Kun je kiezen waar je begraven wordt?

Ja, natuurlijk.Men mag begraven worden waar men wil. Het enige waar men soms mee te maken heeft is dat sommige begraafplaatsen alleen graven uitgeven voor eigen kerkelijke leden of eigen inwoners van de gemeente.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Kan je je overal laten begraven?

Een overledene mag alleen begraven worden op een begraafplaats. Of gecremeerd worden in een crematorium.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je in een andere gemeente begraven worden?

De vraag of je buiten je woonplaats begraven kunt worden is ook al vaker gesteld. Het antwoord is in principe: ja. Je kunt overal begraven (of gecremeerd) worden waar je wilt. In principe in de hele wereld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Kan je overal gecremeerd worden?

U mag, ongeacht waar u woont, in elk crematorium in Nederland gecremeerd worden en u hoeft niet in de eigen woonplaats begraven te worden. Nederland kent gemeentelijke en bijzondere begraafplaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Wat kost een begrafenis op een natuurbegraafplaats?

Een plekje in de natuur kost gemiddeld tussen de vierduizend en vijfduizend euro. Dit is inclusief onderhoud en beheer. De prijs van een natuurbegraafplaats is duurder dan een plek op de meeste reguliere begraafplaatsen. Dat heeft onder meer te maken met het eeuwige grafrecht.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

OPGESTAAN UIT DE DOOD! | TOP 10 BEGRAFENISSEN DIE FOUT GINGEN!

21 gerelateerde vragen gevonden

Waarom is een uitvaart zo duur?

De personele lasten zijn hoog en die gebouwen zijn duur. De gemiddelde uitvaart kost daarom tussen de 6.000,- en 7.000,- euro. Hoeft u die service en luxe allemaal niet en vervoert uw zoon u zelf naar een begraafplaats, dan is een begrafenis onder de 1.000,- euro uit te voeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Waar mag je de as van een overledene uitstrooien?

Wat mag ik doen met de as van een overledene?
  • verstrooien op open zee of op een daartoe bestemd strooiveld;
  • thuis bewaren;
  • bijzetten in een daarvoor bestemd gedeelte van een crematorium of begraafplaats;
  • begraven in een graf;
  • meenemen naar het buitenland (uitvoeren).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe ziet een lijk eruit na 20 jaar?

Voor een lijk in een kist helemaal verteerd is (verdwenen is), moet u aan tientallen jaren denken. Soms kun je na honderden jaren nog skeletten of delen van skeletten op een oude begraafplaats vinden. Soms is na 20 of 30 jaar alles helemaal weg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Doet een crematie pijn?

Cremeren is het proces waarbij een overleden lichaam wordt verbrand. Het verbranden van het lichaam doet voor diegene geen pijn, je voelt er dan niks meer van want alleen je lijf is er nog.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op praktijkbrasa.nl

Hoe lang blijft de ziel op aarde?

Volgens de meeste mensen en religies gaat het zo: als je lichaam sterft, treedt je onstoffelijk ziel eruit, om op weg te gaan naar het hiernamaals of een volgend leven. Een aardig idee, dat het helaas zonder wetenschappelijk bewijs moet stellen – en niet omdat wetenschappers hebben nagelaten ernaar te zoeken…

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nemokennislink.nl

Wat kost een uitvaart door de gemeente?

In een onderzoek, uitgevoerd namens de Nederlandse Vereniging van Uitvaarten, wordt duidelijk wat de kosten zijn voor een begrafenis die georganiseerd wordt door de gemeente. Gemiddeld wordt er 2267 euro uitgegeven aan zo'n begrafenis. Een bedrag dat aanzienlijk lager is dan het gemiddelde van 6500 euro.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op offerte.nl

Waarom pas na 5 dagen begraven?

Het is niet zo dat een begrafenis of crematie pas na 5 dagen plaats MAG vinden. De termijn van 5 dagen wordt vaak genomen als compromis tussen het tijdig zo veel mogelijk mensen op de hoogte stellen van het overlijden en de zaak niet onnodig te rekken en het belang van de volksgezondheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Wie betaalt gemeente begrafenis?

