Het gebruik van grote hoeveelheden cafeïneproducten zoals koffie, thee, (pure) chocolade en cola kan leiden tot hoofdpijn.
Waarom caffeine of koffie hoofdpijn veroorzaakt
Adenosine is een lichaamseigen stof die je helpt slaperig te worden, maar ook een rol speelt bij pijn. Omdat de structuur van caffeine lijkt op die van adenosine, bindt de caffeine aan de receptoren in de hersenen en is er geen plek meer voor de adenosine.
Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon.
Te veel cafeïne of juist te weinig als je normaal meer koffie drinkt: in beide gevallen kun je last krijgen van hoofdpijn. De receptoren in je hersenen raken door de hoge dosis cafeïne overladen en dit zorgt voor pijn in je hoofd.
'Hoofdpijn wordt veroorzaakt door opgezwollen bloedvezeltjes in je hersenen, beter bekend als vaatverwijding. Cafeïne kan die bloedvezeltjes laten samentrekken waardoor de zwellingen minder worden, wat dus uiteindelijk leidt tot een minder heftige hoofdpijn.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Als je gevoelig bent voor hoofdpijn kun je na het drinken van een bakje koffie of zwarte thee het beste een gelijke hoeveelheid water drinken. Vind je thee erg lekker, stap dan over naar bijvoorbeeld groene thee in plaats van earl gray.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Te veel cafeïne kan leiden tot vervelende bijwerkingen zoals slapeloosheid, vermoeidheid, stress en hoofdpijn.
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Als je te veel koffie drinkt, kan dit nadelig zijn voor je gezondheid. Zo kan het leiden tot hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, maagproblemen en een verhoogde bloeddruk. Het is daarom in zijn algemeenheid raadzaam om niet meer dan twee à drie koppen koffie per dag te drinken.
De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Maar in het algemeen kunnen de onderstaande voedingsmiddelen hoofdpijn uitlokken: Producten gemaakt van witmeel, suiker, honing, maisstroop, gerstemout en glucosestroop. Gebak, ijs, snoep en chocola.
Voedsel dat boordevol chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten of sulfieten zit, kan ook migraine veroorzaken door de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten. Deze stoffen komen vaak voor in bewerkte voedingsmiddelen, zoals hotdogs, bewerkte vleeswaren, alcohol, sojasaus en soep in blik.
Gelukkig trekken de meeste afkickverschijnselen van koffie binnen enkele dagen weer weg. Gedurende deze tijd kun je last hebben van onder andere: Hoofdpijn. Concentratieproblemen.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Advies. Zijn advies luidt: tussen de 6 en 10 koppen koffie op een dag moet kunnen. De Hoge Gezondheidsraad van België adviseert niet meer dan 300 à 400 mg cafeïne per dag te nemen opnemen, wat neerkomt op 6 (gemiddelde) kopjes koffie, maar: “Zelfs wie dat overschrijdt, zal niet snel in de problemen komen.
Een koffie voor het slapengaan
Het houdt u niet alleen wakker, maar zorgt ook voor een minder diepe slaap en verstoring van de biologische klok, aldus een onderzoek in het Amerikaanse vakblad Science Translational Medicine. Vooral de hoeveelheid niet-remslaap (het herstellende type slaap) gaat achteruit.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
De cafeïne beïnvloedt de cortisolproductie.Je lichaam maakt het minder aan en gaat functioneren op de cafeïne. Je wordt er dus helemaal niet veel wakkerder van. Daarnaast kan je door dagelijks koffie drinken in de ochtend intolerant worden voor cafeïne.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren.Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Met rust en ontspanning. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van hoofdpijn. Zorg voor voldoende slaap, en neem voldoende rustpauzes. Neem geregeld ontspanning, een korte wandeling volstaat dikwijls om je van hoofdpijn te verlossen.
Als je last hebt van hoofdpijn, dan is het gemakkelijk om meteen naar de pijnstillers te grijpen. Wil je dat liever niet doen, maar is pijn lijden ook geen optie? Probeer dan eens een aardappel, banaan, watermeloen, ananas of eet een komkommer als hoofdpijnbestrijdende snack.
Wat u verder zelf kunt doen om hoofdpijn te voorkomen of te bestrijden, is zorgen voor frisse lucht, voldoende nachtrust, regelmaat, ontspanning en sport. Heeft u regelmatig last van hoofdpijn, dan kunt u voor informatie en steun ook terecht bij de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten.