De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen.
Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 en eventueel voor de zekerheid nog een extra keer op dag 11-13. In theorie is dit de juiste tijd, net als bij de mens zit er veel variatie in, wil je zeker geen loopsheid overslaan, ga dan langs de dierenarts om via onderzoek het juiste dek-tijdstip beter te bepalen.
tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar: dit noemen we de oestrus. Dit is dus de periode waarin ze kan na dekken of inseminatie drachtig kan worden. In deze periode, die zo'n 9 dagen duurt, worden reuen niet meer door de teef weggejaagd.
Meestal is een teef dekrijp tussen de 12e en 16e dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. We zien echter teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste bloedmonster genomen.
Oestrus: Dit is de eigenlijke 'loopsheid': de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is. Dit duurt zo'n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij.
De dag van de loopsheid zegt ons dus niets. De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden.
Een teef wordt ongeveer twee keer per jaar loops. Deze periode duurt ongeveer drie weken. Tijdens deze periode is de teef twee tot drie dagen vruchtbaar. Een loopse hond heeft een gezwollen vulva (dit is het uitwendige gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan) en er is een bloederige afscheiding.
De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren. Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend.
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal.
Pas nadat het bloed weer donkerder van kleur is geworden en pas daarna echt is gestopt is de loopsheid over en kan de teef niet meer drachtig worden.
Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.
Een dubbeldekking of dubbele dekking vindt plaats wanneer een teef tijdens haar loopsheid door twee verschillende reuen wordt gedekt. Het kan ook voorkomen dat zij met sperma van twee verschillende reuen wordt geïnsemineerd.
Om je hond te laten dekken, moet je haar eerst aanmelden op de Cupidog-site. Daarna kun je op zoek gaan naar een geschikte reu. Dier&Recht helpt je daarbij. Voor de dekking gaat de teef meestal naar het huis van de reu; dan is de kans dat ze hem toelaat het grootst.
Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
Een nest krijgen is voor een teef zeker niet zonder gevaren. De hond kan komen te overlijden tijdens of na de bevalling (door complicaties bij de geboorte, of bijvoorbeeld aan eclampsie als de pups er eenmaal zijn).
De dracht bij de hond duurt meestal 61 tot 65 dagen, maar je hond kan al een hele tijd drachtig zijn voor je iets van fysieke veranderingen merkt. Er is geen zwangerschapstest voor honden die je zelf thuis kan doen, dus je zal alert moeten zijn op de gangbare tekenen dat je hond drachtig is.
Duur van de dracht bij de hond
Er is een grote variatie in de lengte van de dracht. De drachtlengte kan variëren van 56 tot 67 dagen, meestal vindt de bevalling rond de 63e dag plaats. Over het algemeen geldt dat grotere rassen ook grotere nesten krijgen en een kortere drachtperiode hebben.
In de werpkist
Op de bodem van de werpkist leg je best iets dat niet te hard schuift. Ideaal is golfkarton. Hier hebben de pups grip op en het is niet giftig. Neem je kranten, dan kan je er best een goed wasbaar deken overleggen.
Een loopse teef is vaak wat onrustig, afgeleid en een beetje humeurig. Ze zal ook vaker kleine plasjes laten tijdens het uitlaten om haar geur te verspreiden. Vaak is de eetlust van een loopse teef ook wat minder. Loopsheid uit zich bij iedere hond anders.
Tijdens de loopsheid zijn sommige teven wat knorrig. Anderen zijn weer heel stil en hebben buikpijn. En weer anderen gaan heel slecht eten.
Niet alleen reuen, maar ook veel teven vinden de loopse teef nu interessant ruiken. Deze periode duurt vier tot vijftien dagen.
Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider. Een zaadcel leeft gemiddeld 2 tot 3 dagen in het lichaam van de vrouw. Het zaad heeft ook tijd nodig om naar de eileiders te 'zwemmen'.
Reuen en teven kunnen haast altijd goed samen. De dames zijn vrijwel altijd de baas over reuen, al zijn er uitzonderingen. Dat geldt trouwens voor alles wat we hier schrijven: het gaat niet om vaste wetmatigheden die altijd waar zijn, maar om de grootste gemene deler.
Ja hoor, dat kan best. Over het algemeen worden teefjes ieder half jaar loops, maar er zijn er genoeg die vaker of minder vaak loops zijn. Een teefje laat zich alleen dekken op haar hoogte punt. de vulva zwelt op.