Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima. Deze producten zijn rijk aan onverzadigde vetzuren, hebben een neutraal smaakprofiel en kunnen zonder problemen worden verhit tot 175°C.
Gebruik geen hard frituurvet, maar olie, zoals zonnebloem-, maïs-, soja- of arachideolie. Vloeibaar frituurvet uit een fles kan ook.Hierin zit veel minder verzadigd vet dan in hard frituurvet. Bak de oliebollen bij 175 °C en niet langer dan nodig.
Zonnebloemolie is goed vanwege de neutrale smaak.Arachideolie (pindaolie) werkt ook en heeft het voordeel dat je iets langer kunt frituren.
Zonnebloemolie heeft namelijk een neutrale smaak. Het verschil tussen frituurolie en zonnebloemolie heeft te maken met de samenstelling: frituurolie is namelijk een samengesteld product waarvoor verschillende plantaardige oliën worden gebruikt.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Droog hem goed af voor de volgende serie, want water en hete olie spat. Bij het bakken draaien de oliebollen vanzelf om waardoor de mooi rond en bruin worden. Wanneer de oliebollen niet draaien betekent dat je teveel oliebollen in de pan hebt zitten. Daarom is het belangrijk om voldoende ruimte over te laten in de pan.
Vervanger voor zonnebloemolie tijdens frituren
Gebruik jij normaal gesproken zonnebloemolie? Je kunt deze vervangen door frituurolie, dit is een mix van verschillende plantaardige oliën. Ook arachide-, rijst-, sla- en sojaolie zijn erg geschikt om in te frituren.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat. Aan het logo Verantwoord frituren is te zien of een horecazaak frituurolie gebruikt en niet hard vet.
Het gebruik van oliën met een uitgesproken smaak, zoals olijfolie is niet aan te raden omdat de smaak van de olie de smaak van de oliebol zal beïnvloeden. Vast frituurvet en kokosvet laten na het afkoelen van de oliebol een wit laagje achter, en zijn om die reden ook geen goede keuze.
Een pak Koopmans Oliebollen is genoeg voor 20 tot 25 oliebollen.
Als de hoeveelheid beslag in de beslagkom te groot is, dan zal het beslag (met name onderin de beslagkom) te weinig rijzen en niet voldoende luchtig zijn. Hoeveel oliebollen er uit één pak gaan? Zo'n 20-25. Aan drie pakken heb je dus meestal wel genoeg.
Laat het deeg na het kneden goed rusten, zodat het goed kan rijzen. Dit zorgt ervoor dat je oliebollen luchtig en zacht worden in plaats van hard en taai. Laat het deeg minimaal een uur rusten, maar langer mag natuurlijk ook.
Gebruikt frituurvet en plantaardige olie kunt u inleveren bij het afvalbrengstation. Ook kunt u uw vet inleveren in een gele container bij een aantal supermarkten in uw gemeente.
Haal of maak ongeveer één tot twee oliebollen per persoon, dan heb je meestal ruim voldoende.
Bij verhitting boven de 180 graden breken die smaakstoffen af en gaat de olie walmen of roken, wat niet gezond is.” ,,Ook lijnzaadolie, notenolie, sesamolie en druivenpitolie zijn niet geschikt om mee te bakken of te frituren.
Minder ongewenste stoffen. Van Boekel is voorstander van frituren in vast vet, omdat dit minder snel wordt afgebroken dan vloeibare vet. In die laatste zitten veel onverzadigde vetzuren, waardoor tijdens frituren ongewenste stoffen ontstaan als hydroperoxiden, aldehyden en ketonen.
En op basis van dit criterium zijn arachideolie en olijfolie de grote winnaars. De eerste barst van de omega 9, een vetzuur dat erom bekend staat een grote rol te spelen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dankzij zijn neutrale smaak is dit de perfecte kandidaat-frituurolie.
Alternatieven voor bakken
Een veelgenoemde vervanger voor zonnebloemolie is arachideolie. Deze olie wordt uit pinda's gewonnen en smaakt daar ook een beetje naar. Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven.
Slaolie (ook wel sojaolie). Deze slaolie bestaat voor 100% uit olie geperst uit sojabonen, wat hem een goed alternatief maakt voor zonnebloemolie.
Olijfolie maakt sommige gerechten echt lekkerder (en er gaat écht niks boven warm brood met zout en olijfolie) maar in veel gevallen kun je het prima vervangen door kokosolie. Deze olie komt, zoals de naam al doet vermoeden, van de kokosnoot en is prima om in te bakken en te braden.
Verwarm de oven voor op 145 graden Celsius en verwarm de oliebollen vervolgens ongeveer vijf minuten. Door ze in de oven te verwarmen, krijg je een mooi krokant korstje.
Antwoord: Ingredienten van de mix :Tarwebloem, suiker, weipoeder (melkbestanddeel), zetmeel (o.a. tarwe), zout, 1,3% gedroogde bakkersgist.
Voor het beste resultaat bak je de oliebollen circa 5 minuten. Neem het oliebollenbeslag met bijvoorbeeld een ijslepel uit je beslagkom. Bak de oliebollen ongeveer 3 minuten, draai ze met een frituurschep om en bak de oliebollen daarna nog ongeveer 2 minuten.