Daarnaast is er verf op terpentinebasis. Dit wordt ook wel terpentinegedragen-verf of alkydverf genoemd. In plaats van water wordt er gebruik gemaakt van terpentine om dit product te verdunnen. De verf bevat meer schadelijke stoffen en is daarom ook meer schadelijk voor zowel jouw gezondheid als voor het milieu.
Waar moet je op letten als je terpentinebasis verf binnen koopt? Als je verf op terpentinebasis koopt moet je er rekening mee houden dat de verf vergeelt. Dit gebeurd alleen als je een wit of een tint uit wit koopt bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9016. Sommige verffabrikanten hebben een oplossing voor het vergelen.
Of je nu moet kiezen voor een verf op waterbasis of juist op terpentinebasis hangt dus af van de toepassing. Over het algemeen kun je dus aanhouden dat wanneer je binnen verft dat je dan het beste verf op waterbasis kunt kiezen en wanneer je buiten verft juist voor verf op terpentinebasis.
Je kunt een watergedragen verf over een verflaag op terpentine basis aanbrengen. Allereerst goed ontvetten en schuren, en vervolgens een hechtprimer op waterbasis aanbrengen voor een goede hechting. Daarna kan je 1-2 lagen aflakken met een watergedragen verf.
Voordelen van verf op terpentine basis is:
makkelijk verwerkbaar. mooie glansgraad. uitstekende vloeiing. langere doordroging.
Buitenlak is meestal op basis van terpentine, maar er bestaat ook buitenlak op waterbasis (ook wel 'water gedragen' buitenlak of 'acrylverf' genoemd).
Dit type verf zal niet reageren met oplosmiddelen zoals terpentine of alcohol. Je kunt deze verflagen herkennen aan het grote waterabsorberende vermogen.Als de verflaag vochtig wordt, zal je zien dat de verflaag donkerder wordt.
Over het algemeen kun je verf in een blik tot 2 jaar bewaren. Verf op terpentinebasis gaat het langst mee, deze verfsoort kan zelfs tot 3 jaar goed blijven. Een andere vraag is hoe lang je muurverf kunt bewaren. Muurverf is verf op waterbasis en dit soort verf kun je in het gunstigste geval ongeveer 2 jaar bewaren.
Gemiddelde droogtijden verf
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
Ja, je kunt zeker terpentine verf over watergedragen verf schilderen.
Grondverf op terpentinebasis wordt gebruikt voor het schilderen van kaal hout, vaak buiten. Dan hecht de laklaag namelijk het best! Het hout neemt de grondverf op en trekt dus in het hout. De grondverf zorgt zo voor een goede hechting tussen de verf en het hout.
Het kan zijn dat jij je ondergrond niet goed hebt ontvet of niet hebt geschuurd. Het kan ook zijn je geen goede grondverf hebt gebruikt als basis. Heb je dit allemaal wel gedaan maar hecht jouw verf nog steeds niet? Dan kan het ook zijn dat je hout nog te warm of te nat is.
Verf op oliebasis of terpentinebasis, ook wel alkydverf, verdun je met terpentine. Wil je alkydverf voor binnenshuis verdunnen of heb je veel last van de geur van terpentine? Dan kun je alkydverf ook verdunnen met aromaatvrije terpentine. Deze terpentine is namelijk geurarm, waardoor je hem bijna niet ruikt.
Verf op terpentine wordt verdund met terpentine. Acrylverf en muurverf kunnen verdund worden met water. Alkydverf wordt verdund met terpentine. Overigens kan niet elke verf verdund worden.
Grondverf is niet altijd nodig, in de meeste gevallen is grondverf de hechting dussen de ondergrond en de nieuwe verflaag.
Ja, je kunt watergedragen verf over terpentinegedragen verf zetten mits je de juiste voorbereidingen neemt. Belangrijk is dat je de oude terpentine laag eerst ontvet en vervolgens naspoelt met schoon water. Vervolgens kun je de verflaag schuren met korrel P240.
Mijn verf dekt niet goed
Een slechtere hechting van de verf komt ook de dekking niet ten goede. Bijvoorbeeld je acrylverf dekt niet. Dit heeft ook te maken met de hechting van de verf. Daarnaast is het goed om te onthouden dat je bij veel verfklussen meestal twee of meer lagen moet aanbrengen.
Verf over verf
Kan je zomaar over bestaande verf heen schilderen? Ja dat kan; je hoeft niet altijd de oude verflaag te verwijderen. In sommige is gevallen is het nog goed genoeg om overheen te schilderen.
Laat voldoende droogtijd tussen de lagen: zorg ervoor dat elke laag verf volledig is opgedroogd voordat de volgende laag wordt aangebracht. Werk in de juiste omstandigheden: vermijd het schilderen in vochtige, koude of winderige omstandigheden die het ontstaan van sinaasappelhuid kunnen bevorderen.
Advies van de professional. Eigenlijks is het erg simpel, acrylverf gebruik je binnen doordat het niet zal vergelen, sneldrogend, geurvrij en tegen huidvet kan. Alkydverf gebruik je buiten doordat de levensduur en het glansbehoud beter is. Binnen zal alkydverf vergelen en zal je huis 1 tot 2 dagen naar verf ruiken.
Echter heeft watergedragen verf dan weer veel langer nodig voordat de laag helemaal uitgehard is. Dit kan soms tot wel twee weken duren. Bij terpentinegedragen verf duurt het volledig uitharden een stuk korter, zo'n twee dagen. Let op: dit is ook afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en laagdikte.
Merk je dat de substantie op de bodem niet goed meer kunt doorroeren?Dan is de verf niet meer goed en zal je het ook weg moeten gooien. Tevens kan het voorkomen dat er velvorming op de aangebroken verf zit. Dit komt doordat verf gaat drogen als er zuurstof bij komt.
Doop een puntje van een zachte doek in de terpentine en wrijf voorzichtig over de verf op het hout. Daarna spoel je de doek uit en herhaal je de eerste twee stappen net zo lang tot de verf van het hout verwijderd is. Vervolgens maak je het hout droog met een schone, droge doek.
Een watergedragen verf droogt sneller op dan een terpentine gedragen verf, maar doet er weer langer over voordat de verf volledig uitgehard is. Na de eerste verflaag kan de tweede er dus niet gelijk overheen gezet worden.
Er zit altijd vet en ander vuil op het oppervlak dat je gaat schilderen. Wanneer je eerst gaat schuren en dan pas ontvetten, verspreid je het vet en vuil over het oppervlak tijdens het schuren.