Snurken is vervelend, vooral ook voor je bedpartner. Maar uit onderzoek blijkt dat het een grotere risicofactor is voor afwijkingen in de kransslagader dan overgewicht, roken of een hoog cholesterol.
Snurken kan meestal geen kwaad. Als u erg snurkt, kan dat wel problemen geven. Bijvoorbeeld: U schrikt zelf vaak wakker door uw gesnurk.
Slaapapneu vormt een groot risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daarom is het heel belangrijk om bij patiënten met slaapapneu dit risico tijdig op te sporen en te behandelen. Bij iedere ademstop lijdt u heel even aan een zuurstoftekort.
Snurken wordt erger als er sprake is van; Overgewicht. Hierbij worden ook de wanden van de keelholte dikker. Rugligging tijdens de slaap; hierdoor zakken het zachte gehemelte, de huig en de tong naar achteren.
Op volwassen leeftijd snurkt ongeveer één op de vijf mannen en één op de tien vrouwen elke nacht. Mannen snurken dus meer dan vrouwen, hoewel het snurken bij vrouwen na de menopauze toeneemt. Meestal ontstaat snurken tussen het dertigste en veertigste levensjaar.
Mannen snurken meer dan vrouwen. 45 procent van de mannen snurkt ten opzichte van 25 procent van de vrouwen. Vrouwen snurken op jongere leeftijd minder, omdat het hormoon oestrogeen het weefsel van de keelholte strak en soepel houdt.
Snurken wil zeggen dat bij het inademen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid gemaakt wordt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of zelfs buren er last van kunnen hebben. Bij de ademhaling gaat de lucht via de neusholte en de keelholte naar de luchtpijp en de longen.
Iemand met een dikke tong of kleine keeldoorgang zal sneller last hebben van snurken. Ook alcohol, overgewicht en medicatie kunnen er voor zorgen dat je meer snurkt. Alcohol en sommige medicijnen werken spierverslappend waardoor je sneller snurkt. Dan zakt de tong dus nog makkelijker de luchtweg in.
Op oudere leeftijd komt snurken vaker voor en zijn de geluiden vaak harder. Dit komt omdat de doorsnee van de luchtweg kleiner wordt. Bij ouder worden hoopt vetweefsel op, waardoor het slijmvlies van de keelholte dikker wordt.
CPAP-therapie bij obstructief slaapapneu
Een masker blaast via uw neus of neus en mond wat lucht in uw keel. De overdruk houdt de luchtweg open, de slaapapneu verdwijnt. Deze behandeling is vooral effectief bij mensen met een matige tot ernstige vorm van slaapapneu.
Slaapapneu komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Het komt vooral voor bij mensen van 45 tot 65 jaar.
Snurken gaat vaak hand in hand met op je rug slapen. Op je zij slapen is dus aan te raden. Mocht dit niet lukken omdat je in je slaap automatisch op je rug draait, probeer dan eens de tennisbal-truc. Naai een tennisbal in een oud T-shirt.
Mond snurken test – zo doe je dat
Probeer nu hetzelfde geluid te reproduceren met je mond dicht. Als dit niet werkt, ook al snurkt u 's nachts, dan is het zeer waarschijnlijk dat u een mondsnurker bent. in de ochtend. Een slechte adem kan ook wijzen op een nachtelijke mondademhaling.
Traagschuim kussens worden vaak aangeraden om snurken tegen te gaan. Deze kussens ondersteunen je nek en hoofd perfect als je op je zij ligt. Zo blijft je ruggengraat in de juiste houding en komt je hele lichaam tot rust. En het snurken wordt ook nog eens minder!
Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk. Anders zou je nooit in slaap komen en zou je zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.
Oorzaak van snurken
Met het zo gehekelde snurkgeluid tot gevolg. Er zijn verschillende oorzaken voor die vernauwing in de luchtwegen. Zo kunnen een neusverstopping (bv. door verkoudheid of allergieën), oververmoeidheid, overgewicht, verslapping van de spieren van het zachte gehemelte (vb.
Probeer de truc met de tennisbal
Toegegeven: deze tip is een beetje vreemd, maar is op z'n minst het proberen waard. Probeer eens om een tennisbal aan de rugzijde van je partners pyjama te naaien. Dit zal er voor zorgen dat je partner minder geneigd is om op zijn rug te slapen (de pose waarin de meeste mensen snurken).
Neem een groter bed: dit geeft jullie meer ruimte, waardoor je elkaars slaap mogelijk minder verstoort. Ventileer de slaapkamer goed voor voldoende frisse lucht. Draag oordopjes als je wakker ligt door geluiden die je partner maakt.
Oorzaak van praten in je slaap
Praten in je slaap kan worden veroorzaakt door stress, depressie, te kort aan slaap, alcohol en koorts. Het komt ook voor als bijverschijnsel van andere slaapstoornissen zoals, nachtelijke paniekaanvallen (slaap terreur), slaapapneu of narcolepsie.
De meest effectieve manier is het verwijderen van het grootste deel van de huig en het zachte gehemelte. De medische term hiervoor is uvulo-palato-pharyngo-plastiek, ofwel UPPP. Dit verwijderen kan met een mes of met de laser; voor de patiënt heeft dit hetzelfde resultaat.
Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Luid snurken kan de oorzaak zijn van een gestoord slaappatroon bij de bedpartner of bij de patiënt zelf.
Snurken ontstaat doordat de vrije doorgang van lucht tijdens het slapen belemmerd wordt door bijvoorbeeld verslapte spieren of een afwijking aan de neus- en keelholte. Wanneer deze obstructie het ademen tijdelijk doet stoppen en wanneer dit meerdere malen per uur plaatsvindt, spreekt men van slaapapneu.
De gevolgen van slaapapneu
Slaaptekort leidt tot concentratieproblemen. En die maken de kans dat u fouten maakt groter. Bijvoorbeeld in het verkeer of op uw werk. Daarnaast heeft u een grotere kans op hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartfalen, hartinfarct en herseninfarcten.