Als niemand zorg draagt voor de uitvaart van een overledene, dan is de burgemeester van de gemeente waar het overlijden plaatsvindt verantwoordelijk voor de uitvaart. Ook de daaraan verbonden kosten komen dan voor rekening van die gemeente.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lokaleregelgeving.overheid.nl

Waarom mag je een lijk niet alleen laten?

Hier bestaan geen regels voor. Om een overledene wel of niet thuis op te baren is een vrije keuze. Ook om hem 's nachts alleen te laten. De meeste mensen laten een overledene niet alleen in huis en zorgen voor een wake; dat is een kwestie van gevoel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Hoe ziet een lijk eruit na 1 maand?

De weke delen van een lichaam zoals ogen en ingewanden zijn na enkele weken of maanden weg. Het spierweefsel (zeg maar het vlees) gaat veel en veel langzamer. Dat komt omdat er in de grond vrij weinig zuurstof doordringt, waardoor er een langzame stofwisseling en langzaam ontbindingsproces is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Wat is beter voor je ziel begraven of cremeren?

Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. Cremeren is beter voor het milieu. Er is geen graf dat onderhouden moet worden en dat op een later moment weer extra kosten met zich meebrengt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfwijzer.nl

Wat mag er mee in de kist bij crematie?

In principe mag je alle makkelijk verteerbare voorwerpen meegeven in de kist. Ook tekeningen van kinderen, brieven, bloemen en foto's (zonder fotolijstje uiteraard!) mogen mee. Daarnaast vinden veel kinderen het fijn om een lievelingsknuffel mee te geven aan een overleden persoon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rememberme.nl

Waar blijft de kist bij een crematie?

Bij het cremeren wordt de kist in een crematieoven geplaatst. De kist vergaat daarbij door de hitte. Voorafgaand aan een crematie is er vaak een uitvaartdienst of een kerkdienst, maar het hoeft niet. Na het afscheid brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte, waar de uiteindelijke crematie plaatsvindt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Wat gebeurt er met de botten bij cremeren?

Verbrandt het hele lichaam tijdens een crematie, dus ook de botten? Nee, de botten vallen uit elkaar, doordat elementen hiervan verdampen. Na de crematie worden de asresten vermalen tot as.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tolad-one.com

Kan je een lijk aanraken?

Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Wat is de geur van een lijk?

Hoe een lijkengeur ruikt hangt voor een groot deel af van de concentraties van de componenten die de geur samenstellen. Meestal is er een duidelijk verschil te ruiken tussen de geur van rotte vis en de geur van rot vlees. De lijkengeur van een vleeseter verschilt doorgaans ook van die van een planteneter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat gebeurt er met lichaam in kist?

Weefsel van organen wordt vernietigd, lichaamscellen worden in hoog tempo afgebroken, de huid verkleurt en raakt los. Vet neemt de langste tijd om te verteren, dus billen en dijen zitten er als laatste aan. Na zo'n tien jaar is alleen het skelet nog over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaart.nl

Waarom mag je niet zomaar as uitstrooien?

Indien de APV niets regelt over asverstrooiing mag de verstrooiing in principe overal plaatsvinden, tenzij andere regels zich er tegen verzetten. Indien men wil verstrooien op het grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet toestemming worden gevraagd aan die eigenaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vng.nl

Waarom 30 dagen wachten na crematie?

In Nederland wordt na een crematie niet meteen het as vrijgegeven. Hiervoor is een vaste periode van 1 maand vastgelegd in de As-wet. Een reden hier van is dat de overheid hierdoor nog een maand de mogelijkheid heeft het as te onderzoeken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op assieraad.com

Hoeveel energie kost een crematie?

Minder gebruik van energie

Een gemiddelde crematie verbruikt zo'n 60 kubieke meter aan gas. Dit staat gelijk aan 140 keer douchen. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 1500 kubieke meter gas per jaar; 25 crematies stoten dus net zoveel uit als één huishouden in één jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uitvaartverzekeringwijzer.net

Populaire vragen