Zoals voor alle gevogelte is het belangrijk dat een kalkoengerecht altijd door en door gaar is om besmetting door ziekmakende bacteriën (zoals salmonella en campylobacter) te voorkomen.
Geen kernthermometer? Prik met een satéprikker of vleespen in dijvlees; het sap dat vrijkomt moet helder zijn. Is het sap nog roze van kleur, dan is de kalkoen nog niet gaar.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Kalkoen bevat erg weinig calorieën en enorm veel proteïnen. Bovendien is het vlees een ongekende bron aan ijzer. Wanneer je het eet met spinazie of andere ijzerhoudende groenten, wordt de ijzeropname dankzij de kalkoen zelfs geoptimaliseerd.
Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet. Kalkoenfilet bevat per 100 gram ook meer eiwitten dan kipfilet, dit is 21 gram tegenover 16 gram bij kipfilet.
Wat is rood vlees? Rood vlees betekent niet per se rauw vlees, ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd. Dat komt omdat het vlees er rood uitziet als u het rauw koopt, dat in tegenstelling tot kip, kalkoen of ander gevogelte.
Kalkoen heeft een vrij neutrale smaak die lijkt op kip. Daarom kan je hem met zowat alle groenten combineren. Tijdens de eindejaarsfeesten wordt er vaak fruit bij gegeven, zoals gevulde appeltjes met veenbessen. Kalkoen wordt ook vaak gevuld omdat het vlees zo lekker sappig blijft.
Kip valt altijd in de smaak! Het vlees is van zichzelf heel neutraal. Ook is het snel te bereiden en super mager. Als je het vlees van een kalkoen naast dat van een kip legt, dan valt op dat kalkoenvlees donkerder is: het bevat meer ijzer.
Kalkoenvlees is grover van structuur en droger dan kip.
Kalkoenvlees past uitstekend in een gezonde levensstijl. Gevogelte is over het algemeen erg mager en dat geldt zeker ook voor de kalkoen. Bovendien kenmerkt kalkoenvlees diverse gezonde eigenschappen en bevat het vele belangrijke voedingsstoffen.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Vooral wanneer voedsel te lang en te warm bewaard is, krijgen de bacteriën meer kans om een infectie te veroorzaken. Op rauw voedsel, zoals rauw vlees of rauw vis, zitten altijd wel bacteriën. De meeste van die bacteriën kunnen geen kwaad. Maar van sommige bacteriën kan je ziek worden.
Vlees uit één stuk van varken, zoals varkenshaas, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken blijft de meest veilige keuze.
De kalkoen is gaar zodra een kerntemperatuur van 74 ºC bereikt is. Dit meet je in het dikste deel van de dij – zorg dat je thermometer het bot niet raakt. Neem de kalkoen uit de oven en laat nog eens 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Prik dan even met een satéprikker of puntig mes in de kalkoendij. Het sap dat daaruit komt moet helder zijn. Dan is de kalkoen gaar. Is het sap nog roze van kleur, dan is ie nog niet gaar.
Dat kan alleen als het vlees vers en hygiënisch behandeld is. Biefstuk kun je rauw eten, maar kipfilet kun je niet rauw eten. Dat heeft te maken met de gevoeligheid voor bacteriën.
Laat het vlees een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie als het uit je oven of braadpan komt. Op die manier kunnen de vleessappen zich herverdelen en wordt je vlees extra sappig en mals. Gebruik altijd een scherp mes om het vlees te snijden.
Kruid de kalkoenfilets met peper, zout en de tuinkruiden. Bestrijk ze met olijfolie en grill ze goudbruin en gaar op de grillplaat. Draai na enkele minuten om, zodat beide kanten grillen.
Het geringe kalkoen aanbod bestaat hoofdzakelijk uit kalkoenfilet. Het is ongeveer twee keer duurder dan kipfilet.
Je kunt rekenen op 250 tot 350 gram kalkoenfilet per persoon.
Hoe lang kan ik de kalkoen bewaren in de koelkast? Een verse kalkoen kan bij maximaal 2 tot 3 graden Celcius +/- 3 à 4 dagen in de koelkast. Een gekruide kalkoen kan men meestal langer bewaren.
Drink je graag witte wijn, kies dan een rijke, boterige en houtgerijpte Chardonnay. Hou je van rood, ga dan voor een wijn met rijpe fruittonen en een vriendelijk karakter. Bijvoorbeeld Pinot Noir, Zinfandel, Merlot, blends uit de Rhône of Languedoc of een Beaujolais Cru.
De kalkoen (Meleagris gallopavo)
Van oorsprong is de kalkoen inheems in Noord- en Midden-Amerika waar de boskalkoen in het wild nog in bosrijke gebieden voorkomt en de bergkalkoen in bergachtige streken.