Vet of olie: Gebruik olijfolie, truffelolie, koolzaadolie, sesamolie of bijvoorbeeld een notenolie. Melk of kokosmelk is ook een optie.
Zonnebloemolie zodat je kip krokant en sappig wordt
Dit doe ik meestal met een liter zonnebloemolie. Deze olie kan het goed aan om tot hoge temperaturen verwarm te worden zonder dat het gaat roken en stinken. Verder is het een neutrale smaak, ook ideaal bij bakken.
Olijfolie is een uitstekende keuze om mee te koken. Het heeft een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren. Zonnebloemolie heeft ook een hoog rookpunt en kan worden gebruikt om te bakken, braden en frituren.
Marineer de kipfilets eventueel in een mengsel van olijfolie, knoflook, citroensap en kruiden naar keuze voor extra smaak. Leg de kipfilets vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn, meestal ongeveer 20-25 minuten.
Wat zijn de beste oliën voor koken op hoge temperaturen? De beste oliën om bestand te zijn tegen hoge temperaturen tijdens het frituren zijn avocado-, pinda-, koolzaad-, zonnebloem- en sesamolie . Deze oliën hebben een hoog rookpunt (400°F en hoger), wat betekent dat ze beter geschikt zijn voor koken op hogere temperaturen.
' Dit is de temperatuur waarbij ze gaan roken of walmen. Stoffen in de olie verbranden dan en breken af, waardoor de olie daarna niet meer geschikt is om te eten. Oliën met een rookpunt onder de 180 °C zijn: extra vierge olijfolie en lijnzaadolie. Die zijn dus niet geschikt voor bakken, wokken, braden en frituren.
Ja, je kunt kip bakken in olijfolie . Het is een gezondere manier om van een van je favoriete gerechten te genieten zonder in te leveren op smaak! Je kunt zowel ondiep bakken als frituren in olijfolie. Hoewel onze voorkeursmethode ondiep bakken in een pan is.
Vaak wordt de kip kort geblancheerd voordat 'ie in de wok gaat. Dit maakt het vlees nóg zachter en helpt om die zijdezachte textuur te krijgen waar de afhaalchinees om bekendstaat.
Maar wat is er dan wel aan de hand? Bij verhitting van extra vierge olijfolie op te hoge temperaturen, boven de 170 ° C, komen er giftige stoffen vrij die kankerverwekkend kunnen zijn zoals PAK's. Dit zijn dezelfde stoffen die ontstaan wanneer je je eten laat aanbranden.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Olijfolie wint qua smaak en aroma , en het is een veelzijdige olie om bij de hand te hebben voor veel verschillende kooktoepassingen, waaronder frituren. De milde smaak en het hogere rookpunt van zonnebloemolie maken het echter een goede keuze als u bakt of werkt bij extreem hoge kooktemperaturen.
Zonnebloemolie bevat bijna 85% onverzadigd vet en het grootste deel hiervan is omega 6-vet. Zonnebloemolie is goedkoop en heel neutraal van smaak en daarom perfect om in te bakken, braden en frituren.
Canola-olie
Met een hoog rookpunt en neutrale smaak is canola-olie uitstekend om kip in te bakken. Als bonus heeft het een hoog gehalte aan omega-3 en omega-6 vetzuren en een laag gehalte aan verzadigde vetten, wat het gezonder maakt dan andere opties.
Algenolie is een gezondere keuze om te frituren omdat het rijk is aan hart-gezonde omega-9 vetzuren en laag in verzadigd vet, in tegenstelling tot veel traditionele frituuroliën. Hoge verzadigde vetgehaltes kunnen leiden tot een verhoogd cholesterol, dus het gebruik van een olie zoals algenolie helpt u om te genieten van uw gefrituurde kip terwijl u uw gezondheid bevordert.
Oliën met een hoog rookpunt werken het beste om te frituren, omdat de olie een hoge temperatuur moet hebben, maar nog steeds onder het rookpunt moet zitten tijdens het frituren. Goede frituuroliën zijn onder andere de meeste plantaardige oliën, pindaolie, saffloerolie, sojaolie, druivenpitolie en koolzaadolie .
Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.
Velveting is een Chinese methode van marineren die delicaat vlees en zeevruchten sappig en mals houdt tijdens het koken . De velveting-techniek is heel eenvoudig en geeft verbluffende resultaten.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
In welke olie kan ik het beste,vlees of kip in bakken? Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Waar je gewone olijfolie en vierge olijfolie uitstekend kunt gebruiken om in te bakken is de extra vierge olijfolie daar niet altijd geschikt voor. Extra vierge olie is wel zeer geschikt voor de salade, de pasta en koude sauzen, minder om te bakken.
Je kunt je meer smaakvolle oliën mengen met een gelijk deel neutrale olie, zoals koolzaadolie of plantaardige olie, en toch veel smaak behouden . Dit is vooral goed voor gerechten waarbij je wilt dat de smaak van de olie in de maaltijd opgaat in plaats van dat het een dominante smaak is.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.