Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Omdat Iglo diepvries spinazie ingevroren is in handige deelblokjes, kun je de spinazie makkelijk portioneren waardoor overschotten voorkomen kunnen worden en je dus minder hoeft te verspillen. Wanneer je toch (ontdooide) spinazie overhoudt, dan kun je het beste de spinazie bewaren in de koelkast.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Je kunt een restje spinazie 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Spinazie uit pot (glas) geopend? Dan kun je deze spinazie ook 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Doe de spinazie wel over in een afgesloten bewaarbakje.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Stroeve tanden
Dit komt door het oxaalzuur dat spinazie bevat. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat veroorzaakt dat gevoel. Hier heeft trouwens niet iedereen last van. Je kunt het stroeve gevoel voorkomen door krijt een scheutje room/melk of een ei aan je spinazie toe te voegen.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien.
Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen. Zo duurt het even voordat verse spinazie vanaf het veld zijn weg vindt naar de supermarkt.
Diepvries spinazie kun je het beste opwarmen in een steelpan op laag vuur. Meestal heeft diepvries spinazie 5 tot 10 minuten nodig om te ontdooien. Verse spinazie koken kost wat meer tijd dan diepvries spinazie koken. Verse spinazie moet je namelijk eerst wassen en drogen.
Spinazie koken
Zodra het is geslonken, is het gaar. Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers.
Sommige groenten kan je beter niet te vaak opwarmen. Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten een hoge concentratie nitraat en dat kan omgezet worden in nitriet.
Je kunt volgens de expert voedselveiligheid spinazie gewoon in de magnetron opwarmen. Het is zoals eerder beschreven wel belangrijk om restjes die je later wilt opeten snel te laten afkoelen en in de koelkast te bewaren. Wil je het langer dan twee dagen bewaren? Bewaar het dan in de vriezer.
Natuurlijk kun je diepvriesgroenten kopen (je kunt bijvoorbeeld best altijd diepvrieserwtjes in huis hebben), maar ook verse groentjes kun je prima invriezen. De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven.
Laat daarom voedingswaren nooit bij kamertemperatuur ontdooien. Een voedingsmiddel dat na ontdooien opnieuw wordt ingevroren bevat meer bacteriën dan daarvoor en deze zullen zich verder ontwikkelen als het voedingsmiddel opnieuw wordt ontdooid.
Op kamertemperatuur is ontdooid eten doorgaans niet veel langer dan 24 uur houdbaar.In de koelkast is dat aanzienlijk langer, zo rond de 2-3 dagen. Herinvriezen van zulk eten is dus geen goed idee omdat daarmee ook meer (schadelijke) bacteriën worden ingevroren.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Lang bewaren – hou je spinazie wekenlang vers
Kijk dan je vriezer eens lief aan. Zo blijft spinazie langer vers en heb je altijd een voorraadje bij de hand . Zo doe je dat: Gooi verlepte bladeren en te dikke stelen weg.
Groenten die al voorgekookt gekocht worden, zoals diepvries spinazie of bietjes, zullen bij de bereiding niet meer slinken en hiervan hoeft dan ook geen hoger gewicht aangehouden te worden.
Doe de diepgevroren spinazie in een afgedekte magnetronschaal.Verwarm de spinazie op maximaal vermogen (750W). De precieze tijd is afhankelijk van de portiegrootte en het precieze spinazie product, maar varieert meestal tussen de 6 minuten (voor één portie, ca. 150 gram) en 14 minuten (voor vier porties, ca.
Je kunt bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren.
Waarom is spinazie goed voor je gezondheid:
Bètacaroteen kan in je lichaam worden omgezet in vitamine A, een belangrijke vitamine voor de instandhouding van je gezichtsvermogen en het gezond houden van je huid. Thiamine is onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel.
Daarnaast bewaren we de groente vaak ook nog eens enkele dagen in de koelkast en wordt het ook daardoor steeds minder vers. Bij diepvries daarentegen worden de groenten onmiddellijk ingevroren vanaf het moment dat ze van het land komen. Dat is dus super vers! Verser kun je het eigenlijk niet krijgen.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet. Nitriet is een acuut gif en bindt zich met ons bloed, waardoor het bloed minder zuurstof kan vervoeren.
Nitraathoudende producten niet nog eens opwarmen? Bieten, spinazie en andijvie: zomaar wat voorbeelden van groenten die veel nitraat bevatten. Nitraat komt van nature voor in dit soort groenten en wordt lange tijd gezien als een giftige stof.
Rauwe spinazie is gezond om te eten omdat als het op deze manier gegeten wordt alle voedingstoffen het best bewaard worden. In spinazie zit veel vitamine A, K, C en B6, maar ook foliumzuur, calcium, ijzer en magnesium. Allemaal stoffen die het lichaam nodig heeft.