Het Voedingscentrum gaat ervan uit dat vrouwen gemiddeld 2000 kilocalorieën per dag moeten binnenkrijgen om op een gezond gewicht te blijven en mannen 2500. Het verschil ontstaat doordat mannen over het algemeen een snellere verbranding hebben dan vrouwen.
Als je 1 kg wilt afvallen, moet je dus 28 dagen lang 250 kcal minder eten dan jouw caloriebehoefte, die voor een vrouw dus gemiddeld 2.000 kcal per dag is. Wil je 2 kg afvallen in 28 dagen tijd, dan moet je dagelijks 500 kcal minder eten.
Zo zien 2000 calorieën er in eten uit
Zo mag je maar 7 bagels, 3 kaneelbroodjes of 3,8 Big Macs. In tegenstelling, van wortels moet je er 60 wegknagen om aan de 2000 calorieën te komen.
1 kilocalorie (kcal) is 1000 calorieën. We kiezen voor kcal als maat, omdat je anders hele grote getallen krijgt. Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
Hoeveel calorieën mag je per dag? Gezonde mannen hebben gemiddeld 2.500 kilocalorieën (kcal) per dag nodig, vrouwen 2.000. Letten op het aantal calorieën in voedingsmiddelen is dus absoluut belangrijk om overgewicht te voorkomen.
Heb je dagelijks (omdat je fanatiek sport of fysiek zwaar werk doet) 2700 kcal nodig voor een gezond gewicht? Dan zijn 1500 kcal per dag echt te weinig. Het eten van maximaal 1500 kcal per dag is daarom ook niet voor iedereen geschikt!
Meer spiermassa door sport
Ook kan het zijn dat je door veel te sporten meer spieren hebt gekregen. Spieren zijn zwaarder dan vet en daarom lijkt het alsof je minder snel afvalt. Val je niet (meer) af ondanks dat je gezond minder eet en voldoende beweegt, bezoek dan een diëtist voor persoonlijk advies.
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit.
In 1 grote (165 gram) banaan zit: 152 kcal energie. 0,5 gram vet. 0,2 gram verzadigd vet.
In de regel heeft een man 2200 calorieën per dag nodig en een vrouw 2000 calorieën per dag. Hoewel een dieet met 1000 calorieën in bepaalde situaties op korte termijn geschikt kan zijn, zijn 1000 calorieën veel te weinig voor de meeste volwassenen. Je zorgt met dit dieet dus voor een flink tekort aan calorieën.
Ga bij een energiebeperkt dieet uit van 1.800 kilocalorieën per dag voor mannen en 1.500 kilocalorieën per dag voor vrouwen. Deze kilocalorieën zijn een gemiddelde aanbeveling. Het kan zijn dat jij net iets meer of minder nodig hebt. Houd je gewicht daarom goed in de gaten.
“In dat geval wordt het tijd voor mijn schoonheidsslaapje!” Volgens het Voedingscentrum verbrand je 0,9 kilocalorieën per kilo / per uur. Als je dat vermenigvuldigt met je gewicht, weet je hoeveel kilocalorieën je per uur verbrandt. Met een gewicht van 70 kilo verbrand je dus 63 kilocalorieën per uur.
Ons gewicht is een optelsom van het aantal kilo vet, bot en spier en liters vocht in ons lichaam. Dit noemen we ook wel de lichaamssamenstelling. De samenstelling van jouw gewicht uit vet, bot, spier en vocht is persoonlijk, het is voor iedereen anders.
Meestal val je eerst af op de plek waar je het meeste lichaamsvet hebt. In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Lopen, fietsen of oefeningen op de crosstrainer zijn prima om buikvet te doen verdwijnen. Een volgehouden inspanning van een halfuur tot een uur is noodzakelijk. Voor wie ook nog werk wil maken van een strakke buik, is het niet voldoende een aantal kilootjes te minderen.
Je lichaam verbrandt steeds minder calorieën totdat er slechts zoveel calorieën worden verbrand als je verbruikt. Je bereikt een plateau waar je gewicht stagneert. Als je duurzaam wilt afvallen, raden wij je daarom altijd een gematigd calorietekort van 200 tot 500 calorieën aan. Als je tekort hoger is, krijg je honger.
Lege calorieën
,,Calorieën tellen zorgt er vaak voor dat je je echte honger- en verzadigingsgevoel negeert, twee signalen die je net wel moet volgen om op een gezonde manier af te vallen.'' En als het gaat om een voldaan gevoel, dan is wat je eet belangrijker dan hoeveel calorieën het bevat.
Daarnaast kan het lichaam inderdaad in een soort spaarstand gaan, adaptieve thermogenese genaamd. De ruststofwisseling draait hierbij op een lagere stand dan mensen die niet lijnen. Het lichaam spaart energie om met het 'voedselgebrek' om te gaan.