Een elektrische cv ketel is nagenoeg onderhoudsvrij maar ook goedkoper om te installeren dan een gasketel of een warmtepomp. Elektrische ketels zijn stil, betrouwbaar en breed inzetbaar. Een elektrische cv-ketel slijt verder niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas.
Er zijn verschillende nadelen verbonden aan een elektrische verwarmingsketel: Elektriciteit is 2,6 keer zo duur als gas. De woning moet voorzien zijn van vloerisolatie, muurisolatie, dakisolatie en HR++ glas. Een elektrische ketel is pas echt rendabel in combinatie met zonnepanelen.
Hoewel u met een elektrische cv-ketel investeert in duurzame energie, zijn de korte termijn nadelen voelbaar. Zo is elektriciteit wel goedkoper is dan gas, maar is er in verhouding veel meer elektriciteit nodig om gas te vervangen.
Als we de elektrische cv-ketel vergelijken met een hr-ketel op aardgas, is verwarmen met elektriciteit op dit moment zeker niet goedkoper. Integendeel. Voor verwarming en warm water in een gemiddelde eengezinswoning komen de energiekosten met een elektrische cv-ketel veel hoger uit dan met een hr-ketel op aardgas.
Stroom is goedkoper dan gas, maar naar verhouding gebruik je meer stroom dan gas bij het verwarmen, waardoor het onderaan de streep niet zo heel veel verschil maakt. Wat wel verschil maakt is natuurlijk het energielabel dat van toepassing is, die duidt immers aan hoe zuinig een systeem is.
Met 4 makkelijke tips verwarm je je huis zonder te verspillen. Het kost je niets extra's, je hoeft alleen maar slim met de verwarming om te gaan. Houd deuren in huis dicht en zet de verwarming als je thuis bent een graadje lager dan nu. 's Nachts kan de thermostaat op 15 graden. Beste tip: isoleren!
Een gemiddelde woning heeft zonder elektrische verwarming al gemiddeld 12 panelen nodig. Tel daar nog 12 panelen bij op als je je hele huis met een elektrische warmtepomp verwarmt. En met een elektrische cv-ketel, heb je daar alleen al gemiddeld 50 panelen voor nodig.
Je betaalt in 2022 ongeveer 0,80 euro per kubieke meter gas en 0,15 euro per kWh stroom (inclusief energiebelastingen en btw). Voor gas is dat vrijwel hetzelfde als vorig jaar. Voor stroom is het zo'n 7 cent minder, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is.
Grofweg zijn er vier alternatieven: de warmtepomp, elektrische ketel, zonneboiler en biomassaketel. Let op: alle bedragen die hieronder worden genoemd zijn indicaties op basis van doorsneehuizen en -gebruik. Vind je vooral het milieu belangrijk? Dan is de warmtepomp het beste alternatief.
Met een elektrische cv-ketel is het mogelijk om je gehele woning te verwarmen net als met een 'gewone' cv-ketel op aardgas. Bij het overstappen op een elektrische versie zijn geen aanpassingen nodig aan het afgiftesysteem.
Een elektrische verwarmingsketel kan tot wel 15.000 kWh per jaar verslinden. Om een idee te krijgen van je verbruik, kan je elke m³ aardgas dat je verbruikt per jaar vermenigvuldigen met 8. Als je dus 2.000 m³ aardgas verbruikt dan mag je er van uit gaan dat je elektrische CV-ketel 16.000 kWh zal verbruiken.
Een elektrische cv ketel is nagenoeg onderhoudsvrij maar ook goedkoper om te installeren dan een gasketel of een warmtepomp. Elektrische ketels zijn stil, betrouwbaar en breed inzetbaar. Een elektrische cv-ketel slijt verder niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas.
Hoog rendement: de meeste warmtepompen hebben een gemiddeld rendement van COP 4. Dit wil zeggen dat een warmtepomp ongeveer 4 kWh aan warmte produceert per kWh elektriciteit dat het verbruikt. Laag energieverbruik: een warmtepomp verbruikt tot 5 keer minder dan een elektrische cv-ketel.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Wanneer je een elektrische kachel van 1000 watt een uur aanzet, kost dit met de huidige energieprijs €0,49 per uur aan verbruik. Een gemiddelde elektrische kachel heeft een verbruik van 2000 watt waarmee de kosten €0,98 per uur bedragen.
Elektrisch verwarmen is duurzaam en minder schadelijk voor het milieu. Zeker als je je eigen groene stroom opwekt of aangesloten bent bij een groene elektriciteitsleverancier zoals Coolblue Energie. De toekomst ligt dus bij elektrisch verwarmen.
Elektrisch verwarmen is dé verwarmingsmanier van de toekomst. Dit is met name te danken aan de manier hoe we tegenwoordig energie kunnen opwekken. Maar ook omdat in 2050 alle woningen in Nederland geheel energieneutraal moeten zijn. Per jaar +/- 64,7% van de energie in EU-huishoudens besteed wordt aan verwarmingen!
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Een vat verwarmen middels elektriciteit is kostbaarder dan op gas. Wanneer je met een lucht/water warmtepomp hetzelfde vat water verwarmt, zal dit 4 tot 5 keer minder energie kosten dan met een elektrische boiler.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Een budgetvriendelijke en praktische keuze is je oude gas- of mazoutketel vervangen door een condensatieketel. Je kan zo'n condenserende ketel ook combineren met een warmtepomp. Met zo'n hybride warmtepomp koppel je het hoge rendement van een condenserende ketel aan de groene, duurzame energie van een warmtepomp.