Schade aan de plasbuis komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, omdat de plasbuis van een man langer is. Het kan ontstaan door een val op de stang van de fiets (straddle injury) of iets anders hards. Ook kan het ontstaan bij een ongeval met letsel van het bekken (met soms ook schade aan de blaas).
Om plasbuisontsteking te behandelen, kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Deze medicijnen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Let op: zorg dat je de antibioticakuur altijd afmaakt, ook als de klachten al weg zijn.
Door een plasbuisvernauwing kunt u de volgende klachten krijgen: zwakke urinestraal. uw blaas niet leeg kunnen plassen. vaak moeten plassen.
Door vernauwingen van de plasbuis (ofwel urethrastrictuur) kunt u moeilijker plassen. U moet meer kracht zetten of het duurt lang voordat uw blaas leeg is. Plassen kan bij een strictuur een schrijnend gevoel geven en u kunt sneller een blaasontsteking krijgen.
Een plasbuisvernauwing wordt ook wel urethrastrictuur genoemd (plasbuis = urethra, strictuur = vernauwing). Een plasbuisvernauwing ontstaat door beschadiging van het slijmvlies waarmee de plasbuis is bedekt. Door deze beschadiging kan littekenweefsel ontstaan, waardoor de plasbuis vernauwt.
Schoon betekent dat u van tevoren uw handen goed moet wassen met water en zeep en het gebied rondom uw plasbuis goed reinigt met water. Ondanks dat u schoon werkt, voldoende drinkt en regelmatig ontlasting hebt, kan het toch voorkomen dat u een urineweginfectie krijgt.
Een vernauwde plasbuis komt meestal doordat het slijmvlies in de plasbuis is beschadigd. Bijvoorbeeld door een val, een operatie of een geslachtsziekte. Door die beschadiging ontstaat er littekenweefsel. Door dit littekenweefsel wordt de plasbuis nauwer.
Pijn bij het plassen en vocht uit je penis kan komen door een ontsteking van je plasbuis. Plassen doet pijn of voelt branderig. Er komt gele pus of helder slijm uit je penis ('druiper'). De oorzaak is meestal een bacterie: chlamydia of gonorroe.
Wat zijn de symptomen van plasbuisontsteking? De klachten beginnen meestal 1 tot 3 weken nadat je de ontsteking hebt gekregen. Vaak gaan de klachten vanzelf weer weg.
Plasbuisontsteking: behandeling
Na een antibioticakuur van ongeveer 2 weken ben je meestal van de infectie verlost. Je wordt niet immuun. Als je besmet bent, is het belangrijk dat je de mensen waarschuwt met wie je de laatste tijd seks hebt gehad. Zij moeten ook worden behandeld.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
De blaas kan dit prima zelf. Mee persen helpt niet, dit kan zelfs de plasbuis een beetje dichtdrukken. Als u klaar bent met plassen en er geen urine meer komt, dan kantelt u rustig uw bekken een aantal keer voor- en achterover.
Je plas lang ophouden hoeft niet schadelijk te zijn, zolang je blaas niet te vol zit. "Ga je je plas ophouden terwijl je blaas vol is en je een gevoel van aandrang hebt, dan gaat je bekkenbodem zich aanspannen. Dit kan klachten veroorzaken in de nieren of leiden tot infecties."
De oorzaak is meestal een bacterie: chlamydia of gonorroe. Je krijgt die bacterie door seks: het is dus een soa (seksueel overdraagbare aandoening). Soms zijn andere bacteriën of virussen de oorzaak. Dan is het dus geen soa.
Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet.
Wat merk ik bij een blaasontsteking (vrouw)?
Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten.
Wat merken mannen
Ongeveer de helft van de mannen met chlamydia krijgt klachten, bijvoorbeeld: Pijn of een branderig gevoel bij het plassen. Vocht uit de penis, vooral 's ochtends. Het is doorzichtig tot geelgroen van kleur.
Irritatie of pijn bij het plassen kan allerlei oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is een ontsteking van de blaas. Maar pijn bij plassen kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een chronisch overprikkelende blaas, een chronisch blaaspijnsyndroom (zogenaamde interstitiële cystitis) of blaaskanker.
Kenmerkende klachten van een urineweginfectie zijn pijn bij het plassen, klachten van aandrang en frequent kleine beetjes plassen. Soms doen zich bijkomende klachten voor zoals troebele en/of stinkende urine, koorts, bloed in de urine en pijn in de rug, flanken, onderbuik of genitaalstreek.
De meeste aspecten van het urinewegstelsel zijn vergelijkbaar bij mannen en vrouwen: het hoofdverschil is de lengte van de plasbuis; de plasbuis van de vrouw is gemiddeld 2,5 tot 4 cm, bij de man is de plasbuis gemiddeld 20 tot 25 cm lang.
Plasbuis bij de vrouw
Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina. Vrouwen hebben een korte plasbuis.
Regelmatig sap van cranberries drinken vermindert de kans op herhaalde urineweginfecties. Gebruik voedingssupplementen voor een goede algemene blaasfunctie. Zoals bijvoorbeeld BlaseCare. Dit is een voedingssupplement met unieke extracten van cranberry, D-Mannose en Vitamine C.
Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die 2-6 maal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Uw uroloog kan bepalen dat u vaker moet katheteriseren. Als de hoeveelheid achtergebleven urine 's ochtends èn 's avonds minder is dan 100 ml., mag u stoppen met zelfkatheterisatie na overleg met de uroloog. De techniek van zelfkatheteriseren Het zelfkatheteriseren gebeurt in staande houding.