Munt is een van de meest populaire kruiden en wordt gebruikt voor het op smaak brengen van salades, dressings, sauzen en soepen. Fijngehakte munt kan worden gestrooid over salades en groenten. De hele bladeren zijn een mooie garnering van desserts, water, vruchtensap of limonade.
Je kan het gebruiken voor een verse muntthee, maar ook toevoegen in een verse salade of dressing. Vooral in de zomer erg lekker en fris! Munt wordt ook veel gebruikt in de Midden Oosterse keuken. Zo is munt lekker in couscous, lamsgerechten of in combinatie met vijgen.
Maar wist je dat je de blaadjes van deze kruidenplant in allerlei recepten kunt gebruiken? De frisse muntsmaak is perfect als garnering van toetjes, als smaakmaker in combinatie met fruit en wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken.
Frissere adem, natuurlijk: Of u het nu rauw eet of gebruikt in kauwgom, de natuurlijke eigenschappen van munt zorgen voor een ademverfrissende boost . Antioxidant bondgenoot: Munt zit boordevol antioxidanten, die behulpzame krijgers die vrije radicalen in het lichaam bestrijden.
Deze gedroogde groene muntbladeren zijn minder overheersend van smaak dan verse munt en is daardoor goed geschikt om toe te voegen aan verschillende gerechten. Munt heeft een frisse en typische smaak en is sterk geurend door de aanwezigheid van de stof menthol.
Het beste is om dagelijks 12-15 verse muntblaadjes te eten.
Munt is een van de meest populaire kruiden en wordt gebruikt voor het op smaak brengen van salades, dressings, sauzen en soepen. Fijngehakte munt kan worden gestrooid over salades en groenten. De hele bladeren zijn een mooie garnering van desserts, water, vruchtensap of limonade.
Garden Mint heeft een uitstekende mintsmaak . Uitstekend voor mintgelei en sauzen. Voeg toe aan salades, groenten, dressings.
Munt in de keuken
Er zijn wel 25 verschillende muntsoorten, maar het meest bekend zijn Marokkaanse munt en pepermunt. Alle munt is eetbaar. De groene variant is favoriet om thee van te zetten. Verder wordt het kruid veel gebruikt in de Turkse, Griekse, Arabische en Indiase keuken.
Sommige onderzoeken tonen aan dat pepermunt ook uw bloedsuikerspiegel en bloeddruk kan verlagen , dus het wordt niet aanbevolen voor mensen die medicijnen nemen voor diabetes of bloeddrukproblemen. Pepermunt kan helpen om een goede nierfunctie te bevorderen, maar het wordt niet aanbevolen voor mensen met nierstenen.
Hoeveel muntthee per dag
Muntthee bevat geen cafeïne of theïne. Hierdoor kun je munt thee op elk moment van de dag drinken. Over het algemeen raden we 3 kopjes muntthee per dag aan. Wel is het zo dat ondanks dat munt thee vele positieve gezondheidsvoordelen bevat, het ook bloeddrukverlagend kan werken.
De Marokkaanse muntplant is een variëteit van gewone munt, met een iets meer uitgesproken smaak. De teelt is het zelfde als gewone munt. Muntblaadjes geven een verassende, frisse smaak aan allerlei gerechten. Het past goed bij salades, dipsausen, nieuwe aardappelen, lamsvlees, enz.
Munt schoonmaken
Was verse kruiden onder stromend water voor gebruik. Laat de blaadjes uitlekken of dep ze droog.
Munt. Maak je er thee van, dan kun je de takjes ook gebruiken, maar verwerk je munt in een gerecht, dan kunnen de harde stelen beter worden weggelaten. Muntblaadjes doen het goed in gerechten met lams- en kalfsvlees, vis, gevogelte, soepen, sauzen, fruitsalades en als garnering bij een dessert.
Onder de geneeskrachtige planten vertoont munt (Mentha-soort) verschillende gunstige eigenschappen voor de gezondheid, zoals het voorkomen van kankerontwikkeling en het bestrijden van obesitas, het hebben van een antimicrobiële, ontstekingsremmende, antidiabetische en cardioprotectieve werking , als gevolg van het antioxiderende potentieel, gecombineerd met een lage toxiciteit en een hoge werkzaamheid.
De Mentha suaveolens wordt in het Nederlands ook wel Appelmunt of Witte Munt genoemd. Het blad is groot, ovaal en behaard en is groengrijs van kleur. Deze winterharde vaste plant wordt veel in de keuken gebruikt.Zo kunt u de blaadjes gebruiken in desserts, salades, sauzen en zomerdrankjes of alleen als garnering.
Zeker! Blaadjes kun je los plukken en gebruiken. let op de snoeivoorschriften want oude muntblaadjes, die smaken gewoon niet zo. Meng de blaadjes is heet water voor een kopje thee.
Alle soorten muntblaadjes kunnen vers, als gedroogd kruid, als thee of geconcentreerd in een etherische olie worden gebruikt .
Munt bevat antioxidanten die het lichaam helpen bij het bestrijden van vrije radicalen. Het regelmatig drinken van muntthee kan bijdragen aan het versterken van het immuunsysteem en het beschermen van cellen tegen schade.
Zodra u zeker bent van uw ontdekking van deze winterharde en nuttige plant, zijn er verschillende manieren waarop munt kan worden verzameld en gebruikt. Trek een paar verspreide blaadjes af voor thee of een kruidige toevoeging aan een recept , of knijp de bovenste paar centimeters van de stengels af, net zoals u dat met gekweekte munt zou doen.
De Latijnse naam van munt is Mentha, ze behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) waar heel veel sierplanten maar ook eetbare soorten toe behoren (denk aan tijm, salie, bonenkruid, citroenmelisse, oregano en lavendel). Er bestaan meer dan 20 soorten munt (zoals watermunt, pepermunt, akkermunt, etc.)
De muntsoorten worden door sommigen gehaat vanwege hun agressieve neigingen en door anderen geliefd vanwege hun ongelooflijke geur en hardheid. Als u altijd al munt aan uw tuin hebt willen toevoegen, hoeft u het idee niet helemaal op te geven, alleen omdat het zich kan verspreiden.
Om munt langer vers te houden, kun je de takjes het beste in een natte theedoek bewaren. De theedoek met daarin de munt stop je vervolgens in een plastic zak. De plastic zak zorgt ervoor dat de rest van de inhoud van je koelkast beschermd blijft tegen overtollig vocht.
Munt kan verlichting geven bij een pijnlijke maag, maar niet bij alle maagklachten is dit een goede keuze. In munt zit een essentiële olie die menthol bevat, welke een krampstillend effect heeft op de gladde spieren van het spijsverteringskanaal en daarmee ook kalmerend werkt op de maag.
Snij ongeveer 9 cm van de top van de munt af. Knip een klein stukje van het bovenste topje af. Snij nu een stukje van de onderkant recht af, net onder 2 blaadjes. Verwijder nu de onderste blaadjes zodat de onderkant van de stek bladvrij is.