Een voorslag is een dikker stuk vislijn tussen de 6 en 15 meter wat je aan je hoofdlijn knoopt. Deze voorslag is een dikker stuk visdraad en daardoor veel beter bestendig tegen slijtage over obstakels. Vooral tijdens die laatste meters binnen draaien ben je dus veel beter verzekerd tegen lijnbreuk.
Voor de lengte van de voorslag kunt u als vuistregel 2 maal de hengellengte aanhouden. Voor het verbinden van de molenlijn (gevlochten) met de voorslag zijn er verschillende knopen, maar wat van belang is, dat deze knoop sterk en centrisch moet zijn.
De lengte van je voorslag is erg persoonlijk. De een wilt graag ruim zitten en neemt 15 meter terwijl de ander met 5 meter genoeg neemt. Zelf raden wij 5 tot 6 meter aan. Dit hangt vooral af van hoeveel extra demping je wilt en hoeveel meter je rondom je stek geen drijvende lijn wilt hebben.
Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet. Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.
CW voorslag is een uitermate slijtvaste snag leader, welke speciaal ontwikkeld is voor het vissen op karper.
De voornaamste doelen van een leader voor het karpervissen zijn: Zorgen dat de laatste meter(s) van je montage goed op de contouren van de bodem liggen doordat de leader goed afzinkt. Je montage is gecamoufleerd tegen de bodem. De leader is schuurbestendig.
Een voorslag is een dikker stuk vislijn tussen de 6 en 15 meter wat je aan je hoofdlijn knoopt. Deze voorslag is een dikker stuk visdraad en daardoor veel beter bestendig tegen slijtage over obstakels. Vooral tijdens die laatste meters binnen draaien ben je dus veel beter verzekerd tegen lijnbreuk.
Het heeft de neiging om sterker te zijn dan andere vislijnen, het kan meer gewicht aan en het is ook gewoon heel duurzaam. Als het op de juiste manier wordt bewaard, kunt u verwachten dat gevlochten vislijn gemakkelijk 8 tot 12 jaar meegaat. Het heeft de langste houdbaarheid van alle soorten vislijnen.
Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
De eerste en de laatste vijf meter van de lijn bestaat uit een shockleader. Veel vissers zullen het wel herkennen: werpen wordt een stuk lastiger wanneer er een voorslag op de lijn bevestigd zit! Omdat deze voorslag al verwerkt zit in de hoofdlijn, scheelt het aanzienlijk met de weerstand tijdens het werpen.
Lijn. Het beste is om een nylon hoofdlijn te gebruiken tussen de 25/100 en 40/100. Om de klap tijdens de worp op te kunnen vangen, gebruik je een nylon voorslag van 50/100 tot 60/100.
Voorslagen die gebruik als ik het combi met gevlochten lijnen vis zijn de: PB Red Ant Snagleader en de PB Shield Snagleader en met voorkeur de Shield.. Een Mono lijn is ten alle tijden schuurbestendiger dan een gevlochte voorslag en je hebt de voordeel dat de rek de klappen kan opvangen.
Het zou wel logisch zijn dat de meeste vissoorten in ieder geval blauw en groen licht goed kunnen waarnemen, net zoals de goudvis in het onderzoek uit de jaren zestig. Dat zijn namelijk de lichtkleuren die elke vis tegenkomt, omdat ze het makkelijkst en het verst in het water doordringen.
Meerval nylon lijn
Meerval is de sterkste zoetwatervis die je in Nederland tegen zal komen. Deze vis is zo sterk en de omstandigheden waar je in vist zijn vaak zo zwaar dat je met nylon vislijn niet sterk genoeg is. Ga je meervalvissen?
Lijndikte advies
Neem de voorslag van nylon en/of fluorocarbon niet te dun, omdat er anders een erg groot verschil in trekkracht komt. Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende. Wil je wat meer demping, gebruik dan nylon of fluorocarbon van minimaal 0.60mm.
Van een milimeter of 30 is de lijn zo sterk dat een snoek hier niet zo gauw doorheen komt. Ons advies: gebruik een nylon lijn van +- 0.28mm of meer, maar met tenminste een trekkracht van 7 kilogram.
Bij gevlochten lijn ligt dat net even anders. Omdat gevlochten lijn een lagere diameter heeft én glad is vullen we de spoel eerst voor ongeveer de helft met een dunne nylon lijn. Dit is aan de ene kant omdat nylon stroever is, en de lijn dus niet kan gaan schuiven of slippen op de spoel.
Je kunt de lijnen van Gamakatsu gebruiken als hoofdlijn, voor het knopen van onderlijnen of voor het zelf maken van tuigjes. Samenvattend kunnen we stellen dat de nylon lijnen van het Japanse Gamakatsu bij de absolute top horen in nylon land.
Fluorocarbon zinkt snel naar de bodem en kan hierdoor prima worden gebruikt als hoofdlijn. Doordat het slijtvaster is dan andere lijnen is het ook inzetbaar voor het vissen op obstakelrijke wateren. Houd er wel rekening mee dat de lijn door zijn stugheid minder geschikt is voor verre worpen.
Daarom gebruiken we voor de feedervisserij de volgende richtlijn: Vis je korter dan 40 meter, nylon en verder dan 40 meter gebruiken wij gevlochten lijn. Voor nylonlijn is een dikte tussen de 18/00 en 22/00 vaak toereikend, maar 25/00 is natuurlijk ook niets mis mee.