Tot een centimeter of tien eten snoeken zoöplankton en macrofauna, daarna hoofdzakelijk vis. Naast andere vissen eten snoeken eigenlijk alles wat in het water zwemt en in hun bek past. Ook amfibieën, jonge vogels en kleine zoogdieren behoren tot de prooidieren.
Zijsloten, vaarten, baaien, eigenlijk alles wat vast zit aan het grote water zijn goede plekken. Zeker als hier wat planten groeien, of misschien zelfs tussen huizen in. Zeker in het koudere jaargetijde echt een topstek!
Snoeken zijn net als veel anderen vissen niet de hele dag actief. Je kunt daarom het beste gaan snoeken in de tijden dat ze wel actief zijn, namelijk 's morgens en in de namiddag tot avond. Rond het middag uur is de vis vaak vrijwel niet actief en hangt deze meer een beetje rond de bodem dan dat deze actief jaagt.
Tot de prooien van de snoek behoren vrijwel alle soorten witvis maar ook een roofvis als baars. Daarnaast zijn ze echte kannibalen.
Een gemiddelde snoek van 1m eet voor ongeveer 500gram vis per 3 dagen.” Al zit er geen snoek van een meter, vele kleinere exemplaren maken het wellicht nog erger.
De snoek en winter
Wanneer de watertemperaturen dalen, wordt onze mooie Esox Lucius weer kieskeuriger in wat zij wilt bijten. Door studies over het gedrag van de snoek is gebleken dat de watertemperatuur vrij weinig te maken heeft met het passieve gedrag van de meeste snoeken.
Ja, snoeken kunnen mensen bijten. Maar op enkele incidenten na komt dit over het algemeen nooit voor in Nederland. Een snoek is dan wel een roofvis maar de snoek eet geen mensen vlees. En gelukkig maar want snoeken hebben wel 700 vlijmscherpe tanden.
In het voorjaar, als de watertemperatuur langzaam begint te klimmen en de aasvis en dus ook de snoeken vaak het wat ondiepere water opzoeken heb ik het meest succes met dieptes van 3 tot 5 meter water onder de boot.
Dood aas op grote snoek
Volgens veel vissers kan je het beste grote snoek vangen met dood aas. De mannen gaan met dood aas aan de slag. Ze vissen met dobbers en loden deze zo uit dat de aasvis net boven de bodem hangt. Ze krijgen een mooie dikke snoek aan de lijn.
Maar hoe gevaarlijk is deze vis eigenlijk? Volgens snoekvisser Joost Kamminga eten snoeken echt geen mensen: "Nee, echt niet. Snoeken eten voornamelijk kleine vissen, kuikentjes. Waarschijnlijk heeft deze snoek zich in het nauw gedrongen gevoeld.
Vang je snoekbaars overdag of 's nachts? Snoekbaarzen zijn altijd actief! Dat bewijzen de sportvissers die lange dagen maken en op elk moment van de dag of nacht snoekbaars gevangen hebben. Anders dan de snoek, die tijdens rustperioden geen voedsel pakt, is de snoekbaars een vraatzuchtige en vooral nieuwsgierige rover.
De winter is voor het snoekvissen misschien wel een van de meest effectieve tijden van het jaar. Doordat de aasvis samen gaat scholen in grote groepen en de snoeken deze volgen, kan het zeer gemakkelijk zijn om veel en grote snoek te vangen.
REDEN 3 Glasogen
Deze roofvis schuwt het licht en zoekt het liefst de duisternis op. Dat is ook de reden dat de glasoog in het donker vaak ondieper komt te liggen. Door de unieke werking van de ogen kunnen hebben snoekbaarzen in troebel water of in het donker nog relatief goed zicht in tegenstelling tot baars of snoek.
Tip 1: Vis op de juiste plek
Je vindt snoekbaarzen niet zo maar in ieder water. In sommige wateren zit helemaal niets terwijl er in ander water juist een goede populatie te vinden is. Snoekbaarzen houden niet van licht dus ga niet vissen in helder water, want daar zal maar weinig snoekbaars zitten.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Karper vissen in oktober. In het najaar karper vissen vergt andere technieken dan in het voorjaar. De karpers gaan namelijk op zoek naar voedsel om de winter mee door te komen en door het hoge zuurstofgehalte in het water door de wind zijn de karpers veel actiever dan in april.
De beste stekken
Er liggen boten die in de winter bewoond worden en dus verwarmd zijn, ideaal voor een vis om bij in de buurt te liggen. Grote steigers of delen waar veel boten bij elkaar liggen zijn weer ideaal als schuilplaats voor zowel witvis als snoek.
De lengte werd bepaald op 1,82 meter. Als maximum-lengte voor de snoek speculeren de onderzoekers over een lengte van 1,90 tot 2 meter. Maar fragmenten van dergelijke reuzen zijn tot dusver nog niet aangetroffen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan. Het eerste punt kun je ondervangen door een stek te zoeken waar je vis mag verwachten.
In maart wordt snoekbaars bij een zachte winter en dito voorjaar zeer actief in voorbereiding op de paai. Shads doen het nu zeker, met wat wind, driftend en heffend. Na de gesloten tijd wordt het eind mei en kunnen we terug aan de slag. De maand die nu volgt is dikwijls de beste vang maand.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Snoekbaars vissen vanaf de kant doe je vooral met kunstaas shads. Je werpt de shad in, draait de lijn strak en draait hem met een aantal slagen van je vismolen naar je toe. Dan wacht je even om vervolgens weer met een aantal slagen van je vismolen de shad naar je toe te halen. Je kan hierbij ook je hengel wat bewegen.
Wat eet een snoek
Wanneer de snoek een prooi ontdekt heeft zal deze langzaam, zo onopvallend mogelijk, met zijn kop richting de prooi draaien. Hierna zal de snoek de prooi zeer langzaam benaderen gevolgd door een snelle sprint richting de prooi.
Hoe snel een snoek exact kan versnellen en zwemmen is onduidelijk, maar er zijn onderzoeken die erop duiden dat ze snelheden kunnen bereiken van 7 meter per seconde (omgerekend 25,2 km/h!).
In het gehemelte liggen heel veel scherpe tandjes. Hoeveel zijn dat er, denken jullie? (Antwoord: ongeveer 700). Ze wijzen allemaal iets schuin naar achteren. Als een prooivis eenmaal in de bek zit, is er geen ontkomen meer aan.