Volkorenpasta altijd goede optie Om maar met de deur in huis te vallen: volkorenpasta is in elke vorm gezonder dan de normale witte pasta. Volkorenpasta bevat namelijk veel meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel.
Gekookte en afgekoelde pasta en aardappelen bevatten namelijk resistente zetmeel en hier worden je darmen erg blij van! Resistent zetmeel voedt de darmflora en stimuleert de groei van gezonde bacteriën.
Volkorenpasta past in een gezond voedingspatroon. Voor volkorenpasta gelden dezelfde gezondheidseffecten als voor andere volkoren producten. Zo verklein je met het eten van volkoren producten het risico op bepaalde hartziekten.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen.
Wat je wel en niet kunt eten als je PDS hebt
Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Aardappelen, pasta en rijst
Aardappelen zijn vezelrijk en passen niet binnen het vezelarm dieet.
Maar wie wel granen wil eten die licht verteerbaar zijn kiest best voor: Wit brood. Witte pasta.
Wij raden aan om voeding met oplosbare vezels op tafel te zetten: witte rijst, wit brood, havermout, bananen, appelmoes, fruit uit blik … Zij absorberen het vocht in de darmen, waardoor de stoelgang opnieuw vaster van vorm wordt.
Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken.
Volkorenpasta
Ook wel volkorenpasta genoemd, dit type pasta houdt de zemelen, het endosperm en de kiem van het graan bij elkaar. Het zit vol vezels, vitaminen en mineralen. Dit zorgt ervoor dat je je langer vol voelt en voorkomt dat je bloedsuikerspiegel piekt.
Ja, pasta past prima in een gezond dieet. Uiteraard belangrijk om ervoor te zorgen dat je eetpatroon is afgestemd op je totale caloriebehoefte en de verdeling tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Omdat pasta rijk is aan vezels, B-vitamines en mineralen past het goed in een gezond voedingspatroon.
Pasta mag 'volkoren' worden genoemd als het voor 100% uit volkoren(durum)tarwe bestaat. Van de meeste merken pasta is er in de supermarkt ook een volkoren variant te vinden, daarop overstappen is een kleine stap.
Volkorenpasta is makkelijk te vinden en verhoogt je pasta-avondvoeding. Vergeleken met noedels van wit meel bevat het meer vezels. De meeste oudere mensen eten niet genoeg vezels, wat goed is voor onze spijsvertering en hartgezondheid — en het zorgt ervoor dat we ons langer vol voelen.
Eet vet- en vezelarme voeding zoals:
o pasta, wit brood of rijst o mager vlees (kalkoen, kip) o cornflakes o vis o geschild fruit o Rasp een appel en laat deze bruin worden: dit blijkt bij veel patiënten te helpen.
Bij zowel diarree als verstopping is het daarom belangrijk om vezelrijke voeding te eten. Er zijn twee soorten vezels: de oplosbare en de niet-oplosbare vezels. Deze zitten vooral in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels komen onverteerd in de dikke darm.
Lief voor je darmen
Bananen zijn rijk aan elektrolyten, zoals kalium. Deze elektrolyten verlies je bij het zweten, maar ook bij gastro-intestinale klachten, zoals diarree of braken. Dat is vaak de reden waarom bananen vaak worden aangeraden als je last hebt van buikloop.
Uit in vitro-onderzoeken is gebleken dat pasta relatief weinig snel verteerbaar zetmeel bevat en dat het zetmeel grotendeels langzaam verteerbaar is, in tegenstelling tot andere zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals brood (9). De langzame snelheid van zetmeelvertering van pasta wordt weerspiegeld in de relatief lage glycemische index (GI) (10–12).
Wat is makkelijk te verteren? Magere vleessoorten (o.a. rosbief, kipfilet en fricandeau) en eieren (een omelet, roerei of zacht gekookt eitje). Wil je zoet broodbeleg? Neem dan een beetje jam, honing, stroop of vruchtenhagel.
Havermout, volkorenbrood, volkoren pasta, zilvervliesrijst en alle soorten groenten en fruit horen dus zeker op je bord thuis voor een gezonde maag.
Zacht, rijp fruit of fruitconserven zonder pitjes, vezels of schil. Appelmoes, vruchtenmoes en banaan. Soep met stukjes vlees, vermicelli en/of soepballetjes (maar zonder groenten).
Voedingsmiddelen met weinig vezels worden vaak omschreven als “witte voedingsmiddelen”, bijvoorbeeld wit brood, kip, vis, witte pasta en witte rijst.
Karolien: "De belangrijkste reden waarom volkorenpasta voedzamer is dan de witte variant is dat die twee tot drie keer meer vezels bevat. Vezels geven ons langer een verzadigd gevoel én spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de darmflora.