Wanneer je veel “geeft” aan de ander(en) en meer bezig bent met anderen en onvoldoende tijd en ruimte neemt om te luisteren naar je eigen behoeftes en gevoelens, kun je de verbinding met jezelf kwijt raken. Je weet dan niet meer wat jij zelf wilt en nodig hebt. Dit kan een sterk gevoel van leegte en eenzaamheid geven.
Je probeert het anderen naar de zin te maken, vaak ten koste van jezelf, maar het brengt je geen voldoening. Je bent onzeker geworden en je hebt voortdurend bevestiging van anderen nodig. Je hebt soms het onwerkelijke gevoel dat je in een toneelstuk speelt. Je voelt je ondergesneeuwd en je komt niet meer uit de verf.
Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf. Door jezelf te lang te vergeten verlies je vaak de connectie met jezelf.
Maak tijd vrij voor jezelf
Als je meer verbinding met jezelf wil maken, is het vrijmaken van tijd voor jezelf een goed begin. Maak per dag 10 minuten vrij om iets te doen met jezelf. Ga mediteren, hardlopen, in bad, maak een wandeling in de natuur of iets anders wat echt bij je past.
Psycholoog John Kim vertelt dat wanneer je niet helemaal jezelf kan zijn in de relatie, dit de kans heel groot maakt dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn. "Als alles wat jou uniek maakt en wat je leuk aan jezelf vindt vervaagt, is het niet meant to be," vertelt hij.
Breng meer tijd met jezelf door om de persoon van binnen te leren kennen, zodat je je leven kan inrichten op een manier die beter bij jouw essentie past. Als je je eigenwaarde ziet en voelt, zul je anderen ook meer waarderen.
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.
Als je je gevoelens moeilijk kunt ervaren, is er vaak sprake van veel gedachten. Daar kunnen je gevoelens niet overheen komen. Er is een aantal methodes om ruimte te geven aan je gevoel. Je moet wel gemotiveerd zijn om te voelen, ook als er eerst wat minder prettige gevoelens voorbij komen.
De verbinding met jezelf herstellen is het opmerken van je lichaam, je gedachten en gevoelens en deze drie aspecten als eenheid benaderen. Dat wil zeggen dat je ervaart dat je niet alleen een lichaam hebt, maar ook het lichaam bent; het lichaam niet loskoppelen van het hoofd.
Maak tijd en ruimte voor elkaar
Zo kan je relatie verder verslechteren. Om diepere verbinding te voelen moet je echt tijd en ruimte maken voor elkaar. Neem regelmatig samen een middag vrij, of praat met elkaar, elke dag. Vertraag even, laat de boel de boel, en geef elkaar de volle aandacht.
Jezelf hervinden heeft grotendeels te maken met de durf om voor jezelf op te komen. Ga eens echt voor de dingen die jij leuk vindt. Stel, je hebt altijd al eens willen disco-rolschaatsen, maar je partner verklaart je voor gek. Stop dan met pleasen, maar ga naar die rolschaatsbaan!
Burn-out: Fysieke en/of mentale instorting (fase 12)
Er komt helaas niets meer uit je. Al je plannen zijn omgevallen. Het leven dat je hebt opgebouwd stelt niets meer voor. Je ziet de zin en het nut van het leven niet meer in en je kunt zelfs zelfmoordgedachten hebben.
Vooral als je de weg kwijt bent kan dit ervoor zorgen dat je vast komt te zitten. Dit maakt het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te gaan doen. Omdat er anders de mogelijkheid bestaat dat je in een burn-out terechtkomt. De beste manier om de weg terug te vinden is door je instelling te veranderen.
Wrijf je handen warm en leg ze op je hart: maak hiermee echt verbinding met je hart en voel de warmte van je handen door je hart. Laat je hart zich opwarmen en openen. Doe iedere ochtend even de intentie oefening: leg je handen op je hart, adem een aantal keer diep in en uit en voel wat je hart je wil zeggen.
Wat is verbinding? Verbinding is volgens schrijfster Brené Brown de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het gaat om kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
De eerste stap is je bewust worden van jouw emoties en ermee in contact leren zijn, of je ze nu als positief of negatief beoordeeld. Je kunt pas invloed uitoefenen als je je ervan bewust bent. Emoties komen en gaan als golven: ze dienen zich aan, bereiken hun piek en nemen vervolgens weer af.
Er zijn ook mensen die niet kunnen huilen. Ze hebben het nooit echt gekund of zijn er opeens mee gestopt na bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis. Als jij zo iemand bent en je hebt er verder geen last van. Niet druk om maken.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Hij wil nooit meer seks, zij klaagt over het dopje van de tandpasta, hij komt steeds later thuis van zijn werk en zij praat liever met haar vriendinnen dan met hem. Zo herken je de signalen van een slechte relatie. Volgens psychologen zijn er verschillende signalen die erop wijzen dat het niet goed gaat met de liefde.
Je merkt dat hij je regelmatig een lief berichtje stuurt, hij vraagt hoe je dag was en hoe het met je gaat. Als hij iets tegenkomt wat hem doet denken aan jou, dan laat hij dat weten. Kortom, speel jij een grote rol in zijn leven, dan investeert hij in jullie relatie.