Wat gebeurt er als je niets doet? Tegenwoordig mogen leveranciers energiecontracten niet meer stilzwijgend verlengen. Je contract vervalt na de einddatum in een contract voor onbepaalde tijd. Dit doorlopende contract kun je – met in acht neming van de opzegtermijn – ieder moment kosteloos kunt opzeggen.
Einddatum energiecontract
Als de einddatum van je huidige vaste contract nog langer dan 2 maanden loopt, adviseren wij je om te wachten met het afsluiten van een nieuw contract. Wanneer je te vroeg overstapt kan je huidige energieleverancier je een opzegboete voor vroegtijdige contractbreuk in rekening brengen.
Let goed op de einddatum van uw contract
We raden u aan om ongeveer 6 tot 8 weken vóór afloop van het contract over te stappen, waarbij de nieuwe leverancier automatisch uw oude contract opzegt. Energieleveranciers mogen de einddatum van uw huidige energiecontract niet meer met elkaar delen.
Je kunt je huidige contract automatisch laten omzetten in een variabel contract of je stelt zelf een nieuw vast energiecontract samen bij je huidige energieleverancier. Een andere mogelijkheid is overstappen naar een andere energieleverancier.
Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van december 2023 blijkt dat vaste contracten op dit moment goedkoper zijn dan variabele contracten. "Vaste contracten met een looptijd van 2 of 3 jaar zijn de afgelopen maand ca. 5% goedkoper geworden en zijn momenteel het goedkoopst", aldus toezichthouder ACM.
Een vast contract biedt meer zekerheid en is op dit moment ook goedkoper dan een variabel energie contract. Op dit moment betalen huishoudens voor de eerste 1200 kuub gas maximaal 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2900 kWh stroom 40 eurocent per kWh. Op 1 januari 2024 loopt het prijsplafond voor energie echter af.
De energieleverancier die het best uit deze score komt, wordt tot 'De Beste Energieleverancier' bekroond en ontvangt de Gaslicht.com Award. In 2023 is Greenchoice door overstappers en Gaslicht.com uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil dat huishoudens per 1 januari 2023 weer een vast energiecontract kunnen afsluiten. Om dat te bereiken moeten wel de regels voor het opzeggen worden aangepast. Nu kun je een vast energiecontract nog voor 100 euro afkopen als deze binnen 1,5 jaar afloopt.
In 2024 gelden prijzen uit het energiecontract
Door het prijsplafond voor energie kregen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Dit was bedoeld om mensen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Per 1 januari 2024 betaalt u weer de tarieven zoals die in het contract met uw energieleverancier staan.
Vanwege de onzekere situatie op de energiemarkt bieden de meeste energieleveranciers momenteel geen contracten aan met een vaste looptijd. Wie wil overstappen, komt daardoor automatisch op een variabel stroom- en gastarief uit.
Kies je voor een energiecontract van 3 jaar? Dan liggen de tarieven vaak nét ietsje hoger dan bij een 1-jarig contract. Het voordeel: je hebt zekerheid op de lange termijn. Dus als je van zekerheid houdt, is het verstandig je energieprijs voor 3 jaar vast te zetten.
Met een variabel contract weet je niet hoeveel je gaat betalen. Als de energie duurder wordt, ga je met een variabel contract voor elke kWh elektriciteit of elke m3 gas meer betalen. Maar als de energieprijzen dalen, gaat jouw maandelijkse nota ook omlaag. Terwijl je bij een vast contract evenveel blijft betalen.
De meeste energieleveranciers hanteren een opzegtermijn van 30 dagen. Daarom raden wij je aan om minimaal 6 weken voor de gewenste overstapdatum over te stappen. Je hoeft niet bang te zijn dat je zonder stroom of gas komt te zitten. Zodra de gehele overstap is afgerond, stopt je vorige leverancier met energie leveren.
Verwachting energieprijzen in 2024
Dit is heel erg gunstig voor de verwachtingen van de energieprijzen voor dit jaar. De prijs is nu stabiel rond de €30-€35 per mWh. Dat is alsnog hoger dan vóór de energiecrisis, maar flink lager dan vorige jaren. De stabilisering lijkt goed te zijn doorgezet.
Aan het eind van je contract met vaste looptijd, krijg je meestal een aanbod om te verlengen. Als je daar niet op in gaat, ga je automatisch over op een contract voor onbepaalde tijd dat maandelijks opzegbaar is.
De prijs van energie verandert vaak. In 2021 en 2022 steeg de energieprijs flink. Dit als gevolg van een toegenomen energievraag na de pandemie en de oorlog in Oekraïne. In 2023 stabiliseerden de prijzen weer.
Driejarige contracten zijn minder aantrekkelijk, behalve voor wie veel waarde hecht aan zekerheid op de langere termijn. En het hangt er vanaf hoeveel zekerheid u wilt of een vast contract van 1, 2 of 3 jaar voor u de beste keuze is. Kiest u voor een contract voor drie jaar, dan betaalt u meestal een hoger tarief.
Zo oordeelde ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM): “Het zomaar stoppen of aanpassen van een energiecontract met vaste tarieven is niet toegestaan.”. Ondanks de hoge prijzen moeten beide partijen zich dus gewoon houden aan het afgesloten contract.
De contracten van Eneco kennen de laagste vaste kosten, terwijl de kosten bij een driejarig contract bij Essent of Vattenfall aanzienlijk zijn: afgerond 18 euro of 19 euro per maand. Alleen stroom? Dan zijn de leveringskosten de helft lager dan hierboven.
Eneco, Essent, Greenchoice, ENGIE en Vattenfall zijn de 5 grootste energieleveranciers van Nederland.
Alle energie die wij opwekken is 100% groen en herleidbaar. Wij geloven in een duurzame toekomst, daarom maken we bij het opwekken van onze energie alleen gebruik van duurzame herleidbare bronnen. Door al deze duurzame energiebronnen kunnen wij je voorzien van groene, goedkope energie.
Essent behoort wel bij één van de voordeligere energieleveranciers, dit komt door de combinatie van duurzame en niet duurzame energie. Vergelijk de leveranciers van zakelijke energie met elkaar om de beste keuze te maken.