U bent verplicht om elke drie of vijf jaar een elektrakeuring te laten uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf. Dit is omdat er in de verzekeringsvoorwaarden van de brandverzekering eisen zijn opgenomen om de risico's op brand door elektrische installaties te beperken, de keuring is een van die eisen.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van een afkeuring of niet-conform keuringsattest? Meer risico op stroompannes, elektrocutie of brand. In geval van brand of ongelukken: de verzekeringsmaatschappij kan zich terugtrekken, of fors minder uitbetalen als er geen geldig (of conform) attest beschikbaar is.
Keuring elektriciteit woning
Voor particulieren bestaat de verplichting tot het keuren van de elektrische installatie (nog) niet.
Met ingang van 2008 is het verplicht om onder specifieke omstandigheden de elektrische installatie van woningen te laten keuren.
Ja, een elektrische keuring bij verkoop van een woning of appartement is verplicht, alsook de EPC-keuring bij verkoop zijn verplicht.
Is de laatste elektrische keuring minder dan 25 jaar geleden, dan hoef je de installatie niet opnieuw te laten keuren. Verkoop je een woning met een elektrische installatie die dateert van vóór 1-10-1981? Dan is een elektriciteitskeuring wél verplicht.
De kostprijs voor het keuren van de elektrische installatie bedraagt gemiddeld 150 à 200 euro (incl.btw). Dit tarief geldt voor het keuren van een standaard installatie met één elektriciteitsmeter.
Volgens het AREI dient de elektrische laagspanningsinstallatie elke 5 jaar gekeurd te worden door een controle organisme. In sommige gemeenten verplicht het politiereglement een jaarlijkse keuring van de laagspanningsinstallatie in plaats van een keuring om de 5 jaar.
Als het grondoppervlak van de meterkast groter is dan 1 m2, dan dient er minimaal één verlichtingspunt en één wandcontactdoos aanwezig te zijn in de meterruimte. De meterruimte moet met een slot afsluitbaar zijn.
Meterkast keuring
De keuring dient volgens de verzekeraar te worden uitgevoerd door een gecertificeerde keurder. Na de keuring krijgt de eigenaar van de meterkast een certificaat uitgereikt. Daarin staat dat de meterkast naar welbevinden van de deskundige is gekeurd.
Alle elektrische installaties en apparatuur moeten voldoen aan de NEN 3140 en NEN 1010 norm. Van computers en printers tot boormachines, lampen en koffiezetapparaten. U bent verplicht uw apparaten jaarlijks te laten keuren door een erkende, gecertificeerde installateur.
Alle elektrische arbeidsmiddelen (hulpmiddelen) met een stekker dienen gekeurd te worden. Voorbeelden van elektrische arbeidsmiddelen zijn: boormachines, breekhamers, kettingzagen, maar bijvoorbeeld ook: verlengsnoeren, frisdrankautomaten, vriezers en bladblazers.
Zoals de meeste normen is de NEN 3140 keuring niet wettelijk verplicht, maar geeft de norm wel de meest praktische invulling aan wettelijke eisen. Als werkgever ben je wél verplicht om een gezonde en veilige werkplek aan te bieden aan werknemers.
Voor een keuring moet u een beroep doen op een door de overheid erkend keuringsorganisme. Dit is een organisatie die zich specialiseert in keuringen van water, gas, elektriciteit, milieu, branddetectie, enz.
De NEN 3140 keuring mag worden uitgevoerd door een vakbekwaam of voldoende onderricht persoon. Deze persoon heeft de juiste opleiding, kennis van regelgeving en de benodigde certificaten. Een NEN 3140 vakbekwaam persoon moet gevaren en risico's kunnen inschatten bij (complexere) elektrotechnische werkzaamheden.
Je kunt jezelf onder stroom zetten, apparaten vernielen en zelfs brand veroorzaken. Laat het vervangen van een groepenkast dan ook liever over aan een ervaren elektricien. Je weet dan zeker dat het goed en veilig gebeurt. Let op!
Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen. Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik. Gelukkig hebben nieuwere opladers hier wel minder last van dan oudere modellen.
Na elke keuring zal onze inspecteur een sticker met QR-code op het toestel voorzien.Achter deze QR-code vindt u het meest recente keuringsverslag terug. Dit kan een verslag van onderzoek zijn van: Een elektrische installatie.
Na die eerste keuring moet je wagen jaarlijks gekeurd worden. Als je voertuig niet aan de normen voldoet, moet je hem natuurlijk laten herkeuren.
Voor een gewone auto gelden de volgende prijzen: Standaardkeuring: 33 euro. Herkeuring: 8,40 euro of 13,20 euro. Verhoging voor laattijdige keuring: 8,40 euro en 30 euro.
Kost. Meestal zit de prijs van de keuring in de offerteprijs van de installatie. Het bedrag hangt dus af van de installatie. Voor een installatie voor particulieren gaat men momenteel uit van een bedrag rond 125 tot 170 euro.
Is die datum verstreken? Dan moet je zo snel mogelijk met jouw wagen naar de keuring. Bij de keuring zal je meer moeten betalen dan normaal. De toeslag is afhankelijk van hoelang je keuringsbewijs al vervallen is en varieert van 7,80 euro tot 27,80 euro.