Ja, dat is geen probleem, afhankelijk van de grootte van de cilinder en je sterkte. Maar ook de dikte van het hoornvlies en de grootte van je pupil zijn bepalend. Die bepalen namelijk welke sterkte gecorrigeerd kan worden.
Vaak neemt het astigmatisme in de loop van de eerste levensjaren af en verdwijnt geheel. In een aantal gevallen blijft het echter bestaan. Cilindrische brillenglazen kunnen dit corrigeren. Vaak gaat astigmatisme gepaard met hypermetropie (verziendheid) of myopie (bijziendheid).
Bij een cilinderafwijking kun je wazig zien, moeite hebben met zien veraf en dichtbij en het gevoel hebben dat je niet goed kan focussen.
Er zijn drie opties om astigmatisme te corrigeren: een bril, contactlenzen of een ooglaserbehandeling. Een bril of contactlenzen kunnen astigmatisme corrigeren (samen met bijziendheid of kortzichtigheid, indien nodig). Als alternatief kan laseren het astigmatisme corrigeren en u een helder zicht geven.
Als je astigmatisme hebt heeft je hoornvlies (het oppervlak van het oog) een onregelmatige kromming. Hierdoor projecteert het licht op verschillende brandpunten in het oog in plaats van op slechts één brandpunt. Je krijgt daardoor een wazig en vervormd zicht.
Een zuivere cylinder heeft geen brekend vermogen (= 0) in de ene richting (meridiaan) maar wel een brekend vermogen in de richting loodrecht erop. Men kan het voorvlak van een normaal hoornvlies voorstellen als zijnde een deel van een mooie ronde voetbal; hierbij is de breking van het licht in alle richtingen gelijk.
De afwijking kan langzaam erger worden naarmate men ouder wordt. Soms is deze afwijking het gevolg van een oogaandoening zoals keratoconus. Het kan ook het gevolg zijn van oogletsel waarbij littekens op het hoornvlies zijn ontstaan (cornea-erosie).
Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Het resultaat is in principe blijvend: het effect kan niet ongedaan gemaakt worden. Bij een ooglaserbehandeling wordt namelijk de vorm van je hoornvlies aangepast. Dit proces is onomkeerbaar.
Bij een cylindersterkte heb je een glas wat in een bepaalde richting anders van kromming is dan in de tegenovergestelde richting, en dus ook een andere sterkte. Het verschil tussen de twee sterktes is de cilinder.
Je ooglens kan niet alle stralen bundelen op het netvlies achter in je oog. Er ontstaan twee brandpunten, ieder met een eigen sterkte. Het verschil tussen deze 2 sterktes heet cilinder. Cilinderafwijking komt ook voor als je verziend of bijziend bent.
De oorzaak van deze onregelmatige vorm is niet geheel duidelijk. In sommige gevallen kan astigmatisme erfelijk bepaald zijn. Ook een natuurlijke druk van de oogleden op het hoornvlies kan invloed hebben. Net als een toenemende belasting van de ogen door intensief werken op korte afstand.
Lenzen met een cilinder (ook wel torische lenzen) zijn contactlenzen voor mensen met een cilinderafwijking. Dit noemen we ook wel astigmatisme. Normaal gesproken is het hoornvlies mooi rond, zoals een bal, waardoor lichtstralen precies op het netvlies vallen.
Als je astigmatisme hebt, heb je problemen met ver én dichtbij zien. Dat komt omdat het hoornvlies niet rond is, maar ovaal. Vergelijk het met een rugbybal, in plaats van een voetbal. Dit vervormt je beeld: een rond voorwerp zie je dan eerder ovaal.
Uitgesproken astigmatisme is doorgaans erfelijk. De aandoening wordt niet erger naarmate u ouder wordt. Een lichte vorm van astigmatisme komt plots op. Gelukkig zijn er oplossingen die astigmatisme corrigeren : contactlenzen, cilindrische brillenglazen, laserchirurgie en oogoefeningen.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Het resultaat van een behandeling is blijvend
Het risico dat uw ogen er in de toekomst er weer op achteruit gaan, is nihil. Het resultaat van een behandeling is daarom blijvend.
Waarom een maximumleeftijd voor ogen laseren? Strikt gezien staat er geen ouderdomsgrens op een laserbehandeling. Wel is het zo dat mensen vanaf de leeftijd van 45 jaar presbyopie of ouderdomsverziendheid ontwikkelen, waardoor men een leesbril nodig heeft.
De kans dat u een nabehandeling nodig heeft na een geslaagde ooglaserbehandeling is klein. Minder dan 5% van alle patiënten heeft een nabehandeling nodig. Daar staat tegenover dat een grote meerderheid ook jaren later nog steeds melding maakt van een verbeterd, scherp gezichtsvermogen.
Mensen met ongecontroleerde auto-immuunziekten zoals Lupus of een familiegeschiedenis van keratoconus kunnen meer vatbaar zijn voor complicaties met ooglaseren. Mensen met diabetes of andere gezondheidsproblemen kunnen geschikt zijn, afhankelijk van hun specifieke situatie.
Een ooglaserbehandeling is veilig. Echter is geen enkele chirurgische ingreep zonder risico. In het ergste geval kunt u na een behandeling wazig zicht ervaren dat niet te corrigeren is met een volgende behandeling. U zult dan een bril of lenzen moeten blijven dragen.
De prijs is namelijk afhankelijk van de behandelaar, de lasermethode en de complexiteit van de oogafwijking. Hoeveel het je precies kost, weet je pas als je je ogen laat onderzoeken. Gemiddeld liggen de kosten voor ogen laseren tussen de 1.300 en 1.900 euro per oog.
Eenvoudig gezegd, is astigmatisme een aandoening die voortkomt uit een hoornvlies of lens die is uitgerekt tot een onregelmatige vorm. In plaats van rond zijn de hoornvliezen van mensen met astigmatisme vaak ellipsvormig. Dat veroorzaakt een refractiefout, waardoor het licht dat in je ogen binnenkomt vervormt.
De mogelijke gevolgen zijn talloos en omvatten symptomen zoals hoofdpijn, nekpijn tot duizeligheid of dubbel zicht. Brandende of jeukende ogen zijn een ander symptoom. Deze zijn niet alleen het gevolg van het dragen van de verkeerde bril. Droge lucht kan ook de reden zijn.
Ga in een een comfortabele positie op een stoel zitten en houd uw hoofd recht. Kijk vervolgens zo ver mogelijk twee of drie seconden lang in elke van de vier richtingen: omhoog, omlaag, links en rechts. Herhaal dit driemaal. Belangrijk: beweeg alleen uw ogen, niet uw hoofd.