De keutels zijn rijk aan mineralen vitaminen, eiwitten, water en gezonde bacteriën. Omdat een konijn deze kostbare voedingsstoffen niet kwijt wil, zal hij ze dus direct op eten. Zonder te kauwen smikkelt hij ze naar binnen.
Konijnen en hun gewoontes
De eerste keer dat het eten door het spijsverteringskanaal gaat, worden niet alle voedingsstoffen opgenomen, dus konijnen moeten hun poep opeten om het nog een keer door de darmen te laten gaan. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen en gebruikt.
Een aantal belangrijke stoffen blijft achter in de blindedarm (caecum) en wordt apart van de normale keutels uitgescheiden. Om ook deze voedingsstoffen binnen te krijgen, eet je konijn deze keutels op.
Het bijzondere van konijnenkeutels is dat ze direct te gebruiken zijn op de moestuin. De meeste mest moet je eerst composteren. Omdat je zelf de konijnen voert heb je zelf controle over wat er in de mest zit.
Ook is het gebruikelijk dat een konijnen een aantal keutels net naast de bak achterlaat en soms op of net over de rand van de bak urineert. Door een mat of krant onder de box te leggen kunt u dit makkelijk opruimen.
Een gekocht compostvat kan wel sneller compost maken van van je keutels, vaak al in 10 weken. Als je zelf een compostbak maakt, duurt het meestal wat langer. De volledige inhoud van het konijnenhok mag op de composthoop gegooid worden.
Waar zet je het konijnentoilet? Het is handig om de bak in eerste instantie neer te zetten op de plek waar je konijn (het grootste gedeelte van) zijn behoefte doet. Gaat je konijn hiervoor vervolgens een andere plek opzoeken, dan verplaats je de bak mee.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Ja, dat kan zeker! Speelgoed voor konijnen is erg belangrijk, omdat de dieren echt wat te doen moeten hebben. Zodra konijnen zich gaan vervelend kunnen ze "vervelend" gaan doen door bijvoorbeeld aan onderdelen van het verblijf te gaan knagen.
Als je je ooit hebt afgevraagd of je konijn honger heeft, dan is het antwoord waarschijnlijk 'ja'. Konijnen zijn grazers en hebben een dieet en spijsverteringsstelsel dat is aangepast om bijna continu te eten. Dit kan een probleem worden als je ze te veel energierijk voedsel aanbiedt.
Een konijn kan wel 300 tot 350 keutels per dag produceren. Alleen al daarom is het meegenomen als je konijn deze op één plek legt. Ook is het altijd aan te raden om minstens twee konijnen te nemen.
De meeste konijnen die geen of te weinig hooi eten krijgen teveel brokjes. Door ze minder brokjes te geven gaan ze vanzelf meer hooi eten. Het is belangrijk om niet meer dan 10 tot 25 gram per kilo lichaamsgewicht per dag aan brokjes te geven. Hou het gewicht van je konijnen goed in de gaten.
Konijnen als huisdieren – Geuroverlast
De urine, de konijnenkeutels, de voeding, het hooi, het stro, enzovoort. De combinatie van deze stoffen zorgt voor een echte konijnengeur in huis. Niets mis mee, maar wel behoorlijk gênant wanneer u onverwacht volk over de vloer krijgt…
Bij konijnen die snel en hard bijten, kunt u stevige handschoenen aantrekken als u in het hok moet zijn. Dat beschermt uw handen, waardoor u zelf rustiger kunt bewegen, wat voor het konijn ook rustiger is. Laat een konijn dat bijtgedrag vertoont liever niet door kinderen verzorgen.
Houd je konijn ver weg van chocolade (giftig!), koekjes, ontbijtgranen, brood, yoghurt of ander 'menselijk' snoepgoed. Zout-, lik- en mineraalstenen kunnen ook schadelijk zijn, omdat ze te veel zout bevatten, wat tot nier- en blaasproblemen kan leiden.
* Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Konijnen hebben zelfgegraven holen en gangenstelsels met meerdere uitgangen, maar brengen veel tijd boven de grond door met voedsel zoeken, rennen en spelen. Ze eten vooral in de avond en ochtend. Midden op de dag rusten ze. Konijnen vinden het prettig om bij elkaar te liggen en elkaars vacht te verzorgen.
Het is voor veel konijnen niet goed om te veel wortel te eten. Er zit veel suiker in, en sommige konijnen krijgen hierdoor diarree. Een kleine wortel, of een paar plakken van een grote wortel per dag is voldoende. Geef liever winterwortel dan bospeen of waspeen.
Welke groenten mogen konijnen? Konijnen mogen best veel verschillende groenten eten.Andijvie, bloemkool, witlof, bleekselderij, komkommer en ook wortel(loof) kan prima gegeven worden.
Wij raden u aan om minimaal 1x per week het konijnenhok schoon te maken. Dit kunt u prima doen met wat water. Als de konijnen hun behoeften overal in het hok doen, kan het nodig zijn om het hok twee keer per week te verschonen. Dit geldt ook wanneer u meerdere konijnen heeft, want dit betekent meer uitwerpselen.
Konijnen kunnen hun vacht prima schoonhouden zonder dat ze daarvoor in bad moeten. In bad gaan geeft enorme stress voor konijnen en werkt absoluut niet ontspannend of verkoelend. Doe konijnen dus nooit zomaar in bad. De enige redenen om een konijn te wassen zijn medisch.
Doe azijn op de ingedroogde plasvlekken. Je kunt gewoon natuurazijn gebruiken. Een kwartiertje laten intrekken en je kunt het zo er afborstelen met een afwaskwast.
Zindelijk maken
Of je kan kiezen voor houtvezel, strokorrel of een bedekking op basis van papier. Omdat konijnen van nature ook erg schone dieren zijn, doen ze hun behoefte vaak al in een bepaalde hoek. Zet het bakje hier neer en doe er eventueel al wat oude keutels in.