Een opengelaten wond: Vanaf de huidranden groeit er een nieuwe huidlaag overheen. De arts zal je instructies meegeven hoe je een opengelaten wond moet behandelen. Let er bij een open wond op dat er niet teveel vocht in komt. Totdat dat wond genezen is, mag je niet baden of zwemmen.
Met een open wond kunt u gewoon douchen, graag zelfs. Het gebruik van zeep of shampoo is geen probleem, zolang u dit afspoelt met water. Tijdens het douchen kunt u de wond goed uitspoelen. Als dit gevoelig is, dan kunt u de waterstraal ook boven de wond laten komen en het water erlangs laten lopen.
Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Verbind een bloedende wond met een verband of schone (thee)doek. Bijtwonden kan de huisarts tot 8 uur later hechten, andere wonden tot 12 uur later. Is de wond in contact geweest met aarde, straatvuil, mest of besmet bloed of speeksel? Zo nodig geeft uw huisarts u een tetanus-prik of antibiotica.
Het kan 5 tot 14 dagen duren voordat de wond dicht is. Hoe lang het duurt voordat de wond dicht is, heeft te maken met de grootte van de wond. Als de wond dicht is, verwijdert uw huisarts de hechtingen.
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
Wanneer een wond niet normaal geneest, de genezing veel te lang duurt of de genezing zelfs stagneert, is er sprake van een verstoorde wondgenezing. Heeft u een wond aan uw voet of been die niet dicht wil gaan? Dan is er sprake van een verstoord wondgenezing.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Naast het schoonmaken en het afdekken van de wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.
Steriel gaas
Het belangrijkste doel is het afdekken van een allerlei soorten wonden. Daarnaast kun je steriel gaas gebruiken voor schoonmaken. Steriele gazen zijn hydrofiel (vochtopnemend). De gazen moeten altijd goed verpakt zitten en donker en droog bewaard worden.
Voor het behandelen van een schaafwond gebruik je een goede wondpleister die past bij de plek waar de wond zich bevindt. Voor zowel schaaf- als snijwonden (zie hieronder) gebruik je Leukoplast elastische wondpleisters. De pleisters zijn elastisch, hechtend en uiterst flexibel. Bovendien blijven ze stevig zitten.
“Wist je dat je de wondgenezing kunt versnellen? Het gebruik van een speciale pleister creëert de optimale omstandigheden voor vochtige wondgenezing. Een vochtige wondgenezing versnelt de genezing met maar liefst 50% en vermindert de kans op littekenvorming.
Kijk hier voor meer informatie over Betadine Zalf. Waar kan ik Betadine Zalf het beste voor gebruiken? Deze vetvrije zalf vormt een ademende, poreuze korst op de wond. Hierdoor is Betadine Zalf geschikt voor het verzorgen van schaafwonden, brandwonden en grotere oppervlakkige wonden.
Hoe voorkom je dat verband aan een wond kleeft? Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Breng jij verband aan over een wond, zorg er dan eerst voor dat de wond goed schoon en droog is. Spoel de wond af met (steriel) water en dep droog met een steriele doek.
Ga niet in bad bij een opengelaten wond. Bij een gesloten wond mag u 72 uur na de ingreep (kort) een bad nemen. Alleen als de wond volledig droog is. U mag na 24 uur douchen.
Dagelijks het verband verschonen is de beste manier om ervoor te zorgen dat de wond schoon blijft.
De wond afdekken:
Een wond geneest het best als deze niet te droog en niet te vochtig is. Kies hiervoor een bijpassend wondverband. Als de wond droog is, kun je een gaaskompres en een pleister gebruiken. Als de wond vochtig is, kun je een zalfgaaskompres gebruiken met daaroverheen een drukverband.
Verwissel het vette gaas en het verband één keer per dag, totdat de schaafwond niet meer lekt.
Oppervlakkige ontvelling kan worden behandeld zonder wondbedekker, vaseline of een pleister en een diepe schaafwond met een niet verklevend gaasverband. Bij veel exsudaat kan secundair een absorberend verband worden toegevoegd.
Wat is Wond beslag? Wond beslag verwijst naar het geel/witte materiaal in het wondbed; het is meestal nat, maar kan droog zijn en heeft over het algemeen een zachte textuur. Het kan dik zijn en aan het wondbed hechten, aanwezig zijn als een dunne laag of vlekkerig over het wondoppervlak.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Open wond afdekken (met een pleister of verband) Als er nog vocht uit de wond komt, is het goed om een pleister te gebruiken. Dit, of een vette gaas (zalfgaas) met daaroverheen een absorberend verband tot de wond droog is.
Het ontsmetten van een wond gebeurt door eerst de wond voorzichtig schoon te spoelen met handwarm, liefst steriel, water. Dep de wond droog met een niet-pluizende doek en neem vervolgens een wondgaasje. Hierop druppelt u wat ontsmettingsmiddel.
Wanneer de bedekkende opperhuid direct na het sluiten van de wond weer de volle dikte bereikt, is nog goed te zien dat het onderliggende weefsel nog rood, dik en stug is. Het granulatieweefsel dat de lederhuid vervangt, moet nog verder uitrijpen tot een dun, soepel en wit bindweefsel.
Douchen mag altijd, want stromend water kan geen kwaad. Een bad of een badje, met of zonder soda, is wel slecht. Nooit doen dus. Verder geldt: afdekken met schoon verband en dat rustig een tijd laten zitten.
Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing. Toch is er ook een keerzijde: té veel vloeistof kan je verwonding zacht maken en het genezingsproces in gevaar brengen.