Mager vlees, vis en kip zijn naar verluidt het meest geschikt om te drogen; vet kan namelijk ranzig worden. Onze ervaring is dat ook vettere vis en vlees nog gedroogd kunnen worden, maar misschien wel minder lang bewaard.
''Je kunt alle soorten groente, fruit, kruiden, vlees of vis drogen. Maar ook kaas, noten, pasta en zelfs sommige soorten bloemen kun je in een droogoven drogen. Het fijne is: gedroogd voedsel smaakt veel beter dan de verse variant. De smaak is veel intenser!''
Met een voedseldroger kunt u groenten, fruit, vlees, vis, kruiden, bloemen en zelfs tofu drogen. U kunt de voedseldroger ook gebruiken in het dagelijks gebruik om bv brood te roosteren, croutons te maken, knoflookbrood of bruschetta te maken. Het thuis drogen van voedsel is gezond.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat WMF KITCHENminis® de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de WMF KITCHENminis® is de Steba ED 4 voedseldroger.
Enkele voorbeelden van makkelijke snacks om zelf te drogen zijn: kippennekken, konijnenoren, kabeljauwhuiden, spiering, sprotjes, lamslong, runderlong of heel mager spiervlees zoals bijvoorbeeld het ganzenvlees.
Het drogen van voedsel wordt al eeuwen lang gedaan om het te conserveren. Uit studies blijkt dat je voedsel, mits goed gedroogd, wel 30 jaar kunt bewaren, daar kan geen diepvries tegenop!
Het drogen van voedsel is heel gezond en heeft een minimaal effect op de voedingswaarde van voedsel, vooral als u zelf voedsel droogt. Onderzoek dat gedaan is naar de voedingswaarde van gedroogd voedsel is meestal gedaan op voedsel dat onder commerciële omstandigheden is gedroogd.
Vleessoorten. Vlees van runderen, kalveren en lammeren (schapen) die met graan zijn gevoerd (grain-fed) zouden het meest geschikt zijn voor de Drye Aged rijping. Bovendien hebben 'luxe runderen', zoals de Black Angus, Hollandse MRIJ runderen, Ierse runderen en Wagyu runderen hiervoor de beste eigenschappen.
Kip moet omwille van de voedselveiligheid eerst gestoomd of geblancheerd worden vooraleer je ze in de droogmachine legt. De droogtijd kies je wat in functie van de weersomstandigheden. In de zomer droog je best zo goed mogelijk tot je een droge en vezelige structuur bekomt.
Leg de plakjes banaan in de voedseldroger, en zet de temperatuur op 60 graden. Bij 60 graden is de droogtijd ongeveer 8 tot 9 uur, maar welk omdraaien als de ene kant goed droog is.
Snij de paprika in 2 of 4 grote stukken. Leg de paprika stukken met een stuk bakpapier in de oven. Stel de oven in op 65 graden Celsius en laat deze 10 – 12 uur staan. De paprika is goed wanneer deze volledig droog zijn zoals op de foto hieronder.
Hoe berekenen we nu de kosten van deze "droogbeurt"? Dus: een voedseldroger met een stroomverbruik van 250 Watt kost ongeveer € 1,32 per 24 uur. Per uur is dat dus slechts € 0,055 ( = slechts 5,5 cent!).
Je kunt zelf niet op een praktische manier vriesdrogen, maar het gebeurt in onze vriezers – vaak ongewenst – toch een beetje. Wie herkent er immers niet dat ingevroren voedsel uitdroogt als je het niet goed in diepvrieszakjes en dergelijke inpakt?
Er zijn drie aspecten nodig om thuis zelf voedsel te drogen:
Hitte - De hitte moet minstens 60°C zijn om water uit de producten te onttrekken. Dit om te voorkomen dat bacteriën en schimmels kunnen groeien. Droge lucht - De droge lucht zorgt ervoor dat het vrijgekomen water uit de voeding wordt opgevangen.
Droog rijpen wordt voornamelijk bij rundvlees gedaan. Niet alle delen van het rund zijn hiervoor geschikt. Geschikte delen zijn vooral de delen met een laag vet. Bij delen die al mager en mals zijn heeft droog rijpen weinig zin.
Hoe kun je dryagen? Met de dryaging zakken van Drya kan je zelf thuis in je eigen koelkast Dry-Agen! Deze zakken zorgen namelijk voor een microklimaat rondom het vlees. Het enige waar je op moet letten is dat de temperatuur van de koeling tussen de 1 en 4 graden blijft.
Als je bijvoorbeeld een week later wil genieten van een lekker dry-aged biefstuk, moet je de dry-aged biefstuk 24 uur in de koelkast laten ontdooien. In de vriezer kan je de dry-aged biefstukken een jaar lang bewaren, maar meestal zijn de dry-aged biefstukken binnen een paar dagen op..
Veel groenten en fruitsoorten zijn geschikt om te drogen. De meest gebruikte fruitsoorten om te drogen zijn appels, peren, pruimen, ananas, bananen en frambozen. Bij de groenten zijn komkommer, rabarber, wortels, uien, rode bieten en prei populair.
Het drogen van vlees kan je met verschillende types drogers doen, maar je kunt zelfs je eigen oven gebruiken. Ze de oven op 50 a 60 graden en zet de deur op een kier (i.v.m. het verdampen van het vocht) ook dan zal het vlees er na een aantal uur gedroogd uit komen.
Als je verlangt naar iets zoets, zijn dadels zeker aan te raden – maar wel met mate. Vanwege de vele calorieën en het hoge suikergehalte wordt aanbevolen om niet meer dan drie tot vijf dadels per dag te eten. Meestal heb je er echter ook niet veel meer nodig – de vrucht is immers een grote bron van verzadiging.
U kunt voedsel langer houdbaar maken door het te drogen. Bij het drogen wordt bacteriegroei belemmerd door de afwezigheid van water. Vers voedsel bederft nu eenmaal omdat het water bevat en dit water bederft door de bacteriën die in het water zitten.
U kunt gedroogd fruit of groenten fijn mixen en er fruitpoeder van maken voor bv smoothies of groentepoeder om soepen mee te maken. U kunt het fruitpoeder ook toevoegen aan bijvoorbeeld een kwarktaart, meng het door ijs of bestrooi er een bolletje ijs mee.
Vriesdrogen Een alternatief op luchtdrogen is vriesdrogen. In dit proces wordt voedsel tot zeer lage temperatuur bevroren (-50 tot - 80 C). Bij deze temperaturen verandert het ijs langzaam in waterdamp door sublimatie. Vriesdrogen is bekend van oploskoffie.