Een Nespresso ontkalken is geen ingewikkelde klus. Om elke keer de beste kwaliteit koffie te krijgen, raden we aan dat je jouw Nespresso machine 2 keer per jaar ontkalkt. Zo voorkom je dat de machine storingen vertoont. De ene Nespresso geeft je een seintje, bij de andere moet je het onthouden.
Vul het waterreservoir met 1 zakje Nespresso ontkalkingsmiddel en voeg 0,5 liter water toe. Plaats een bak (minimumvolume: 0,6 l) onder de koffieuitloop. Zet de machine aan door middel van een van de koffietoetsen.
Om de werking van je machine te garanderen, is het verstandig om je machine regelmatig te ontkalken. Je kunt je machine het beste ontkalken na een verbruik van 400 tot 600 capsules of tenminste drie keer per jaar. Je kunt in je Nespresso account aangeven dat je een ontkalkingsherinnering wilt ontvangen.
Met name uw Nespresso ontkalken met azijn raden wij eigenlijk af. Azijn kan de leidingen van de Nespresso beschadigen. Vooral bij veel gebruik. Daarnaast lost het de kalkaanslag niet volledig op.
Nespresso ontkalken doe je door de machine door te spoelen met Excellente snelontkalker. Leng ontkalker aan met water in het waterreservoir en druk de koffieknoppen tegelijkertijd 3 seconden in. Spoel na het ontkalken de koffiemachine door met schoon water.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Wij adviseren daarom in het algemeen om eens per maand uw espressomachine te ontkalken. Gebruikt u zacht water, dan volstaat eens per kwartaal. Vergeet niet het stoompijpje of heetwater uitloopje te ontklalken!
Vervang het met azijn doordrenkte water met gewoon water en spoel nog eens 5 - 10 keer om ervoor te zorgen dat de azijn helemaal uit je koffiezetapparaat wordt verwijderd. Lees alle stappen op: Senseo ontkalken of Nespresso ontkalken.
We raden aan om bij dagelijks gebruik ongeveer elke drie maanden te ontkalken. Er zijn ook koffiezetapparaten met een waterfilter. Met een waterfilter hoef je maar half zo vaak te ontkalken. Er zijn apparaten waarbij je automatisch een waarschuwing krijgt als het tijd is om te ontkalken.
Gooi hiervoor een paar theelepels azijn met wat water in uw Nespresso-machine en laat dit voor ongeveer de helft doorlopen. Zet het apparaat drie kwartier uit en laat vervolgens de rest doorlopen. Na afloop de Nespresso een paar keer goed doorspoelen voor gebruik.
Een Dolce Gusto gaat gemiddeld 2 tot 3 jaar mee, een Nespresso machine 4,4 jaar en een volautomatische koffiemachine het langst, namelijk 6,2 jaar. Uit een enquête bij koffiedrinkers is gebleken dat de mensen met een volautomatische koffiemachine deze gemiddeld 3 tot 5 jaar bezitten.
De capsules worden hermetisch afgesloten om de aroma's van de koffie optimaal te behouden. Hierdoor zijn de capsules tot een jaar na productie houdbaar. U kunt de houdbaarheid testen door het zilverkleurig membraan van de capsule zacht in te drukken. Een houdbare capsule zal opnieuw bol komen te staan.
Een van de meest voorkomende oorzaken van een lekkende koffiemachine is kalkaanslag. Kalk zorgt ervoor dat de leidingen in je Nespresso machine verstopt gaan zitten. Dit zorgt voor verdunning en kan resulteren in lekkage. Het water kan er niet meer op de normale manier langs en zoekt een andere uitweg.
Zet daarna een grote schaal onder de koffie-uitloop, vul het water reservoir met 500ml water en een flesje Eccellente Snelontkalker voor Nespresso. Druk vervolgens beide knoppen 3 seconden lang in. De lichtjes gaan nu knipperen, druk daarna op de Lungo knop. De volledige ontkalkingsoplossing zal nu doorlopen.
Stap 1: Haal je Nespresso machine leeg, zodat er geen capsule meer in zit. Stap 2: Vul het waterreservoir, tot er minstens genoeg water in zit voor een grote kop koffie. Stap 3: Druk op de knop voor een grote kop koffie en wacht tot het water is doorgelopen.
Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking. Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking.
Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water. Ook zonder azijn kun je een koffiemachine ontkalken.
Koffiemachine kan geheel kapot gaan
Wordt de machine niet ontkalkt, dan zal hij op den duur kapot gaan. Let goed op, want een machine die kapot gaat door kalkaanslag valt niet onder de garantie!
Er zijn Nespresso machines met een lampje dat gaat branden. Dit lampje gaat branden als je zo'n 400 kopjes hebt gezet. Gemiddeld is elke 3 maanden het ontkalkingsproces doorlopen meestal voldoende. Het ontkalken duurt ongeveer 30 minuten.
Stap voor stap kalkaanslag verwijderen in de badkamer
Meng vier scheppen soda met een schep groene zeep en roer dit goed door. Breng het papje aan op een vochtige schuurspons en maak hiermee de douchewand, tegelwand en kranen schoon. Gebruik voor de voegen een oude tandenborstel! Laat het even intrekken.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
Volg daarom onderstaande eenvoudige stappen: - Giet 100 ml De'Longhi-ontkalker in het waterreservoir en voeg 1 l water toe. - Plaats het waterreservoir in de machine en zet een opvangbak onder het stoompijpje. - Draai de stoomknop open om ontkalkingsoplossing door het stoompijpje te laten lopen.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken. Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
Ontkalker, ook wel bekend als ontkalkingsmiddel of anti-kalk, moet de vorming van kalkaanslag en vuil voorkomen, of in een later stadium zelfs verwijderen. Ontkalkers bevatten meestal zuren zoals azijnzuur, melkzuur, citroenzuur, fosforzuur, zoutzuur, of sulfaminezuur.