Uit zijn observaties bleek,dat het felle roepen der Merels betrekking had op de verdediging van een “slaapterritorium”: elke Merel zorgt, dat er een (groter of kleiner) gebiedje om zijn nachtverblijf vrij blijft van soortgenoten.
Merels zijn luidruchtig. Als er een kat in de buurt is, waarschuwen ze langdurig met hun luide alarmroep andere dieren. De nesten zijn vaak makkelijk te vinden waardoor veel eieren en jongen aan katten en kraaien ten prooi vallen.
Wie goed oplet kan de verschillende merels in buurt of wijk individueel leren herkennen aan enkele regelmatig terugkerende favoriete motiefjes. Ook de vogels zelf herkennen hun buur(t)mannen aan de zang. En ze lezen er heel wat aan af! Natuurlijk is de zang bedoeld om de grenzen van het territorium aan te geven.
Ze zingen om hun territorium te beschermen of om vrouwtjes aan te trekken. Later op de dag hoor je ze ook, maar minder vaak. Wanneer het avond begint te worden, kan je vaak ook nog vogels horen zingen. Zie en hoor jij ook wel eens die merel in de boom of het dak?
Dit doen ze om aan te geven wat hun territorium is. In steden en dorpen is veel meer licht, in dit geval kunstlicht, en dus gaan de vogels daar ook langer in de avond door met zingen dan in het buitengebied.
isolerend. Vinkjes, roodborstjes en merels zoeken dicht struikgewas op, liefst een paar meter boven de grond, of vinden een plek in coniferen of in de klimop tegen een muur. Mezen, winterkoninkjes en boomklevers slapen in een holletje in een boom of in nestkastjes.
Merels kunnen heel mooi zingen, vooral 's ochtends vroeg en 's avonds als de zon ondergaat. Ze zingen graag na een regenbui. De jonge mannetjes kan je al in januari horen fluiten; de volwassen mannetjes volgen in maart.
Een vogel in een losse houding is meestal blij en comfortabel in het bijzijn van zijn baasje. Een vogel die zijn hoofd buigt naar zijn baasje, wil graag geaaid worden. Wanneer je vogel stijf zit met geplooide veren kan dit vaker duiden op ongemak of een onplezierige ervaring bij jouw vogel.
De merel zingt 's ochtends als één van de eerste vogels, ruim voor zonsopgang.
Vogels verjagen met ultrasoon geluid
Een ultrasoon geluid zit op een voor mensen onhoorbare frequentie, maar vogels horen de geluiden zeer goed. Een ultrasone verjager zendt deze hoge frequenties op een dusdanig irritante manier uit, dat de vogels wel weg zullen blijven.
De meeste jonge vogels vallen helaas ten prooi aan katten, en kraaien en eksters eten zowel de eieren als de kuikens. Gemiddeld wordt een merel twee tot drie jaar oud, maar geluksvogels kunnen wel tien jaar of ouder worden.
Ook sommige vogels, zoals de vink, de zwaluw en de merel, maken gebruik van een geleerd communicatiesysteem. Door als jong kuiken aandachtig te luisteren naar hun ouders of soortgenoten leren deze vogels hun boodschap overbrengen met de juiste geluiden of gezangen.
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de schouderveren gestoken. De zangvogels, waaronder ook de Amerikaanse sijzen vallen, staan in hun slaap op een poot. De andere poot is opgetrokken onder de veren van de onderbuik.
Spreeuwen en merels
Deze vogels maak je blij met gewelde rozijnen, klokhuis, verrot fruit en allerlei soorten bessen waaronder die van de klimop. Je zult ze niet snel op een voedertafel tegenkomen. Strooi dus wat op de grond en zorg ervoor dat er altijd dekking in de buurt is van een struik, heg of boom.
Het vrouwtje legt drie tot vijf eieren die na twee weken uit komen. Het jong verlaat het nest al na twee weken, maar kan dan nog niet vliegen. De ouders zorgen dan nog een week voor hem. Daarna vliegt de jonge merel uit.
Wat eet de merel? De merel eet vooral regenwormen en slakken. Die slakken stelen ze vaak van de zanglijster, omdat ze er zelf niet in slagen een slakkenhuis open te breken. Ook bessen en (afgevallen) fruit staan op het menu, vooral in het najaar en de winter.
Ongeveer 60 a 80 minuten voor zonsopgang beginnen roodborsten, merels en zanglijsters met hun concert. Rond 40 a 60 minuten voor de zon opkomt gaat het snel: je hoort nu de eerste koekoeken, maar ook de zwartkop, heggenmus, winterkoning en geelgors.
De vogels sliepen gemiddeld 41 minuten per dag, in korte periodes. "Ze doen kleine dutjes van gemiddeld 12 seconden", zegt Niels Rattenborg. Tijdens deze dutjes blijft meestal één hersenhelft actief zodat de andere helft rust. Het actieve deel staat in contact met één oog.
De Fitis roept in 2 lettergrepen "hu-wiet", terwijl de Tjiftjaf een stijgende "wiet" laat horen.
Als mens zijnde gaan we er vaak vanuit dat vogels dezelfde gevoelens als wij hebben en tonen, zoals verdriet, blijdschap enzovoorts. We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan.
Een vogel die zicht niet lekker voelt gaat al snel 'dik zitten'. Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.
Wat vogels zien dat wij niet zien? De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben.
De volwassen mannelijke merel (Turdus merula) heeft een zwart verenkleed, een gele snavel en een oogring. Het vrouwtje is donkerbruin en haar keel en borst zijn iets lichter. Het juveniel lijkt op het vrouwtje maar heeft veel vlekken op het lichaam en vleugeldekveren.
Wat voor geluid maakt de merel en in welke situatie? Ze maken een soort tik geluid, dit laten ze vaak horen. Snelle, elkaar opvolgende tikkende geluiden.