In totaal zijn er vijf verschillende vaarbewijzen in Nederland. Je hebt twee klein vaarbewijzen voor de pleziervaart en drie groot vaarbewijzen voor zowel plezier- als commerciële vaart. Welk vaarbewijs je nodig hebt, hangt af van de lengte van jouw boot en waar je wilt gaan varen.
Groot Vaarbewijs B is in tegenstelling tot A iets beperkter. Ook dit vaarbewijs is een vaarbewijs dat verplicht is wanneer je beroepsmatig schipper bent. Alleen mag je met dit vaarbewijs niet op alle wateren varen en niet op de internationale wateren.
Klein Vaarbewijs 2
Dit vaarbewijs is geschikt voor dezelfde vaartuigen als Klein Vaarbewijs 1. U mag hiermee varen op: rivieren, kanalen en meren. de Eems/Dollard. de Waddenzee.
Groot vaarbewijs A
Soort schepen: Schepen met een lengte van tenminste 40 meter die gebruikt worden of bestemd zijn voor bedrijfsmatig vervoer. Passagierschepen (bedrijfsmatig vervoer van meer dan 12 passagiers) Sleep- en duwboten, met een lengte van tenminste 40 meter, die alleen worden gebruikt als pleziervaartuig.
Om met uw boot op zee te varen heeft u Vaarbewijs 2 nodig. Dit wordt ook wel Klein Vaarbewijs II genoemd. Met Vaarbewijs 2 mag u ook op de grotere wateren en kustwateren varen. Dit zijn dus grotere meren en de zee, zoals de Waddenzee, het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer en de Oosterschelde en Westerschelde.
Motorcruiser (motorjacht): de meeste cruisers zijn niet langer dan 15 meter en halen geen topsnelheid van 20 kilometer per uur. U heeft geen vaarbewijs nodig. Snelle motorboot: een snelle motorboot gaat al gauw harder dan 20 kilometer per uur. U heeft in dat geval een vaarbewijs nodig.
Vaarbewijs 1 is vooral theorie
Vaarbewijs 1 is 80% uit je hoofd leren en 20% rekenen en Vaarbewijs 2 is 80% rekenen en 20% uit je hoofd leren. Als je allebei tegelijk doet is de slagingskans aanzienlijk kleiner, al kan het natuurlijk wel. Het is alleen gewoon heel erg veel theorie om allemaal tegelijk te onthouden.
Met Vaarbewijs 1 mag u op rivieren, kanalen en kleine meren varen. Met Vaarbewijs 2 (Vaarbewijs 1 + Vaarbewijs 2) mag u ook op de grote wateren varen, zoals de Waddenzee, de Oosterschelde, de Westerschelde, de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, het IJmeer en het Markermeer.
Wanneer kun je zo het water op? Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Varen in Europa, let erop dat je in het bezit van het juiste vaarbewijs bent. Net als in Nederland is ook in het buitenland Vaarbewijs 1 geldig op de binnenwateren en Vaarbewijs 2 in de binnenwateren en op zee.
Voor het varen met de volgende typen schepen is een Groot Vaarbewijs vereist: Passagiersschepen, veerponten, veerboten, sleepboten, duwboten, schepen vanaf 20 meter.
Het mondeling examen mag men pas doen nadat men voldoende vaartijd heeft opgedaan. Voor het mondeling examen van het Diploma Schipper Binnenvaart geldt een vaartijd eis van 3 jaar. Per arbeidsjaar gaat men uit van maximaal 180 vaardagen. Dat komt dus overeen met 540 vaardagen.
Je merkt gelijk dat wij de prijswinnaar e-learning 2021 zijn voor de meest innovatieve software. Wij hebben ruim 2.500 officiële examenvragen in onze database, dat zijn ze nagenoeg allemaal. Als je ons leersysteem doorloopt slaag je 100% zeker. Snel Je Vaarbewijs werkt natuurlijk met de allernieuwste vaarregels 2021.
In principe mag je overal in Nederland varen zonder vaarbewijs.
En is dat vaartuig langer dan 25 meter en korter dan 40 meter? Dan heeft u een Groot Pleziervaartbewijs nodig. Voor het vaarbewijs moet u een examen afleggen. Met het Groot Pleziervaartbewijs mag u niet bedrijfsmatig varen.
Het klein vaarbewijs II is geldig op 'rivieren-kanalen-meren', Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde. Het klein vaarbewijs II is ook een International Certificate of Competence (ICC) inland and coastal waters.
Hoeveel pk's 20 kilometer per uur is, is niet zo te zeggen. Het materiaal waarmee de boot is gemaakt, de grootte, de vorm van het onderwaterschip en het onderhoud. Het heeft allemaal effect op de snelheid.
Dit vaarbewijs maakt het namelijk mogelijk de examens voor KVB1 en KVB 2 in een keer af te leggen. Dat scheelt nadrukkelijk in de kosten. Voor het examen van KVB 1 betaal je ongeveer 45 euro (44,45 euro). De toets voor het KVB2 kost bijna 53 euro (52,90 euro).
Hoelang moet je leren voor het vaarbewijs? De te bestuderen stof voor het examen Klein Vaarbewijs I lijkt op het eerste gezicht niet veel. Echter, de vele details die u moet kennen voor het examen vergen voor de meeste kandidaten minimaal 10 uur geconcentreerd leren.
Wat doe ik als er een vervaldatum op mijn vaarbewijs staat? Als u uw vaarbewijs voor 1 juli 2014 heeft gehaald, kan daar nog een vervaldatum op staan terwijl u geen medische situatie heeft. Ondanks deze vervaldatum is uw vaarbewijs onbeperkt geldig. Dankzij een wetswijziging is uw vaarbewijs onbeperkt geldig.
Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor: pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. motorboten korter dan 15 meter, die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water, hieronder vallen ook jetski's en andere typen waterscooters.
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-.
Lengte boot
Iedereen mag een zeilboot, roeiboot, waterfiets of kano besturen, mits deze kleiner is dan 7 meter. Hier zit geen leeftijd aan gebonden. Voor boten tussen de 7 meter en 15 meter geldt de eis dat de bestuurder minimaal 16 jaar is. Voor alle boten die langer zijn dan 15 meter heeft u een vaarbewijs nodig.
Ongeveer 33 km/uur, de snelheid is afhankelijk van veel factoren.