Sommige donkere stoffen moeten voor het strijken binnenstebuiten worden gedraaid, omdat donkere stoffen snel kunnen gaan glanzen wanneer ze worden gestreken. Ook kwetsbare prints of kleding met opdrukken zoals pailletten mogen alleen binnenstebuiten worden gestreken.
Delicate stoffen als kant en wol mogen niet in direct contact komen met het strijkijzer. Gebruik dus een vochtige doek als je deze stofsoorten strijkt. Zorg dat de doek vochtig is en niet kletsnat.
Zorg dat je zijde nog een beetje vochtig is of maak het vochtig alvorens je met het strijken begint. Kies voor de laagste temperatuur of kies voor de zijde-optie - mocht je strijkijzer deze hebben. Strijk op de binnenkant dus keer je zijden product binnenstebuiten.
Dit geldt bijvoorbeeld voor kleding van linnen, katoen en viscose. Alleen op lage temperatuur strijken (tot 110° Celsius. Dit is het geval bij de meeste synthetische stoffen zoals acryl, polyester of nylon. Dit kledingstuk niet strijken, omdat dit tot schade kan leiden.
Strijk binnenstebuiten
Kleding niet alleen binnenstebuiten wassen, maar ook binnenstebuiten strijken, voorkomt beschadiging aan stof, prints en opdrukken.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Je moet bijzonder voorzichtig zijn wanneer je wol strijkt omdat deze stof niet tegen grote hitte kan. Stel je strijkijzer in op de laagste temperatuur – de strijkzool moet lauw aanvoelen, niet heet. En gebruik ook hier de truc met de vochtige doek, net als bij het strijken van zwarte kleding.
Strijk eerst de binnenkant van het hemd en de buitenkant van de boord en de kraag. Om plooitjes te vermijden, strijk je altijd van de punt van de kraag naar het midden toe. Leg het platte stuk aan de achterkant glad op de strijkplank en strijk erover.
Doordat de vezels in textiel warm worden, verdwijnen kreukels. Maar als de vezels te warm worden, beschadigt de stof. Deze kan verbranden of gaan glanzen.
To strijk or not to strijk
Ja, natuurlijk kun je alles strijken, maar let op. Vroeger was alles een stuk eenvoudiger. Katoen, linnen, de materialen waren niet zo oneindig als nu. Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van kunstvezels.
150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur. Lage temperatuur (max. 110°): Erg delicate stoffen zoals zijde strijk je op de laagste temperatuur zonder het gebruik van stoom.
Zijde laten krimpen
Zijde is een erg fragiele stof, dus je moet extra voorzichtig zijn als je zijde wil krimpen. Stop je zijden kleding daarom in een waszakje voor je het in de wasmachine doet. Gebruik een mild wasmiddel, zoals Neutral vloeibaar wasmiddel, zodat je de vezels niet beschadigt.
Als je jurk al iets ouder is en je er echt netjes uit wilt zien vanavond is het een optie om een satijnen jurk te strijken. Leg het strijkijzer echter NOOIT direct op de stof. Gebruiken een tussen laag als een theedoek of bakpapier om een deel van de hitte van het strijkijzer op te vangen.
Staan er bolletjes in het strijkijzer? Dan mag het wel. Een bolletje betekent een lage temperatuur (110 graden), twee bolletjes een middelmatige temperatuur (150 graden) en drie bolletjes maximale warmte (200 graden). Strijk katoen op een hoge temperatuur terwijl de stof nog wat vochtig is.
De (figuur) coupenaden in de taille van een jasje, jurk, rok of broek strijk je naar middenvoor/middenachter, (dan loopt het kledingstuk mooi met de ronding van je figuur mee. Schouder coupenaad strijk je richting hals.
Leg een natte handdoek op de kreukels in je kledingstuk en druk het stevig aan met je handen. Je kleding moet daarna wel even drogen, maar de kreukels zullen wel verdwenen zijn. Katoenen en linnen kleding kun je 'strijken' in de droger. Door de kleding voor een kwartiertje in de droger te doen, verdwijnen de kreukels.
De gemakkelijkste manier om het wasgoed te strijken is als de was nog een beetje vochtig is. Als het te droog is, kun je het gewoon met een beetje water besprenkelen of met een vochtige doek vochtig maken. Tip: Als je het wasgoed in de droger laat drogen, kies je voor de instelling "strijkdroog".
Je strijkbout moet uiteraard schoon en glad zijn aan de onderkant. Kijk uiteraard even op het etiket hoe warm het kledingstuk gestreken mag worden. Heeft het strijkijzertje één stip dan moet je koud strijken, met twee stippen warm en met drie kun je het heet strijken.
Hoelang het duurt om een overhemd te strijken is vooral afhankelijk van hoe ervaren u bent. Als u pas net begint, kunt u verwachten dat het 10-15 minuten duurt om het goed gestreken te krijgen. Als u meer ervaren bent, zal het ongeveer 3 tot 5 minuten duren.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Wat kost het laten wassen en strijken van uw overhemd? Het laten wassen en strijken van een overhemd kost gemiddeld rond de €3,00 bij een stomerij. Deze prijs kan per stomerij iets afwijken, maar over het algemeen is een overhemd een van de goedkoopste kledingstukken om voor een opfrisbeurt naar de stomerij te brengen.
Bij het strijken van een T-shirt is het belangrijk dat je de strijkbout op de juiste temperatuur zet. In het kledinglabel van het shirt vind je de gewenste temperatuur. Stel het strijkijzer in en check de ingestelde temperatuur voordat je aan de slag gaat.
Verwarm je strijkbout (liefst met gladde zool) 5 minuten voor op de katoenstand (***) en zet de stoom uit. Leg de applicatie met de lijmlaag naar onder op de gewenste plaats en leg een schone, vochtige doek (bijvoorbeeld een vochtige theedoek) op de applicatie en pers (drukken met de strijkbout) zo een 20- 30 seconden.
Bij het strijken van een T-shirt met opdruk is het belangrijk de juiste temperatuur te kiezen. Strijk een T-shirt met een opdruk op een lauwe temperatuur en nogmaals strijk nooit over de print! Strijk eerst de beide kanten van de mouwen, trek daarna het shirt over de strijkplank en strijk de voor- en achterkant.
1. Stomen is minder schadelijk. De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.