Net als vis moet je verse mosselen altijd gekoeld bewaren. Kijk voor de bewaartemperatuur en de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden. Je kunt de mosseltjes paneren en frituren, ze verwerken in een salade of risotto, ze serveren bij een pasta of in een vispannetje… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Los bewaard zijn ongekookte mosselen niet langer dan twee dagen houdbaar. Om ze vers te houden en elk risico op vergiftiging te vermijden, moeten ze in het koudste deel van de koelkast worden bewaard, dat is de groentelade. Leg ze in een vergiet zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Dek af met een schone, vochtige doek of keukenpapier en bewaar in de koelkast . U kunt de mosselen ook bedekken met ijs; zorg ervoor dat u het gesmolten water afgiet en dagelijks opnieuw ijs aanbrengt. Bewaar ze nooit in water. Mosselen geven op natuurlijke wijze water af, dus zorg ervoor dat u de mosselen dagelijks afgiet om eventueel verzameld water te verwijderen.
Mosselen van bij de visboer leg je best een uur op voorhand in koud, goed gezouten water. Hierdoor gaan de mosselen zand en vuiligheid uitspuwen en blijven ze in leven. Kuis hierna ook de schelpen en snij de baard eraf.
Voeg wat wijn of water (100 ml per 2 kg mosselen) toe met eventueel verdere kruiden (bijvoorbeeld peterselie, citroen en peper en zout) en doe de mosselen in de pan. Draai het gas hoog en laat met de deksel op de pan 7 á 8 minuten doorkoken. De mosselen moeten nu open zijn gegaan en kunnen opgegeten worden.
Bewaar mosselen in de verpakking. Spoel in koud water, maar laat niet langer dan een uur staan: dan verdwijnt de lekkere zilte smaak.
Als je kunt wachten, zet ze dan minstens 24 uur in de koelkast voordat je ze eet! Houd ze goed gekoeld en ze blijven minstens een week goed in de koelkast. Tenzij je ze allemaal opeet voordat dat gebeurt.
Verse mosselen moeten mild en zoet ruiken, bijna als de oceaan, niet naar vis . Zorg ervoor dat de mosselschelpen glanzend zijn, geen scheuren of breuken hebben en goed gesloten zijn.
Veel mensen weten niet hoe makkelijk het is om schelpdieren weken of zelfs maandenlang te sealen en te bewaren. Met een beetje moeite kunt u uw zeevruchten veel langer dan twee of drie dagen bewaren. U kunt bijna alles vacuüm sealen en invriezen op het land of onder de golven .
Na de houdbaarheidsdatum mag u uw voedsel niet meer eten, koken of invriezen .
Mosselen kan je opnieuw opwarmen in hun sap, in een schaal op 120°C, niet te lang en op hoge temperatuur, anders worden ze taai.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel.
Rauwe mosselen kun je tot één dag na openen bewaren. Niet geopend? Dan hanteer je de houdbaarheidsdatum die op de verpakking vermeld staat. Je kunt mosselen wel invriezen, maar alleen als je deze uit de schelp hebt gehaald en gekookt hebt.
Feit: Mosselen die open zijn voor het koken, leven waarschijnlijk nog. Geef ze een tikje met je vinger of op de zijkant van een kom en wacht tot de schelp dichtgaat. Als de schelp niet dichtgaat na het tikken, gooi ze dan weg .
Hoeveel mosselen per persoon? Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Diarree-achtige schelpdiervergiftiging
Symptomen treden meestal binnen 2 uur na inname op en omvatten buikpijn, koude rillingen, diarree, misselijkheid en braken .
Haal de mosselen die boven komen drijven uit het water en gooi deze mosselen weg. De mosselen die je er nu uit hebt gehaald kun je het beste niet eten. Want als de mosselen open staan of boven komt drijven dan zijn ze dood!
VERSE MOSSELEN BEWAREN
PEI-mosselen kunnen thuis een paar dagen in de koelkast worden bewaard, zodat u ze niet meteen hoeft op te eten. Zodra u ze wilt koken, haalt u ze uit de koelkast en ruikt u ze nog een keer om de versheid te garanderen.
Positief is dat gepekelde mosselen rijk zijn aan vitaminen, met name B12 . Om precies te zijn, 100 gram bevat 7,7 microgram (µg). Ze leveren ook een lange lijst met voedingsstoffen zoals ijzer, jodium, kalium, zink, magnesium en calcium; vitaminen uit de groepen B, C, D, E en K.
Eenmaal gekookt, kunt u mosselen maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Mosselen koud serveren
Koude mosselen zijn niet zo gebruikelijk in de VS, maar dit is een erg smakelijke manier om ervan te genieten en een manier om mosselen te serveren die de kok in staat stelt ze van tevoren te bereiden. Stoom de mosselen gewoon, laat ze afkoelen en doe er een koude dressing overheen.
Door het hoge zoutgehalte zullen de mosselen het vuil uitspuwen. Spoel ze daarom een tweede keer en indien nodig nog een keer, tot het water schoon blijft. Je mosselen zijn nu helemaal klaar om gekookt te worden. Smakelijk!
Ook als de schelp van een mossel zich vóór het koken niet sluit of als een mossel na het koken niet open is, is het aan te raden om ze weg te gooien. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoewel de azijn zelf geen significante voedingswaarde toevoegt, blijven de gezondheidsvoordelen van mosselen behouden. Ze zijn een goede bron van eiwitten, bevatten weinig vet en zijn rijk aan mineralen zoals ijzer, zink en selenium, evenals vitamines zoals vitamine B12 en foliumzuur.