Je bent vaak geneigd om je kindje veel rust te geven en dus weinig prikkels. Op korte termijn heeft dit goed effect. Maar op langere termijn is het belangrijk dat je kindje prikkels krijgt aangeboden worden. Dit moet alleen wel rustig en gedoseerd zijn.
Je baby is 'onderprikkeld' en heeft te weinig prikkels.
Dat is een behoorlijk saaie omgeving. Ook baby's die ontzettend veel in de box liggen (en met wie maar weinig gespeeld wordt), kunnen onderprikkeld raken.
Onprettige prikkels
Maar van bijvoorbeeld zachtjes neuriën of praten wordt je baby juist rustig. Fel licht of felle kleuren kunnen extra prikkelen. Kies voor zacht licht en zachte kleuren en vermijd drukke prints en patronen. De geur van mama heeft een kalmerend effect.
Een onderprikkeld kind kan bijvoorbeeld heel druk zijn doordat het actief op zoek gaat naar prikkels. Het verschil is echter dat een onderprikkeld kind vaak druk doet uit enthousiasme; het wil meer.
Rust, veiligheid en routine
Geef hem niet te veel speelgoed. Een paar stuks volstaan, en je kan van tijd tot tijd afwisselen. Als je zelf rustig bent, dan zal je baby zich ook meer op zijn gemak voelen. Kalmeer je kleintje door hem in je armen te houden, dicht tegen je aan.
De baby kan erg gevoelig zijn voor geuren, geluiden, smaken en reageert hier soms heftig op. Wanneer de baby leert praten, kan hij gelijk al woorden van drie- of meer lettergrepen zeggen. De baby heeft al vroeg veel begrip voor gesproken taal. Het kindje heeft een erg duidelijke eigen wil.
Onderprikkeling valt gewoon ook minder op: de persoon is weinig actief (passiviteit) en heeft moeite met het beginnen en/of afmaken van activiteiten (lage motivatie). De persoon kan zich moe, futloos, leeg, eenzaam, wanhopig en/of doelloos voelen.
Ze raken gemakkelijk overprikkeld en geagiteerd. Ze werken graag in hun eigen tempo en volgens hun eigen systeem. Ze voelen zichzelf vaak 'anders', minderwaardig en vlug beschuldigd. Ze voelen stemmingen en emoties van anderen sterk aan (en nemen ze vaak over).
Barbara de Leeuw beschreef hoe onderprikkeling ertoe kan leiden dat iemand zijn gezondheid verwaarloost (omdat je de pijn niet voelt), zindelijkheidsproblemen heeft (omdat je de aandrang niet voelt), een lagere opleiding doet dan wat hij of zij aankan, met alle gevolgen voor het werkplezier en inkomen later.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Je kunt een baby niet 'te veel' knuffelen, zolang je rekening houdt met de behoeftes van je kindje. Lichamelijk contact is heel belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Ieder kind (of eigenlijk mens) heeft een aantal basisbehoeftes.
Wat is overprikkeling? Prikkels zijn stukjes informatie die je via je zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen, proeven) binnenkrijgt. Deze prikkels worden pijlsnel door jouw brein verwerkt, maar als dit niet (meer) lukt raak je overprikkeld.
De gevolgen van een trauma tijdens de zwangerschap of geboorte lopen uiteen. Soms zijn gevolgen al direct zichtbaar bij het pasgeboren kindje. Voorbeelden hiervan zijn veel en lang huilen, erg aanhankelijk zijn, eet- of slaapproblemen, problemen met slikken, darmkrampen, overstrekken, onrust en een voorkeurshouding.
Oververmoeidheid herkennen
Wrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap.
Met stress kun je minder goed zorgen en reageren op wat je baby nodig heeft. Hierdoor ervaart je baby ook meer stress en beleven jullie samen minder plezier. Als de stress langdurig aanwezig is, kan dit leiden tot huilgedrag van de baby. Langdurig huilende baby's (huilbaby's) verhogen de stress nog meer.
Herkennen van emoties en gevoelens
Het erkennen van emoties en gevoelens is voor mensen met autisme erg lastig. Een hooggevoelig persoon voelt stemmingen en emoties juist goed aan. Dat geldt ook voor het waarnemen van onbewuste signalen, zoals lichaamstaal. Mensen met autisme gaan af op wat je ze vertelt.
Wat is het verband tussen hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid? Volgens een onderzoek van professor Elke van Hoof is 87% van de hoogbegaafde volwassenen ook hoogsensitief. Andersom is dat niet zo, 10% van de hoogsensitieve mensen is ook hoogbegaafd.
HSP kenmerken
De belangrijkste kenmerken zijn een grote opmerkzaamheid, prikkelgevoeligheid en diep nadenken. Daarnaast kan je merken dat je kindje regelmatig angstig is over gebeurtenissen die zich eerder hebben afgespeeld, snel schrikt en behoefte heeft aan regelmaat en harmonie.
Bij een prikkelverwerkingsstoornis is het signaal van één of meerdere zintuigen te zwak of juist te sterk, waardoor de informatie niet goed of rommelig binnenkomt. Dit kan nadelige gevolgen opleveren voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, omdat het kind zich anders zal gedragen dan andere kinderen.
Bij overprikkeling komt er een te veel aan informatie binnen die niet goed gefilterd kan worden door je hersenen. Onderprikkeling ontstaat wanneer diezelfde informatie simpelweg minder tot niet tot je doordringt. Het vervelende van onderprikkeling is dat het vaak niet door anderen opgemerkt wordt.
Veel aandacht voor de omgeving, rondkijken en hoofd draaien, observeren veel. Er is snel sprake van oogcontact. Al snel een eerste lach laten zien, andere zullen zeggen dat het een stuipje is maar jij als ouder weet wel beter. Heeft minder slaap nodig dan andere baby's.
Een drukke baby:
is heel alert. is vlug van slag. heeft vaak geen duidelijk slaap- en eetritme. slaapt vaak moeilijker in en wordt 's nachts vaker wakker.
Beweging is goed voor de ontwikkeling van je baby, dus speels zwiepen met armen en benen is niets om je zorgen over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken.