Portugese laurier niet snoeien in de winterDe Portugese laurier dient niet gesnoeid te worden in de winter. Dit komt omdat de laurierhaag op dat moment in zijn rustperiode zit en aan het voorbereiden is op het voorjaar. Aan het begin van de lente, na de laatste vorst, kan de laurierkers wel gesnoeid worden.
Tijdens de eerste snoeibeurt van het jaar, die mag plaatsvinden in de lente (maart/april), bepaal je de vorm van je laurierhaag. Tegen het einde van de zomer, rond augustus/september, kun je nogmaals de laurier snoeien door de nieuwe scheuten te trimmen.
In principe kan de laurier zich uitstekend goed aanpassen aan zijn omgeving, maar staat het liefst in een waterdoorlatende grond. Wanneer hij in een waterdoorlatende grond staat hoef je ook niet veel water te geven. Het enige waar een laurier echt niet tegen kan is harde zeewind.
Wanneer een laurier snoeien? De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september. Twee keer per jaar snoeien is nodig om een strakke haag te krijgen. De eerste snoeibeurt valt in het voorjaar, net voor de takken uit gaan lopen.
De laurier (Laurus nobilis) is wintergroen, maar in onze streken niet winterhard. De plant moet in de winter naar binnen, zeker de jonge planten!
Echter, laurier is in onze contreien niet winterhard. Kan de plant lichte en kortstondige vriestemperaturen tot ongeveer -5°C probleemloos doorstaan, dan zal aanhoudende vorst leiden tot uitdroging of schade aan stam of kruin.
Hoeveel vorst kan een Portugese laurier hebben? De Portugese laurier kan temperaturen tot wel -16 °C verdragen, wat inhoudt dat hij een gemiddelde Nederlandse winter uitstekend doorkomt. En mocht het toch harder vriezen dan -16 °C, zal de Prunus lusitanica Angustifolia bevriezen. Echter geen paniek!
De Laurier kan niet tegen vorst. In de zachte winter kan de Laurus Nobilis buiten blijven staan, maar zodra het begint te vriezen, moet je de Laurier snel binnen zetten, want de Laurus Nobilis is niet winterhard. Het mag wel koel zijn in de ruimte.
De laurier heeft niet echt veel aandacht nodig als het gaat om watergeven. Uitzonderingen zijn zeer droge zomers en winters. Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren.Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst.
Onder ideale omstandigheden kan de plant wel honderd jaar worden. Laurier groeit in het wild vooral in het oostelijke Middellandse Zeegebied, in landen als Turkije en Griekenland, maar ook verder oostwaarts, zoals in Georgië, Iran en Irak. Hier kan de boom tot wel 18 meter hoog worden.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
De Laurier doet het goed in zowel zon als halfschaduw, maar zorg ervoor dat de plant altijd voldoende licht krijgt.
Je kunt de laurier met wortelstekken en zgn.kopstekken vermeerderen.
Als de bladluis of de schildluis bijvoorbeeld actief zijn in uw laurierhaag, ziet u dat meteen aan bruine of zwarte plekken in de bladeren. Bladvlooien maken hun aanwezigheid kenbaar aan de randen van het laurierblad. Die zullen eerst op gaan krullen en daarna een gele tot bruine kleur krijgen.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
Qua uitstraling zijn ze met hun diepgroene en glanzende bladen vergelijkbaar. We zien een klein verschil in de snelheid van groeien. Rotundifolia laurier (Prunus Laurocerasus Rotundifolia): tot 40 centimeter per jaar.Novita laurier (Prunus Laurocerasus Novita): tot 30 centimeter per jaar.
De grond waar de Portugese laurier is aangeplant, dient in de eerste 1,5 a 2 jaar continu vochtig te worden gehouden. Zodra de haagplanten in de grond staan, geeft u direct water. Daarna is minimaal een keer per week ons advies. In de warme zomerperiode dagelijks, bij voorkeur direct aan het begin van de dag.
'Rotundifolia' wordt ook wel de Laurierkers genoemd. Deze plant is groenblijvend plant en is redelijk winterhard.
Als eerste noemen we de laurier.
De laurier komt dan ook steeds vaker voor in de Nederlandse tuinen. Het verschilt per soort hoe veel de laurier groeit per jaar. De Portugese laurier groeit ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar. De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Snoei bij voorkeur in maart. De hibiscus bloeit op eenjarig hout, dus op de jonge takken die zich in hetzelfde groeiseizoen ontwikkeld hebben. Is de plant alleen wat te breed of te hoog geworden, dan kunnen de jonge takken, het gedeelte dat het vorige jaar aangegroeid is, eraf geknipt worden.
Laurier over het algemeen is matig tot goed winterhard en goed bestand tegen onze winter.
Voor een gezonde groei heeft de laurier tijdens de groeiperiode voeding nodig. Omdat deze plant vrij traag groeit, is DCM Meststof Laurier de beste keuze. De voordelen van DCM Meststof Laurier: Lange werking, ideaal voor een rustige groei en gezonde planten.
De struik houdt wel van een humusrijke grond, het beste op droge tot vochthoudende, lichtzure grond in de volle zon of halfschaduw. Laurierkers groeit niet op extreem zure grond en, zoals eerder beschreven, verdraagt de laurier geen te grote hoeveelheid water.