Als de koningin voor haar overlijden of uitvliegen (wat gebeurt als ze met een deel van het volk gaat zwermen) nog wat eitjes of larfjes heeft achtergelaten, voeren de werksterbijen hen met koninginnegelei. Hierin zitten andere vitamines dan het voedsel dat de gewone bijen krijgen.
Zonder de koningin in het nest zal de voortplanting van de wespen in het nest stoppen. Andere wespen zullen het wespennest ook nooit opnieuw gaan bewonen.
De bevruchting van de nieuwe koningin
Ze verlaat hiervoor het bijenvolk, en gaat op zoek naar darren in de lucht. Met meerdere darren zal de koningin paren tijdens de vlucht om een breed scala aan DNA materiaal te krijgen. Voor de dar betekend dit ook het einde van zijn leven.
Zonder koningin is een mierenvolk ten dode opgeschreven. Alleen zij zorgt voor nageslacht. En daar zit nu juist het probleem. Want zodra mieren onraad ruiken verdwijnen de koninginnen direct diep in het nest.
Tekenen dat de koningin er is
Bijen verzamelen stuifmeel om de larven te voeden. Zijn er larven, dan is de koningin er waarschijnlijk ook. Honingbij met stuifmeel: teken dat de koningin in het bijenvolk is. Als je het volk toch wil openen, zoek dan naar eitjes en hele jonge larven.
De darren sterven na de paring, maar de koningin kan 4 à 5 jaar oud worden. Zij hoeft niet meer te paren om eitjes te produceren. Elke dag legt ze tot 2000 eitjes, ze heeft namelijk wel 120 tot 150 eileiders, terwijl een gewone bij er 15 heeft. Daarnaast is ze is ook de enige die bevruchte eitjes kan leggen.
Een wespenkoningin komt nooit uit haar nest, maar ze kan wel steken als ze wordt aangevallen of als iemand haar nest kwaad doet. Zo zijn er mensen die het nest proberen te verbranden of te verdrinken. Of ze slaan erop met een stok of honkbalknuppel. Slim is dat niet, want alle wespen breken dan uit om te steken.
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Mieren hebben een hart, maar het bestaat niet uit een volledig circulatiestelsel met bloedvaten. Het is enkel een open samentrekbare buis die het bloed van het insect (de hemolymfe) in het insectenlichaam (dat begrensd is door een uitwendig pantser in chitine) rondstuwt.
In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Echter, winterbijen, en ook bijen in een zwerm, kunnen (veel) langer leven dan 6 weken. Volgens Liebig hangt de levensduur van de werkbij vooral af van de hoeveelheid te verzorgen broed: hoe meer broed een werkbij moet verzorgen hoe korter ze leeft.
Terwijl de jonge koningin op bruidsvlucht is gaan de achtergebleven werkbijen vaak stertselen bij de vliegopening. Op die manier wapperen ze met hun vleugels geuren uit hun geurklier (de Nassanovklier) de lucht in zodat de jonge koningin de weg naar het volk nog gemakkelijker weer terug vindt.
U moet bij een bijenvolk kopen aan ongeveer 160 euro denken. Ook grote aantallen volken zijn voor ons bedrijf geen probleem om te leveren.
Als een wesp in je buurt komt, sla je hem het liefst snel weg. Maar daar moet je mee oppassen, want de stekelige insecten kunnen boos worden.
Hoe vervelend ook, het goed is dat ze er zijn (voor je glas heerlijke wijn…). De wespen die wél naar ons toe komen vliegen, komen niet voor ons. Het is de geur van eten en drinken die ze richting ons trekt.
Een wespenkoningin heeft een veel hogere levensverwachting dan haar werksters. Ze kan gemiddeld 1 jaar oud worden, terwijl een werkster slechts 12 tot 22 dagen in leven blijft.
Bovendien poepen en plassen ze continu als ze lopen en die ontlasting is onhygiënisch. Als het bij je voedsel komt, kun je zelfs een voedselvergiftiging oplopen. En mierenkolonies kunnen behoorlijk uitdijen als ze zich eenmaal ergens hebben gevestigd.”
De harten van reptielen, amfibieën en vissen zijn heel anders gebouwd. Ongewervelde dieren, zoals insecten, wormen, week- en holtedieren, hebben een heel eenvoudig of helemaal geen hart.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Mieren hebben geen oren
Hoe horen mieren? Mieren gebruiken vibraties om te horen. Ze gebruiken de vibraties in de grond om te horen, door deze op te pikken in het subgenual orgaan, dat zit onder de knie bevindt. Ze gebruiken deze trillingen tijdens het zoeken naar voedsel of als alarmsignaal.
Wetenschappers hebben ontdekt dat de mier uitzonderlijk goed kan ruiken. De mier blijkt vier tot vijf keer meer geurreceptoren te hebben dan elk ander insect. Waarschijnlijk stellen die extra receptoren de mieren in staat om hun heel ingewikkelde sociale samenlevingen te vormen.
De mier heeft 250 000 hersencellen, een menselijk brein 10 000 miljoen. Als je 40 000 mieren samenneemt, bekom je de grootte van ons brein. Een mier kan tot 50 keer zijn gewicht dragen. In vergelijking met hun grootte zijn de spieren van mieren dikker en groter dan die van mensen en grote dieren.
Waar wespen een grote hekel aan hebben, is de geur van wierrook en de geur van kruidnagels. Zodra je een wierrook stokje aansteekt of je legt een aantal kruidnagels in een bakje met koud water blijven de wespen op afstand. Ze houden absoluut niet van deze geur.
Slapen wespen 's nachts? Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.