1 januari 2020 ben je als opdrachtgever verplicht om de arbeidsvoorwaarden van jouw organisatie kenbaar te maken.
Uitzendkrachten mogen maximaal 12 maanden tewerkgesteld worden voor hetzelfde motief. Bijvoorbeeld: een medewerker is 12 maanden ziek en wordt vervangen door een uitzendkracht. Als de ziekte na 12 maanden verlengd wordt, is uitzendarbeid voor die vervanging niet langer mogelijk.
Volgens de wet mag je als werknemer maximaal 3 tijdelijke contracten gedurende een maximale periode van 2 jaar krijgen.
Voor fase B en C geldt over het algemeen een opzegtermijn van één maand. Dit is zowel voor een uitzendovereenkomst voor bepaalde als voor onbepaalde tijd.
Uitzendkrachten met een uitzendbeding verliezen direct hun uitzendbaan als zij ziek worden. Zij hebben dan na 1 of 2 wachtdagen recht op een Ziektewet-uitkering. Uitzendkrachten die zonder uitzendbeding werken hebben bij ziekte vanaf de 2e ziektedag recht op loondoorbetaling.
Er zijn bij 500 uitzendbureaus controles uitgevoerd door de Inspectie SZW. Er zijn 131 boetes uitgedeeld voor in totaal ruim €1.300.000. De meeste overtredingen zijn onderbetaling van de uitzendkrachten.
Het nadeel is dat uitzendkrachten relatief dure werknemers zijn. Het uitzendbureau rekent immers ook een marge. Totaal komt het op ongeveer 2 tot 3 keer een brutoloon. Maar bent u op zoek naar toptalent, dan zult u ook daarvoor moeten betalen.
Toch is het sinds 2015 verboden om een werknemer te ontslaan bij ziekte. Ben je ziek dan heb je als werknemer ontslagbescherming. Het Hof oordeelde daarom onlangs nog dat het ontslaan van een zieke werknemer, ook in het geval van een uitzendbeding, niet is toegestaan.
Een uitzendkracht heeft recht op 16 2/3 uur vakantie voor iedere gewerkte maand of een evenredig deel daarvan, wanneer geen volledige maand gewerkt is. Bij een fulltime dienstverband (40 uur) zijn dat 25 vakantiedagen per jaar, waarvan 20 wettelijke vakantiedagen en 5 bovenwettelijke vakantiedagen.
Als u bij de inlener in dienst treedt en u gaat daar dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden verrichten, dan is een proeftijd nietig. Dat wil zeggen dat deze proeftijd, ook al staat deze in het arbeidscontract vermeld, niet geldig is.
Fase A met uitzendbeding
Dankzij dit uitzendbeding in fase A kun jij als uitzendkracht op elk moment aangeven dat je wilt stoppen met werken. Je moet dit wel één werkdag voordat je stopt melden bij het uitzendbureau. Dit kan wel van beide kanten komen, het uitzendbureau kan de overeenkomst dus ook beëindigen.
Een eigen uitzendbureau starten is snel gedaan, hier zijn namelijk geen speciale regels aan verbonden. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel (KVK) en je kunt van start. Maar om er echt een succes van te maken is méér nodig.