Er zal een nieuwe pikorde gevestigd moeten worden. Dit heeft even tijd nodig, maar het is belangrijk dat alle kippen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u uw kuikens met 16 weken kunt proberen bij andere kippen te zetten. In het begin dan wel gescheiden door gaas.
Wanneer kan ik mijn kuikens bij de andere kippen zetten? Schrik niet, kuikens mogen pas zo rond de 20 weken bij de oudere kippen. De kuikens moeten zich goed kunnen verdedigen tegen de anderen. Zo rond de rui schijnt trouwens het beste te zijn, waarschijnlijk omdat ze dan toch wat minder fel zijn.
Ook daarom is het verstandig om de kuikens de eerste maanden gescheiden van de volwassen kippen te houden. Dus voor het voedsel, bescherming tegen geweld en ziekten en warmte is het verstandig om de kloek met haar kuikens apart te houden van de andere kippen om in deze behoeften goed te kunnen voorzien.
Je wacht best tot het donker is en plaatst 1 kuiken onder de kip. Als de hen het aanvaardt en onder de vleugels neemt kun je wat later alle kuikens ineens onder de kip schuiven. Het is wel belangrijk dat je de kuikens met de hand ONDER de kloek stopt, en ja, ze zal pikken naar je hand!
Eieren dienen (als ze al uitgebroed dienen te worden) op natuurlijke wijze door een kloek te worden uitgebroed en de uitgekomen kuikens dienen minimaal 8 tot 10 weken door haar te worden opgevoed.
Als de kuikens geboren zijn, laat je ze nog 24 uur in de broedmachine om te drogen en op krachten te komen. Dan hebben ze nog geen voer en water nodig. Je hoeft ze alleen maar te verwarmen met een infraroodlamp. Zo groeien de kuikens op met een natuurlijk dag- en nachtritme.
Je kunt zien of de temperatuur goed is aan het gedrag van de kuikens, zijn ze rustig en relatief stil dan hebben ze het lekker warm (ong 37 graden) en vallen ze gauw in slaap. Piepen ze heel hard dan hebben ze het te koud. Ook moeten ze voldoende ruimte hebben om af en toe bij de lamp weg te kunnen lopen.
Als hij alleen opgroeid dan wordt het zeker geen succes. Misschien wel zielig voor het kuikentje dat je bij zijn moeder weghaalt, maar na een tijdje houdt die heus wel op met piepen. Hier hebben we een zelfde soort situatie gehad. Het andere kuikentje piepte eerste dag ook veel, maar is later vanzelf opgehouden.
Vervolgens gaat de kip 3 weken broeden op zijn nest met eieren. Dus even een rekensommetje: De krielkip legt ongeveer 30 eieren per jaar die hij ook kan uitbroeden. Aangezien de krielkip ongeveer 5 jaar oud kan worden, zijn dat dus 150 kuikens die uit een krielkip kunnen komen!
Vanaf dag 1 kunnen de kuikentjes al piepen, lopen, eten en drinken. Strooi daarom wat kuikenvoer op de grond om de kuikens te leren eten tijdens het scharrelen. Voorzie ook een ondiepe waterbak. De kloek (= moeder) zal hen tegen de koude en tegen vijanden beschermen.
Er zal een nieuwe pikorde gevestigd moeten worden. Dit heeft even tijd nodig, maar het is belangrijk dat alle kippen de ruimte hebben om elkaar te ontlopen. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u uw kuikens met 16 weken kunt proberen bij andere kippen te zetten.
Hanen houden niet van kuikens: zolang de hen ze grootbrengt, heeft ze geen enkele belangstelling voor de haan. De kuikens worden langzaam groter. Negen haantjes dat jaar. Als de haantjes gaan vechten, moeten ze weg.
Eieren leggen en bevruchting
Doordat het sperma van de haan meerdere dagen intact blijft, leggen kippen soms tot tien dagen na de paring nog bevruchte eieren. Een kip legt ook eieren als er geen haan in de buurt is of als een dooier onbevrucht is. Daar komen dus geen kuikens uit.
Je kan hun vertrouwen winnen door er eerst bij te gaan zitten en ze een lekkere snack (vb. Snack garden mix of Snack sea mix) te geven. Eens de kippen een beetje aan je gewend zijn, kan je ze voorzichtig strelen. Als ze dit toelaten, kan je ze geleidelijk aan oppakken en ze zelfs op je schoot nemen.
Ook dan is extra warmte geboden. Kuikens die het te koud hebben geven dat aan door aanhoudend hard te piepen. De juiste temperatuur is in te stellen door de (rode)verwarmingslamp hoger dan wel lager op te hangen.
Re: Twee broedse kippen op 1 nest? Het nadeel van 2 kippen op 1 nest is dat ze de hele tijd de eieren proberen te pikken bij elkaar, dus de eieren worden steeds omgerold. Dat is niet goed voor de eieren, dan heb je kans dat ze niet uitkomen. dus voor het legsel is beter: 1 kip, 1 nest!
Zoals troeltje al schrijft: eerst op gewone eieren broeds laten worden, dan verplaatsen met de gewone eieren. Blijft ze goed zitten, dán pas de broedeieren er onder leggen. Wat ook kan helpen: dagelijks alle eitjes rapen en op de plaats waar je de hen wil laten broeden een paar supermarkt eitjes laten liggen.
De aankoopprijs van eendagskuikens ligt waarschijnlijk rond de € 0,50 per kuiken.
Zowel hennen als hanen hebben kammen en lellen, waarbij de kam zich bovenop de kop bevindt en de lellen onder de kin hangen. Het uiterlijk van de kam en lellen van kippen verschilt per ras, maar over het algemeen kan het geslacht van een kuiken worden bepaald door naar de kam te kijken.
Groenten en kruiden en bessen, fijngemaakt en onder het voer gemengd maakt dat de kuikens het voer veel interessanter vinden. Ze vinden het lekkerder en ze eten meer en regelmatiger. Ze zijn ook veel meer bezig met hun eten en ze laten elkaar meer gerust.
Kuikens. Als kuikens net uit het ei komen, hebben ze de eerste 24 tot 36 uur geen kippenvoer nodig. Ze hebben dan de hele dooierzak via de navel opgenomen in hun lichaam. Er is speciaal kuikenvoer voor kuikens, die vooral veel eiwit nodig hebben.
Maar de beste periode om kuikens te broeden is in februari t/m mei, dit is simpelweg de beste periode omdat de hennetjes en hanen, rond deze tijd over het algemeen het gezondste zijn en dus de beste eitjes leggen om uit te broeden. Deze gezonde eieren zorgen voor een sterke kuikens.
Hoe maak je kuikens tam? Kuikens temmen doe je zo: Ga zo vaak mogelijk voorzichtig met ze om en laat ze aan u wennen. Geef ze altijd wat tijd om zich aan iets nieuws te wennen en laat ze de eerste stap zetten. Geef ze traktaties, eerst uit een schaaltje en dan uit uw hand als u dat wilt.
Ze hebben meteen al warmte, water en voer nodig. Kuikens kun je warmhouden in een kunstmoeder, door een warmtelamp of een warmteplaat te gebruiken. Je richt het hok dan zo in, dat het net is alsof de kuikens worden grootgebracht door een echte moederkip.
Kuikens en jonge kippen zijn gevoeliger voor kou dan volwassen kippen. Als een jonge kip en volledig volgroeid verendek heeft, dan is het dier net zo opgewassen tegen de kou als oudere vogels. Kuikens hebben wel bescherming nodig tegen de kou en dienen onder een geschikte warmtelamp worden gehouden.