Dit komt omdat je vingers geen spieren bevatten maar pezen. De spieren die je vingers bewegen, zitten in je onderarm en de palm van je hand en zijn met de pezen in je vingers verbonden. Pezen worden wel steviger als je ze traint, waardoor je ze meer kunt belasten. Maar ze worden nauwelijks dikker.
Voor deze eerste oefening om je vingers te trainen heb je alleen een zachte bal, formaatje tennisbal, nodig. Knijp zo hard als je kan in de bal en houd dit voor enkele seconde vast. Wissel daarna van hand en herhaal dit zo'n tien tot vijftien keer. Doe dit enkele keren per week maar nooit twee dagen achter elkaar.
Het is mogelijk om individuele vingers te trainen
Maar soms kan het ook goed zijn om vingers individueel te trainen. Bij activiteiten als klimmen of gitaar of piano spelen, kan de kracht van individuele vingers een rol spelen. Ook voor dit soort situaties zijn er speciale handtrainers.
In de hand bevindt zich een aantal kleine spieren die zorgen voor stabiliteit en beweging van de vingers naar elkaar toe. Met deze spieren kun je bijvoorbeeld een stuk papier tussen twee vingers vast houden. De spieren die de vingers en de pols doen buigen en strekken bevinden zich in de onderarm.
Je vingers en je hand zouden erg dik zijn als de ze zelf gespierd zouden zijn. Daarom zitten de spieren die je vingers bewegen, in je onderarm. Ze zijn met lange pezen verbonden met de botjes in je hand. De spieren in je onderarm zorgen er dus voor dat je je vingers kunt samentrekken en weer strekken.
Een goede grijpkracht kan ook helpen om je armspieren sterk en gezond te houden. Gebruik een handknijper om je handen sterker te maken. Je kunt ook gewichtsoefeningen uitvoeren met barbels, halters en kettlebells. Oefeningen zoals pull-ups, aan een stang hangen en push-ups kunnen je grip ook verbeteren.
Fracturen zijn meestal het gevolg van een beknelling of van een harde klap tegen uw hand of vingers. Wanneer u met een gebalde vuist tegen een hard voorwerp slaat, kan het bot naar de pink breken. Dit wordt daarom ook wel boksersfractuur genoemd.
De 24 jarige Liu Hua uit het Chinese Jiangsu heeft de grootste hand ter wereld. Zijn linkerduim is 26 cm lang, zijn wijsvinger 30 cm en zijn middelvinger 15 cm. De hele hand weegt 10 kg.
Voor het sluiten van de hand (handbuigers) zijn oefeningen als deadliften, optrekken en de al genoemde Farmer's Walk heel geschikt. Ook 'handknijpers' kunnen helpen, en ze zijn er in allerlei krachtniveaus.
De gemiddelde lengte van een volwassen mannenhand is 189 mm, terwijl die van een vrouwenhand 172 mm is. De gemiddelde handbreedte voor volwassen mannen en vrouwen is respectievelijk 84 en 74 mm.
Op het oog geen massieve krachtpatser, maar 'klein pinkje' kan je meer kracht leveren dan je denkt. Het is dan ook een grote fout om je kleinste vinger, bij oefeningen waar een goede grip is vereist, over het hoofd te zien. Je pink is namelijk één van de sterkste en belangrijkste vingers.
Raak met je duim je pink aan.
Houd een hand voor je uit. Strek je duim zover als je kunt van je hand vandaan. Buig de duim langs de onderkant en raak de basis van je pink aan. Houd elke positie 30-60 seconden lang vast.
Knijpkracht. Knijpkracht is de kracht tussen je duim en vingers. Je kunt deze trainen met plate holds Hierbij hou je een gewicht tussen je duim en vingers voor een aantal seconden of minuten. Je kunt het moeilijker maken met meer gewicht en door te lopen.
Trainen met een handtrainer zorgt ervoor dat je een betere grip in je handen en vingers krijgt. Handtrainers zijn ook perfect voor revalidatie en fysiotherapie om je knijpkracht en handspieren te trainen. Met een handtrainer train niet alleen je handen maar ook de vingers, pols en onderarm.
Het is goed om te oefenen met uw pols- en handspieren. Zo worden uw spieren sterker en voorkomt u stijfheid en pijn. U kunt bijvoorbeeld uw polsen buigen en strekken, een vuist maken, en de vingers strekken en spreiden. Of in een zachte bal of spons knijpen.
Deze handknijper ligt lekker in de hand en geeft je de mogelijkheid om je onderarmen op een fijne manier te trainen zodat je meer grip hebt. Ook om je polsspieren te verstevigen is dit een goede methode om de spieren te trainen.
Train niet te vaak
Duik niet elke dag de sportschool in om je armen te trainen. Ook deze kleine spieren hebben rust nodig. Ik zou niet meer dan twee keer per week afzonderlijk je biceps en triceps trainen. Je hoeft de spieren namelijk niet eindeloos uit te putten.
Hoe vaak moet je je grijpkracht trainen? Je grijpkracht aan willen pakken is al een belangrijke eerste stap. Veel sporters negeren hun onderarmen en boeken zo minder voortgang bij het trainen. In het beste geval doe je twee tot drie keer per week een serie oefeningen voor je onderarmen.
Door je triceps te trainen krijg je al snel meer dikte, waardoor je armen sneller breder lijken. Je triceps zitten aan de achterzijde van je arm en train je met vaste apparaten zoals de Triceps extension, losse gewichten, bankdrukken of kabels. Voor het gehele resultaat train je uiteindelijk ook je biceps.
Biologen in Australië hebben de penis van de mierenegel onder de loep genomen, en die blijkt vier eikels te hebben. Bioloog Dirk Draulans las de studie voor 'Nieuwe Feiten'. "Het dier heeft twee aaneengeplakte penissen, en op elke penis zitten twee aparte eikels" vertelt hij.
De man met de grootste neus ter wereld komt uit Nederland. Hans van 68 uit Leiderdorp heeft het WK grote neuzen in Duitsland gewonnen. De neus van Hans is 65,9 millimeter lang en 52,52 millimeter breed. De Nederlander is erg trots op de titel die hij met zijn grote neus heeft gehaald.
Yay!
Een jongetje uit India werd geboren met de aandoening Hydrocephalus, waardoor zijn hoofd erg gezwollen was. Zo erg dat hij zelfs het 'grootste hoofd ter wereld' had…
De breuk. In principe kunnen alle botjes van de hand en vingers breken. Vaak gebeurt dit door een val op de hand of door een harde klap tegen de hand. Hoe de breuk of breuken worden behandeld, hangt af van waar de breuk zich precies bevindt en hoe de breuk verloopt.
Wanneer de kracht op het gewricht groter is dan dat het bindweefsel en de omliggende spieren kunnen weerstaan, kan een vingerkootje uit de kom schieten. Dit noemt met een vingerluxatie ofwel 'vinger uit de kom'. Dit kan optreden in 1 of meer IP of MCP gewrichten.
Klassiek loopt men deze breuk op door een vuistslag tegen een hard oppervlak, waarbij de kop van het beentje afbreekt. De knokkel ziet er ingezakt uit en soms voel je een inkeping op de handrug. Een gelijktijdige breuk van meerdere middenhandsbeentjes kan voorkomen.