Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt.Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Hoeveel pure chocolade kan ik per dag eten? Ongeveer 10 gram per dag zou kunnen bijdragen aan je gezondheid. Dat zijn ongeveer twee kleine blokjes van een chocoladereep. Het voordeel van pure chocolade met een hoog cacaogehalte is dat één blokje al best zwaar valt.
Rauwe chocolade is het gezondst
Pure en zo rauw mogelijke chocolade bevat de meeste flavonoïden en kan enige positieve effecten op de gezondheid hebben.
Cacao verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, doordat het een licht bloedverdunnend effect heeft. De werking kun je vergelijken met dat van een aspirientje. Rauwe cacao zit bomvol antioxidanten, die veroudering tegengaan.
"Als je kijkt naar de chocoladesoorten wit, melk en puur, dan is er eigenlijk weinig verschil. Het zit nog steeds boordevol suiker en vet. Je kan dus niet zeggen dat chocolade gezonder is dan schepsnoep."
Chocolade werkt bloeddrukverlagend; Cacaobonen bevatten flavonoïden. Flavonoïden hebben een beschermende werking tegen hart- en vaataandoeningen; Chocolade zorgt voor de aanmaak van endorfine.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten. Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade niet alleen antioxidanten bevat, maar ook ontstekingsremmend kan werken.
Nee, zo gezond is pure chocolade niet
Dus nee, pure chocolade is niet veel gezonder dan melkchocolade. Alle soorten chocolade bestaan uit een flinke hoeveelheid suiker en vet en een relatief kleine hoeveelheid goede antioxidanten. En dan kan chocolade ook nog je nachtrust verstoren.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken.Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Een hele fijne eigenschap aan chocolade is dat het goed voor je huid is. Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden.
Invloed van chocolade op andere huidklachten
Daarnaast bevat pure chocolade een hoog histamine gehalte. Hier zijn mensen met urticaria, rosacea, couperose en eczeem weer gevoelig voor. Máár, er zijn ook genoeg mensen die niet gevoelig voor chocola zijn.
“Cacao bevat ook tryptofaan, een stofje dat belangrijk is voor de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Het is dus niet zo gek dat vrouwen vooral tijdens hun menstruatie zin hebben in chocola.Op die momenten ervaren ze de gevolgen van een serotoninetekort, bijvoorbeeld stemmingswisselingen.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Door de epicatechine in chocolade, maken de spieren meer mitochondriën aan. Die zorgen ervoor dat cellen in je lichaam meer energie krijgen en geven een stijging van het aantal cellen dat zuurstof naar de spieren brengt.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Bananenboxer - De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes.... | Facebook.
Chocolade verlaagt ook de bloeddruk. Een verdubbeld positief effect dus.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
BAARN - Goed nieuws voor chocoladeliefhebbers die een excuus zoeken om nog een blokje extra te nemen. Pure chocola verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken door de Cochrane Group.