Maar ondanks al dat gepoets, geboen en geschrob zijn vliegen helemaal niet schoon. Tijdens het speuren naar eten zitten ze heel vaak op afval en uitwerpselen! En daarom zitten ze ook vol met bacteriën en zijn het ziekteverspreiders.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vliegen hebben op hun pootjes organen zitten waarmee ze ruiken en proeven. Zo kunnen ze een verse paardenvijg op tientallen meters afstand waarnemen en erop afvliegen voor een feestmaal. Deze organen moeten voor optimaal gebruik vaak worden ontdaan van stof en andere viezigheid.
Voor een vlieg is er weinig lekkerder dan uitwerpselen, rottend eten en karkassen. Dat, en wat alles jij op je eettafel zet. Met hun pootjes vol bacteriën wandelen ze namelijk net zo lief over jouw ontbijt heen. Bovendien poepen en plassen ze ook nog eens overal waar ze landen.
Een huisvlieg leeft - als hij de vliegenmepper lang genoeg weet te ontwijken - 2 tot 4 weken. Een vleesvlieg haalt maximaal 5 weken. Een vlieg is binnen drie dagen nadat ze is verpopt al geslachtsrijp en zorgt tijdens haar korte leven voor 500 tot 2000 nakomelingen (eitjes).
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
“Sommigen hebben maar vijf uur per nacht nodig, terwijl anderen zeker negen uur slapen.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.
Elk insect heeft de volgende inwendige organen: hersenen, darmkanaal, uitscheidingsorganen (buizen van Malpighi), eierstok, buisvormig hart, buikzenuw (streng). Het bloed van insecten dient niet voor het transport van zuurstof en is meestal kleurloos. Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart.
Net als mensen slapen vliegen ook in verschillende stadia. In het ene stadium slapen ze minder diep dan in het andere. Mensen wisselen de remslaap en de non-remslaap af. De remslaap is een lichte slaap, in dit stadium dromen we.
De vlieg wordt geboren uit een eitje. Het wijfje legt bij voorkeur haar eitjes in mest, dode dieren, rottende voedingsmiddelen of compost. Als het maar lekker glibbert! De eitjes komen binnen een week uit en als het materiaal warm en vochtig genoeg is, zelfs binnen een dag.
Als een vlieg ergens neerzit, wrijft ze voortdurend haar voorpootjes over elkaar. Waarom doet ze dat? Een vlieg is tijdens haar korte leven (gemiddeld zo'n 30 dagen) voortdurend op zoek naar eten. Dat doet ze vooral met haar pootjes.
Daar wordt de vlieg vaak mee verward alleen de huisvlieg kan niet steken of bijten. De stalvlieg heeft een steeksnuit in plaats van een slurfje om vloeistoffen op te zuigen. Met de steeksnuit kunnen ze steken en bloed opnemen.
Myiasis ontstaat door het binnendringen van vliegenlarven in het lichaam. Invasie kan plaatsvinden via de huid, via lichaamsholten (mond, neus, anus, vagina) of door het per ongeluk eten van vliegeneieren. Cutane myiasis is verreweg de meest voorkomende vorm van myiasis.
Weet je waarom ze dat doen? Muggen 'ruiken' de kooldioxide die wij uitademen op zo'n 50 meter afstand en blijven daarom zo boven ons hoofd cirkelen.
Volgens de Caltech-onderzoekers kun je het best niet op, maar iets naast de vlieg mikken, in de richting van zijn vluchtsprong.Mep je van achteren, sla dan een beetje vóór de vlieg.En kom je met de mepper van voren, mik dan vlak achter het beestje.
Vliegen hebben namelijk minuscule hersenen met slechts een honderdduizendtal neuronen. Wel hebben ze, net als mensen, ook een korte- en langetermijngeheugen. In dat laatste komt informatie terecht die belangrijk is voor hun overleven, maar 'de weg terug naar buiten vinden' maakt hier blijkbaar geen deel van uit.
Het is alleen niet rood. Dat komt doordat er geen rood bloed in zit. Het bloed van insecten heet hemolymfe.Het is kleurloos, of gelig of groenig.
Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn.De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Wanneer er storm op komst is of wanneer de lucht er droog is, zullen vliegen en muggen sneller bijten om hun dorst te lessen. Vlak voor de regen komen regenwormen tevoorschijn uit hun ondergrondse gangen, terwijl bijen zich net verstoppen voor slecht weer.
„Ook de huisvlieg is dagactief. Overdag zijn ze veel op zoek naar eten en 's avonds zoeken ze net als wij een plekje om bij te tanken. Maar of ze net als wij zo'n acht uur slapen betwijfel ik.” Hoewel vliegen dus tegen de avond gaan slapen, maakt het ze weinig uit of het om een lichte of donkere plek in het huis gaat.
Er zijn dieren die nooit helemaal slapen. Dolfijnen slapen door één hersenhelft uit te schakelen, anders zouden ze verdrinken. Om het uur laten ze de andere kant slapen. Olifanten slapen het minst aantal uren van alle zoogdieren.
Vrouwelijke steekvliegen bijten dieren en mensen omdat ze bloed nodig hebben. Dit bloed gebruiken ze voor de rijping van hun eitjes. Hun scherpe snijbladen maken de huid van het mens of dier open waarna ze het bloed uit je kunnen zuigen.