Bij te lang koken zal de pectine, die in de geleisuiker zit opnieuw vloeibaar worden. Na hoogstens zeven minuten moet de jam klaar zijn. Als dit niet lukt, omdat er bijvoorbeeld te veel water in de vruchten aanwezig is, begint er na 20 minuten een nieuwe geleringsfase.
Breng aan de kook en laat op laag vuur 25 tot 30 minuten al roerend koken tot de jam 105 graden Celsius is. Je kunt dit controleren met de keukenthermometer.
Als de jam daarentegen keihard is, betekent dit dat je te ver bent gegaan en te lang hebt gekookt. Je kunt proberen een beetje water toe te voegen om het te verdunnen, maar bedenk dat je na het te lang koken van een jam niet echt die verse fruitsmaken terugkrijgt .
Niet helemaal schone potten en/of deksels kunnen de boosdoener zijn. Of ingrediënten – zoals verse kruiden – die ongekookt op het laatste moment worden toegevoegd. Te weinig suiker, te warm bewaard of te kort gekookt na het toevoegen van suiker, kunnen ook zorgen dat een jam of gelei gist.
Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld potten met schroefdeksel of weckpotten.
Breng de jam opnieuw aan de kook, voeg opnieuw geleisuiker toe en doe je jam weer in schone potten. Te dunne jam kan je natuurlijk ook gebruiken als saus voor een toetje of verwerk het in taarten of cake.
Te dunne of te dikke jam
Breng dan de jam opnieuw aan de kook, voeg wat geleipoeder toe en doe het weer in potten. Je kunt de dunne jam ook als saus in de yoghurt gebruiken of verwerken in een taart of in ander gebak. Dat kost minder moeite.
Het mengsel moet stollen tot een bolle druppel.Het moet meegeven, rimpelen, wanneer je het zachtjes met de top van je vinger indrukt. Is dat het geval, dan is de jam klaar.
Jam maken met chiazaad
De beste verhouding van fruit tot chiazaad is twee kopjes fruit tot twee eetlepels chiazaad. Begin met deze verhouding, en als je fruit erg sappig was of je wilt een dikkere consistentie, roer er dan meer chiazaad doorheen , één theelepel per keer.
Het toevoegen van citroen- of limoensap heeft 2 voordelen: Het heeft een hoog pectinegehalte en helpt daardoor je jam te stollen. Het zure, frisse sap is een goede tegenhanger voor de grote hoeveelheid suiker.
Smelt jam in de magnetron en bestrijk er een versgebakken pondcake of koekjes mee . Het voegt smaak toe en zorgt ervoor dat de gebakken goederen langer vochtig blijven. Smelt jam en bestrijk er gehaktbrood, ham of geroosterde groenten mee, of gebruik de hele pot in Amanda's Chicken Cherries Jubilee. Voeg overgare jam toe aan roergebakken groenten.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
Wees voorzichtig met het toevoegen van pectine, want als u teveel pectine toevoegt, wordt het mengsel te stevig en dit is niet meer te verhelpen. Voeg dus altijd minder toe dan u nodig acht en test de stevigheid. Voeg indien nodig meer toe.
1) De schoteltest
Zodra je denkt dat je jam het stolpunt heeft bereikt of is ingedikt, schep je een beetje jam op de koude plaat en kantel je deze verticaal zodat de jam eruit loopt . Je mikt op een langzame daling, niet op een vloeibare bende. Als het langzaam loopt, is het uitgehard!
Bij de Minut geleisuiker gebruik je een verhouding van 1 kg fruit op 1 kg Minut Geleisuiker. Bij de Extra Fruit Geleisuiker heb je voor 1 kg fruit, 500 g Extra Fruit Geleisuiker nodig, en bij de Maxi Fruit Geleisuiker volstaat 1500 gr fruit voor 500 gr Maxi Fruit Geleisuiker.
Het is belangrijk om het vuur laag te houden, zodat de suiker oplost in plaats van dat het smelt en aan de pan blijft plakken. Breng het fruitmengsel snel aan de kook (wanneer de bubbels niet tot bedaren kunnen worden gebracht door met een lepel te roeren). Kook 3-5 minuten tot de jam het stolpunt bereikt.
Voeg pectine toe .
Klop een eetlepel pectinepoeder (bij voorkeur de variant zonder suiker) in de pan met kookjam. Test de dikte en voeg indien nodig nog een eetlepel toe.
Wat wel opvalt is dat chiazaadjes vocht absorberen en als verdikkingsmiddel werken . Voor veganisten en mensen die om welke reden dan ook geen eieren kunnen eten, is het een groot voordeel van chiazaadjes dat ze als vervanger voor eieren gebruikt kunnen worden.
Gebruik maïzena.
Eén ding om in gedachten te houden met maïzena als verdikkingsmiddel is dat het de jam een beetje troebel of melkachtig maakt . Meng maïzena met water tot een papje en voeg het toe aan het jammengsel. Breng het aan de kook en de jam zou bijna onmiddellijk dikker moeten worden.
Laat ze minstens 5 minuten ondersteboven staan nadat je ze gevuld had. Je kan ze ook ondersteboven volledig laten afkoelen. Op deze manier worden de bokalen vacuüm afgesloten wat voor langere houdbaarheid van de confituur zorgt.
Is je confituur te lopend?Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vleeswaren die er raar uitzien of niet goed ruiken.
Dun is niet nodig
maar je moet wel eerst nakijken of het al lang genoeg gekookt heeft: beetje jam op een schoteltje laten afkoelen, loopt het er niet meer af, dan is het goed. En inderdaad met geleisuiker. Kun je er ijs van maken, aardbeienyoghurtijs is erg lekker.
Als het niet is gestold, had het meer kooktijd nodig. Je kunt het opnieuw koken . Je moet de marmelade in de schone pan gieten en het sap van een citroen toevoegen.
Om te testen of jam dik genoeg wordt, kun je tijdens het koken een druppeltje jam op een koud schoteltje of metaal laten vallen. Wacht een minuut en houd dan het schoteltje scheef. Als de druppel zich met moeite verplaatst, is de jam stroperig geworden en klaar om in de potten te doen.