Nederlanders eten per persoon elk jaar bijna 200 eieren. Dat zijn voor het overgrote deel kippeneieren. Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren vaak gegeten.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Verse eieren of bedorven eieren
Dan is er een heel makkelijk trucje! Vul een glas water en leg het ei erin. Zakt het ei naar de bodem, dan is het ei vers. Wanneer het ei boven komt drijven dan is het ei niet meer vers of meerdere dagen bebroed en kun je 'm beter niet meer eten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Hardgekookte of hardgebakken eieren zijn volledig veilig. Zowel het eiwit als de dooier moeten volledig gestold zijn. Een zachtgekookt ei of een spiegelei zijn daarentegen niet veilig. Omdat de salmonellabacterie zich ook op de eierschaal kan bevinden, is een goede hygiëne in de keuken onontbeerlijk.
Een besmetting met de bacterie Salmonella hoeft in principe niet not grote problemen te leiden. Een ei dat besmet is met de bacterie kan alleen problemen veroorzaken als het niet wordt verhit. Dit komt doordat Salmonella bacteriën een normale bereiding van een ei (bakken of koken) niet overleven.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
Eieren van loslopende weidekippen bevatten beduidend meer van gezonde Omega-3-vetzuren, waaronder DHA (3)(3a), maar ook vitamine E en CLA. De Omega 3-vetzuren zijn sterk ondervertegenwoordigd in ons voedingspatroon, maar zijn zeer belangrijk voor onze totale gezondheid.
Een half ei per dag zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes. Dit komt door het hoge cholesterol gehalte waardoor je bloedvaten kunnen dichtslibben. Per dag mag je maar 300 mg cholesterol binnenkrijgen, een groot ei bevat al 200mg en daarnaast veel verzadigd vet.
Hoeveel eieren per week of per dag? Volgens de officiële richtlijnen van de voedingsdriehoek kunnen gezonde personen gerust tot 6 eieren per week eten.
In eieren van kippen uit je eigen tuin zitten meer dioxines, PCB's en DDT's. Dat zijn insecticiden. Inspecteur Decaluwé heeft pas nog berekend dat een legkip je zo'n 100 euro kost per jaar. Maar als je je eigen eieren eet in plaats van er te kopen in de supermarkt, kan je wel 150 euro per jaar besparen.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Eieren passen heel goed in een PuurGezonde voeding, ze zitten namelijk vol met eiwit, mineralen en vitamines. Goed voor je, ongeacht je leeftijd! Zo zitten er veel voedingsstoffen in die je lichaam goed kan gebruiken, denk aan mineralen als ijzer, fosfor, seleen en zink.
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Vooral een gekookt ei schijnt wonderen te verrichten voor je maag. Dat komt omdat een gebakken ei meer vet bevat door de olie. Een ei zou helpen tegen misselijkheid en zelfs maagzuur kunnen voorkomen. Eet er alleen niet te veel van, want eieren kunnen helaas ook een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Verlaagt de bloeddruk – peptiden in het ei helpen een hoge bloeddruk te verlagen. Eiwitrijk – een ei bevat 6 gram eiwitten. Omega 3 – eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren, een voedingsstof dat goed is voor je hart.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Wanneer je allergisch bent aan eieren zal je immuunsysteem reageren op bepaalde eiwitten (allergenen) die aanwezig zijn in eieren. Hierdoor worden typische allergische reacties veroorzaakt zoals maag- en darmklachten, eczeem en in het meest extreme geval anafylaxie.
Er zijn twee manieren om gekookte eieren te bewaren. Een ongepeld (hard)gekookt ei is vier dagen tot een week houdbaar in de koelkast. Zijn de eieren al gepeld? Bewaar de eieren dan in een schaal met water maximaal een week in de koelkast.
Cuticula: vernuftige bescherming
Die cuticula beschermt het ei tegen uitdroging en zorgt ook dat bacteriën van buitenaf niet door de eierschaal kunnen dringen. Dat fijne beschermlaagje, dat verwijder je wanneer je eieren wast. En dat is precies de reden dat het wassen van eieren in Europa niet is toegestaan.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar.Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de ei test doen met een bak met water.