Een saunabezoek zorgt ervoor dat je bloedvaten helemaal gaan openstaan waardoor afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden en nieuwe bouwstenen naar de spieren worden aangevoerd. Bovendien activeer je ook de zogenaamde “heat shock proteïn” die de eiwitsynthese en dus je spierherstel bevordert.
Waarom koude therapie na het sporten? De bloedcirculatie in je lichaam wordt gestimuleerd door kou. Tijdens het nemen van een ijsbad gaat je bloed sneller stromen, wat een positief effect heeft op je hart. Daarnaast helpt het bij het herstel van de spieren en heb je minder spierpijn.
Kou, wind of tocht kan stijfheid of spierpijn veroorzaken. Ook kunnen frisse weersomstandigheden tot krachtvermindering leiden. Om het samentrekkingsproces van de spieren te laten plaatsvinden, moeten de hersenen een signaal afgeven, welke via de zenuwbanen in de spieren terecht komen.
Neem binnen dertig minuten na een zware training een ijsbad van tien tot twintig minuten. Of probeer wisselbaden waarbij koud en warm om de tien minuten worden afgewisseld (eindig met een ijsbad).
Als je lange tijd niet doucht na het sporten, kan je ook infecties oplopen. Schimmels groeien sneller in warme en vochtige omgevingen. Zweterige sportbeha's staan er dan ook om bekend dat ze schimmelinfecties onder en rond je borsten kunnen veroorzaken.
Koud water zorgt voor het stimuleren van je bloedcirculatie en zorgt er dus voor dat bloed beter wordt aan-en afgevoerd naar je spieren en organen. Ook voert je lichaam de afvalstoffen sneller af, je spieren herstellen makkelijker en de kans op onstekingen blijven zo klein mogelijk.
Spierpijn door een verstuiking, val, klap of trap
Bij dit soort spierpijn kan er sprake zijn van een spierkneuzing, ofwel een beschadigde spier. Door de kneuzing ontstaat een bloeduitstorting (blauwe plek). Hierdoor kan uw spier opzwellen (dik worden). Dat belemmert de beweeglijkheid van uw spier en veroorzaakt pijn.
Organen/spieren werken minder goed door de kou
Zolang uw lichaam tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Wanneer dit onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Met name de nieren, het hart, de stofwisseling en de spieren krijgen het zwaar te verduren.
Het is ook mogelijk om spierpijn te krijgen van de airconditioning. Als u voor langere tijd direct in de luchtstroom zit, kunnen uw spieren kou vatten waardoor u spierpijn krijgt.
Kou zorgt juist voor minder herstel en groei van de spieren
Hierdoor komen er stoffen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat er nieuw weefsel wordt aangemaakt zodat het lichaam de volgende inspanning beter aankan. Deze stoffen en spiereiwitten worden minder gemakkelijk aangemaakt in kou.
Koud douchen zorgt voor een verbeterde circulatie van je bloedsomloop. Dit is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, ook voor je sportprestaties en het herstel. Het zorgt ervoor dat essentiële voedingsstoffen en energie bij je spieren en organen terecht komen.
Allereerst zorgt het drinken van een glas warm water voor een betere bloedsomloop, wat ook een positieve invloed heeft op je spieren en zenuwen. Je spieren krijgen zo immers meer bloed en kunnen zich daardoor beter ontspannen. Met als bijkomend voordeel dat je minder snel spierpijn krijgt.
Om je doorbloeding te verbeteren kun je denken aan een massage, een warm bad of een sauna. Door de doorbloeding in het lichaam te stimuleren zal er meer en sneller bloed voorzien van zuurstof, zogenaamd zuurstofrijk bloed, door het lichaam heen worden gepompt. Dit zorgt voor sneller spierherstel.
Slaap is belangrijk voor het hele lichaam, ook voor het spierherstel! Een massage is een goed middel om het spierherstel te versnellen. De doorbloeding in de spieren wordt verbeterd, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Op deze manier draagt een massage bij aan snel spierherstel.
De piek van deze supercompensatie periode ligt tussen 48 en 96 uur, op 72 uur dus. Bij goed getrainde mensen, en met optimale voeding, ligt die piek dichter bij de 48 uur, bij minder getrainde mensen en lagere voedingskwaliteit ligt die dichter bij 96 uur.
“Blootstelling aan kou activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt de neurotransmitters endorfine in je bloed en bevordert adrenaline vrijlating in het brein.
Te weinig slaap
Die moeheid komt uiteraard door te weinig slaap. Dit kan zorgen voor een storing in het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt. Daardoor heb je het dus ook vaak koud als je moe bent. Ook je metabolisme is lager waardoor je lichaam minder goed op temperatuur kan komen.
In de meeste gevallen zijn koude voeten het gevolg van een slechte doorbloeding van de voeten en benen. Dergelijke stoornissen in de bloedsomloop kunnen verschillende oorzaken hebben: Aandoeningen: onvoldoende bloedtoevoer wordt vaak door vernauwde bloedvaten veroorzaakt.
Mensen met spierontsteking kunnen de volgende klachten ervaren: Spierzwakte, vooral in de grote spiergroepen. Moeite met het heffen van de armen. Moeite met opstaan of traplopen.
Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Met een warme douche voorkom je, dat je spieren te snel afkoelen en dat daardoor, de doorbloeding ervan minder wordt. Die doorbloeding is erg belangrijk, omdat het ervoor zorgt dat de afval producten in het lichaam snel worden weggevoerd uit de spieren. Bovendien kun je hiermee blessures voorkomen.
Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks koud douchen 29% minder vaak ziek worden (2). Of in ieder geval: ze meldden zich minder vaak ziek op het werk of op school. Aan het onderzoek deden ruim 3000 mensen mee.