Een beetje ziek bestaat dus niet. Met ziek zijn wordt arbeidsongeschiktheid bedoelt. Dit betekent dus ook dat 1 of 5% ziek houden terwijl de werknemer hersteld is, wettelijk gezien onjuist is. Zodra je zieke werknemer zijn volledige taken weer kan verrichten, is hij hersteld.
Loondoorbetaling. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat werknemers die ziek zijn, tenminste 70% van hun loon doorbetaald moeten krijgen. Werkgevers zijn verplicht om maximaal twee jaar het loon door te betalen.
Loondoorbetaling bij ziekte: 2 jaar lang, minimaal 70%
Vanaf de eerste ziektedag ontvangt de werknemer doorgaans minimaal 70% van zijn maximale dagloon. In de praktijk betalen veel werkgevers het laatstverdiende loon tijdens het eerste ziektejaar, gevolgd door 70% in het tweede jaar.
Daarnaast is ziekmelden voor 50% (of elk ander percentage dan 100%) eigenlijk wettelijk gezien niet toegestaan.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
De Ziektewet-uitkering is meestal 70% van uw dagloon. Om de Ziektewet-uitkering per week te berekenen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 5. Om uw uitkering per maand te bepalen, vermenigvuldigen wij de uitkering per dag met 21,75.
Mag een werkgever het loon inhouden bij ziekte? In principe mag een werkgever het loon van een medewerker niet inhouden bij ziekte, tenzij in zeer uitzonderlijke situaties. Treedt de zieke werknemer uit dienst, dan is het UWV verantwoordelijk voor de loondoorbetaling nadat het contract is afgelopen.
Vanaf het moment dat uw dienstverband eindigt, hoeft uw werkgever u geen loon meer te betalen. U krijgt dan een Ziektewet-uitkering van UWV. Wil of kan uw werkgever u niet ziek melden? Meldt u zich dan zelf ziek via UWV Telefoon Werknemers.
De arts en arbeidsdeskundige kijken wat u nog kunt verdienen met uw ziekte of handicap. En wat u had kunnen verdienen als u niet (deels) arbeidsongeschikt was geworden. Het verschil rekenen wij om naar een percentage: het arbeidsongeschiktheidspercentage.
Gezinshoofden: 65 % van het brutoloon, met een minimum en een maximum die afhangen van het jaar waarin je arbeidsongeschikt werd. Alleenstaanden: 55 % van het brutoloon, met een minimum en een maximum die afhangen van het jaar waarin je arbeidsongeschikt werd.
Wanneer er tussen twee ziekteperiodes minder dan vier weken liggen, gelden deze namelijk als één ziekteperiode. Andersom geldt dat er een nieuwe termijn van twee jaar begint te lopen als de werknemer tussen twee ziekteperiodes vier weken en één dag de bedongen arbeid heeft verricht.
De rechter oordeelt dat het niet aan werkgever is om te beoordelen of om vast te stellen of werknemer al dan niet ziek is, maar aan een bedrijfsarts of arbodienst. Werkgever is o.a. op grond van art.14 Arbeidsomstandighedenwet ook verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.
Een langdurige of chronische ziekte;Psychische problemen, zoals een burn-out of depressie;Een letsel door een ongeval;Medische behandeling of operatie.
Zoals in de intro genoemd, spreken we van frequent verzuim als iemand zich 3 keer per 12 maanden ziekmeldt (of vaker). Gemiddeld melden medewerkers zich 1x per jaar ziek. Het is dus opvallend als iemand zich 3 keer ziekmeldt. Dit kan een signaal zijn dat het minder goed met die medewerker gaat.
Volgens de wet hoef je niet precies te vertellen wat je klachten zijn. Vanwege privacy redenen mag jouw werkgever namelijk geen medische informatie van je vragen. Wat je wel moet vertellen? Geef altijd aan op welk adres je verblijft, op welk telefoonnummer je bereikbaar bent en hoe lang je ziek denkt te zijn.
Je mag als werkgever één of twee loonvrije wachtdagen instellen bij verzuim. Over die dagen hoef je een werknemer dus geen loon te betalen. Die ziektedagen komen voor rekening van je werknemer zelf.
Indien de bedrijfsarts aangeeft dat de werknemer niet ziek is, dan kan de werkgever van de medewerker verlangen dat hij het werk hervat. Dat wordt anders als de werknemer kan aantonen of aannemelijk maakt dat hij wel arbeidsongeschikt is.
De werknemer is niet verplicht iets te vertellen over de oorzaak van de ziekte. De werknemer mag spontaan uitleg geven over de oorzaak van de ziekte, maar de werkgever mag daar niet naar vragen.
Contract. Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.